Accident aviatic simulat pe Aeroportul Cluj | FotoSimulated accident at Cluj International Airport | Photos

Read Time:3 Minute, 31 Second

elicopter fumLuni, 18 noiembrie 2013, Aeroportul International Avram Iancu Cluj a fost gazda unui exercitiu de antrenament de mare amploare si maxima importanta pentru desfasurarea activitatilor aeroportuare. Incepand cu ora 10:00, în perimetrul aeroportului, in zona de operaţiuni aeriene, institutiile cu atributii in cazul unei situatii de urgenta pe aeroport au participat la acest exercitiu, care a simulat un accident al unui avion dupa un cutremur.

Exercitiul a fost planificat conform Doc. ICAO 9137, pct. 1-7 şi a Planului de Acţiune pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului, potrivit unui comunicat de presa

Scopul exercitiului a fost:

• De a verifica aplicabilitatea « Planului de actiune pentru situatii de urgenta pe aeroport » ;
• De antrenare a personalului participant la interventie, in cazul producerii unui accident de aviatie civila pe aeroport ;
• De a realiza coordonarea actiunilor intre institutiile, companiile, serviciile si persoanele implicate in rezolvarea situatiilor de urgenta ;
• De familiarizare a personalului si serviciilor din perimetrul aeroportului cat si a celor din exterior, privind rolul lor in planul de actiune, precum si corectarea eventualelor deficiente.

Exercitiul s-a desfasurat pe baza unui scenariu conform caruia o aeronava a companiei X-AERO a iesit de pe pista, in procesul aterizarii, datorita unui seism de magnitudine 3,5 pe scara Richter si din cauza conditiilor meteo nefavorabile – ploaie si vant lateral in rafale.

Trenul de aterizare a fost deteriorat, fuselajul si planurile aeronavei au suferit de asemenea avarii si s-au format coloane de fum care marcheaza primele indicii de izbucnire a unui incendiu in aeronava. La bordul aeronavei se aflau 70 pasageri, plus echipajul format din 4 persoane. Incarcatura aeronavei nu continea materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil la momentul aterizarii este de 2 tone.

Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul si participarea: I.J.S.U. ”Avram Iancu” al Judetului Cluj, Divizia 4 Infanterie « Gemina » Cluj, Inspectoratul Judetean de Politie Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cluj, Serviciul de Telecomunicatii Speciale Cluj, Parchetul Militar Cluj, SMURD Cluj, Serviciul Judetean de Ambulanta Cluj, Spitalul Clinic Judetean Cluj, Spitalul Militar de Urgenta “Doctor Papilian” Cluj-Napoca, Directia de Sanatate Publica Cluj, Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Cluj, Unitatea Speciala de Aviatie Cluj, Flotila 71 Aviatie Campia-Turzii, Directia Politiei Transporturi Cluj, Institutul de Medicina Legala Cluj, Colegiul Psihologilor Cluj, Parchetul Curtii de Apel Cluj, ), ROMATSA DSNA CLUJ : – C.T.A (Control Trafic Aerian) din TWR (Turnul de Control) Cluj, Sectorul AT (Antitero), Politia de Frontiera, Politia T.A (Transporturi Aeriene), Biroul Vamal si serviciile din cadrul aeroportului.

Invitati sa ia parte la exercitiu ca observatori au fost: reprezentanti ai MTI, AACR, CIAS, ai aeroporturilor din Romania si mass-media locala.

In cadrul exercitiului au fost monitorizate cu maxima atentie si seriozitate toate activitatile pe care le implica un astfel de antrenament pentru situatii de urgenta, si anume: amenajarea si dotarea locului de desfasurare a exercitiului, timpii de reactie, alarmarea si informarea asupra evenimentului produs, deplasarea la locul interventiei, recunoasterea si interventia propriu-zisa a tuturor serviciilor implicate si a operatorilor aerieni, astfel incat toti cei solicitati sa reactioneze in modul cel mai organizat si in conditii de maxima eficienta.

Foto via Facebook.elicopter fumMonday, November 18 2013, Cluj International Airport hosted a large-scale training exercise. A plane accident, caused by an earthquake, was the scenario.

The purpose of the exercise was:

• To verify the applicability of the „Action Plan for emergencies at the airport”;
• The training of personnel involved in intervention in the event of an accident at the airport;
• To realize the coordination of actions between institutions, companies, services and individuals involved in resolving emergency situations;
• The familiarization of the staff and services on the airport perimeter and outside with their role in the action plan and to correct any deficiencies.

The exercise was conducted based on a scenario where a company X – AERO aircraft skidded off the runway at landing because of an earthquake of magnitude 3.5 on the Richter scale and due to weather conditions – rain and wind.

The landing gear was damaged, the fuselage and wings have also suffered damages and columns of smoke formed, marking the first indications of a fire. On board the aircraft were 70 passengers plus crew of 4. Loads aircraft not contain hazardous materials and fuel when landing is two tons.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post <!--:ro-->Dubai Airshow 2013: Comenzile Airbus din prima zi<!--:--><!--:en-->Dubai Airshow 2013: Airbus orders in the first day<!--:-->
Next post <!--:ro-->Iranul a prezentat o noua drona strategica | Video<!--:--><!--:en-->Iran presented a new strategic UAV | Video<!--:-->
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x