Un secol de la moartea lui Aurel Vlaicu. Zbor omagial la BanestiA century from Aurel Vlaicu’s death. Homage flight at Banesti

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFormatia de acrobatie, Iacării Acrobaţi, dar şi o serie de piloţi militari şi piloţi ai Aeroclubului României vor survola, vineri, monumentul de la Băneşti al lui Aurel Vlaicu, în cadrul evenimentului de comemorare a o sută de ani de la moartea inventatorului român.

La eveniment este aşteptat să participe vicepremierul Gabriel Oprea, programul incluzând, de asemenea, dezvelirea unei plăci comemorative şi lansări de flori din avioane.

Cei trei piloţi ai singurei echipe private de acrobaţie din România vor aduce, vineri, un omagiu lui Aurel Vlaicu prin survolarea monumentului de la Băneşti, ridicat în memoria acestuia.

„Pentru aviaţia română şi internaţională, Aurel Vlaicu rămâne un nume de referinţă. Aşadar, pentru că anul acesta, pe 13 septembrie, se împlinesc 100 de ani de când Aurel Vlaicu a decedat, îi vom aduce un omagiu prin survolarea monumentului din Băneşti. În semn de preţuire pentru cel ce a fost Aurel Vlaicu şi pentru valoarea sa istorică, aerodromul nostru de casă a fost stabilit, în 2010, la Băneşti”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, liderul formaţiei Iacării Acrobaţi, Dan Ştefănescu.

De asemenea, programul de la Băneşti mai include oficierea unui serviciu religios, alocuţiuni, depuneri de coroane, un moment de reculegere.

Inginerul Aurel Vlaicu a murit la data de 13 septembrie 1913, avionul său Vlaicu II, la bordul căruia se afla, prăbuşindu-se la Băneşti.

AGERPRESOLYMPUS DIGITAL CAMERAA hundred years ago, Aurel Vlaicu, a brilliant romanian engineer, crashed near Banesti town, with the plane that he built, during a daring attempt to cross the Carpathian Mountains.

Friday, September 13, 2013, a memorial service will be held at the crash site.

After the memorial, a number of planes, military and civilian, will fly over the monument at Banesti. Among the aircraft that will fly over Vlaicu’s monument we’ll have Yak’s 52 from the Military Aviation Academy, IAR-316B hellicopters from the Romanian Air Force, IAR-99 jet plane from Romanian Air Force and, again, Yak’s 52, but this time from Aerobatic Yakers fomation.

Aurel Vlaicu died in September 13, 1913, after the plane that he built, named Vlaicu II, crashed near Banesti.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x