Uite o idee: Privatizarea cotrolului traficului aerian?

Foto: BAA Training
the donald, presedintele SU ale A a venit cu propunerea de privatiza serviciul de control al traficului aerian si mi se pare o tema foarte buna de dezbatere.

Omul vrea ca, din 2021, controlorii sa iasa de sub “umbrela” FAA si sa fie organizati, reprezentati si controlati de o “entitate non-profit si non-guvernamentala”.

Sunt acolo si niste argumente, cele mai importante fiind legate de finantare, care nu ar mai depinde de stat si care ar permite modernizare & shit.

Daca ma intrebati pe mine, pasul asta e unul extraordinar de periculos. Controlul traficului aerian inseamna, nu stiu daca in primul rand, dar intre primele cu siguranta, foarte-foarte multi bani. Bani care sunt platiti pentru acest serviciu.

O organizatie non-profit care sa administreze o afacere cu incasari uriase nu-mi suna deloc bine. Teoretic, fiind non-profit, banii ar fi investiti in modernizare si in personal, nu? Eu unul nu stiu exemple de succes in acest sens 🙂

Apoi, o asemenea masura inseamna un control minim al statului, probabil vreo agnetie care va trebui sa aproba tarifele propuse de ONG si cam atat. Dar ce se intampla in comunitatile mici sau relativ mici? Daca ONG-ul stabileste tarife pe care cei mici nu si le pot permite? Daca accesul la meseria de controlor nu se va mai baza pe competente, ci pe posibilitatea de a finanta cursurile?

Ok, voua cum vi se pare? Sunteti pentru o “privatizare” a serviciului de control aerian?

9
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
OctavianLanceRAdicristian Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cristian
Guest
cristian

Eu zic ca NU.

Un privat poate fi cel putin la fel de neglijent, lacom si prost manager ca statul.

Investitii mai multe ? Pai privatul va fi mult mai strans la punga decat statul. Pur si simplu este mult mai ‘atent’ la bani. In detrimentul sigurantei aeriene, desigur.

Privatizarea pe post de ‘panaceu universal’ este o mare prostie – de fapt o iluzie. Sunt destul de multe domenii unde nu se potriveste deloc. In alte domenii, trebuie facuta o privatizare ‘bine gandita’ – avem cu ce ? creier adica.Nu prea, judecand dupa istoria mai mult sau mai putin recenta.

Adi
Guest
Adi

Ideologia asta e invatata la TV sau de la buticarul din colt?

Adi
Guest
Adi

Recunosc ca e o idee care m-a surprins, dar in principiu nu suna rau. Vazuta din prisma romanului pentru care un ONG e ori o incercare de a da tepe, ori o organizatie masonica a lui Soros ori cine stie ce alta chestie, poate suna ciudat, din prisma americanului de rand care nu vrea ca guvernul sa isi bage nasul in trebuie lui in nici un fel, are sens. Vorbim de poporul format din urmasii pionierilor ce au plecat in vest cu o caruta, nevasta si copii si care au al doilea amendment, nu de un neam de iobagi votanti… Read more »

Octavian
Guest
Octavian

Trebuie neaparat privatizati. In SUA castiga de la 70 la 170 cu o medie de 120 Mii pe an plus ceva beneficii si lucra 30 ore pe an. Nimeni nu are trebui sa castige astfel de salarii la stat. Spre comparatie 175 e salar de Congresman aici.

Octavian
Guest
Octavian

Am vrut sa zic 30 ore pe saptamana

Adi
Guest
Adi

In Silicon Valley se castiga si 200k pentru un inginer bun, am fosti colegi cu asemenea venituri. E irelevant cat is senator.

Adi
Guest
Adi

Deci, revenind la tastatura normala: exista deja exemple de servicii care functioneaza mai bine fara sa isi bage nasul vreun guvern. De pilda, Internetul. Ce interes au privatii sa mearga internetul bine, o sa intrebe absolventul de Stefan Gheorghiu? Pai daca nu ar merge, nu ar putea debita chestii pe Internet. Se poate face un sistem de control din pare sa faca parte AOPA, guvernul si reprezentantii constructorilor de aeronave. O simpla comisie de control, nu in stil romanesc ci asa cum functioneaza board of directors intr-o companie mare, bugete transparente si rapoarte anuale publice. Se face asta deja in… Read more »