VIDEO | China a lansat prima clona de portavion sovietic

Sunt convins ca ati auzit pana acum stirea despre China si portavionul proaspat lansat la apa dupa ce a fost construit de magnificii ingineri ai lui Xi.

Imi pare rau daca sunt eu cel care dezumfla totul, insa Shandong, primul portavion chinezesc Type 001A, nu este altceva decat o clona a lui Liaoning, care Liaoling este o nava din clasa Kuznetsov, fumaciosul lui vladut kremlinezul.

E nevoie de context? Si mie mi se pare. Primul portavion din istoria marinei chinezesti se numeste Liaoning. Liaoning si-a inceput viata ca Riga, un portavion sovietic din clasa Kuznetsov in anii ’80. A fost mostenit de Ucraina, care l-a rebotezat Varyag si l-a pus in vanzare cand era cam 68% finalizat. A fost cumparat de chinezi cu 20 de milioane de dolari, printr-o firma fantoma din Macau, refacut si modernizat. Liaoning pluteste si are avioane pe el.

Pe langa vas, chinezii au preluat din Ucraina si vreo opt camioane de schite si planuri, asa ca o clonare a portavionului sovietic le era la indemana. Asa s-a nascut Type 001A, cu prima ei progenitura, Shandong.

Revenind la proaspat lansatul Shandong, pare-se ca e o varianta imbunatatita a lui Liaoning si, implicit, a lui Kuznetsov. Are un radar mai performant, capacitate sporita de stocare a munitiei si combustibilului, sistem de propulsie ceva mai modern si altele asemenea.

Totusi, Shandong mai are vreo trei ani pana sa devina operational si chiar si atunci o sa vorbim de un portavion ce poate duce 20-24 de avioane la bord. Impresionant pentru noi, dar slabut in lumea portavioanelor adevarate.

13
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
dragosalbertPetreOctavianLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Clona clona, insa e mai bun decat originalul fumegator. Acum daca stam stramb si judecam drept, putem sa facem o comparatie si cu cel lansat recent de americani la teste pe apa, clasa Ford, daca nu ma insel, pare o diferenta enorma de tehnologie.

Raptor
Guest
Raptor

Cand privesti cate state detin portavioane saau portelicoptere iti dai seama ca e un club foarte select. Daca te uiti cate state pot produce portavioane iti dai seama ca acel club e si mai select, iar chinezii sunt acum in ambele cluburi si proiecteaza deja noua clasa de portavioane. Important e mai putin ca este o copie ruseasca pe care au reusit sa o faca si careia i-au adus si imbunatatiri. Fata de cei care au proiectat si construit clasa respectiva care nu mai pot face altul la fel, nu mai spun mai performant si care in prezent nu are… Read more »

Jap
Guest
Jap

‘primul portavion din istoria marinei chinezești,se numește Liaoning’. Total Fals LanceRe,în anul 1985,China a cumpărat 4 portavioane: 1)HMAS Melbourne din Australia și alte 3 din URSS: Minsk,KIEV si Variag. Frații noștrii chinezi au m-ai luat din Ucraina 2 Su-33,din care a ieșit J-15. Șandong nu m-ai are nici o treabă cu vechile portavioane ivănești,e m-ai mare,rapid,puternic înarmat,e altă mîncare de orez mîncațiaș,dar nu este o clonă. Forța fie cu ‘Clonatorii’!

balint stefan
Guest
balint stefan

clona clona, dar se va misca elegant prin marile sudului.
dintr-o data vecinii vor deveni mai atenti.
e ca atuncea cind iti cumperi o pereche de dobermani.
si inteleg ca urmeaza inca patru bucati.
Si app. de asta, cind au tras nava din docul umed, si s-a miscat macaraua, aparea in imagine o structura care arata ca un portavion.
o fi nr, 3??
in fine, pentru noi nu e nici un pericol.

Octavian
Guest
Octavian

Noul portavion a rezolvat problema incarcaturii limitate pe avioane? Stie cineva? Pe Liaoling avioanele opereaza cu incarcatura aproape la jumatate ceea ce le limiteaza eficienta. Daca au rezolvat problema asta e un progres.

dragos
Guest
dragos

Este vorba de kerosen.

Petre
Guest
Petre

Sun-Tzu oare ce ar spune ? Armata de teracota sa faci si …cat mai mare. Soldateii si armele sa fie muulte si sa para ca suntem muuuulti si mari …..
E valabil si astazi !

albert
Guest
albert

Poporul chinez n-a fost prea razboinic din fire(Marele Zid Chinezesc-un exemplu).Relativ la inarmarile navale,cea mai mare uzina din lume in curand va fi gata:
http://www.popsci.com/china-nuclear-submarine-facility

Petre
Guest
Petre

Mau citeste istorie prietene, Tibetul al cui era pana sa-l inglodeze Mao ?