Aeroportul Otopeni, aproape de o catastrofa aviatica

Read Time:3 Minute, 18 Second

Aoleu! I’m sorry! Stop!, a fost prima reacţie a unui controlor de trafic aerian din turnul de control al Aeroportului „Henri Coandă” din Otopeni, când a realizat că a dat acordul de aterizare unui avion pe o pistă unde avea deja o altă aeronavă. În incidentul ce a fost evitat în acele momente din 11 iulie puteau să moară aproape 400 de oameni.

Săptămâna trecută, pe 11 iulie, un avion TAROM şi o aeronavă aparţinând companiei greceşti Aegean au fost la 500 de metri de ceea ce putea fi cea mai mare tragedie aviatică din istoria României, cu aproape 400 de victime!

Discuţiile dintre controlorii de trafic aerian şi piloţii aeronavelor reprezintă informaţii publice, accesibile pe portalurile specializate de pe internet. O mostră din discuţiile purtate, săptămâna trecută, pe 11 iulie, între controlorii de trafic ai Romatsa, din turnul de control de pe aeroportul din Otopeni şi piloţii cursei Aegean Airlines, AEE4553, şi ai cursei TAROM, de la Paris, ROT382, circulă pe internet, împreună cu o simulare fidelă a ceea ce ar fi putut rezulta în cea mai mare tragedie aviatică din România, cu aproape 400 de victime! E vorba de un avion, un Boeing 737-700, al TAROM, înmatriculat YR-BGI, care efectua zborul ROT382 şi care urma să aterizeze la Otopeni. La 500 de metri în faţa sa, fix în capătul pistei, se instala “comod” pentru decolare un Airbus A320 al grecilor de la Aegean, înmatriculat SXDVG. Din înregistrarea audio reiese clar engleza stâlcită a controlorului de trafic român, dar şi a pilotului grec. Cu puţin timp înainte de a intra pe pistă, între cei doi a avut loc o discuţie ambiguă.

Autorităţile elene au fost notificate

Se pare că pilotul grec a înţeles din dialogul cu controlorul român că se poate alinia pe pistă pentru decolare. În acel moment, controlorul român dădea însă aprobarea de aterizare pe aceeaşi pistă cursei TAROM. Au trecut câteva clipe până când acesta a observat avionul grecilor care dădea semne că începe manevrele de decolare. La 500 de metri în spate, Boeingul TAROM venea cu viteză.

“Aoleeeu! I’ m sorry! Aegean Stooop! Tarom 382, Go-around!” (n.r. – Îmi pare rău! Aegean, opreşte-te! Tarom 382, ratează aterizarea!), a strigat prin staţie controlorul. Răspunsul a fost prompt din partea ambelor avioane. Din fericire, ziua senină le-a permis românilor de la TAROM să observe avionul grecesc şi să înceapă procedura de anulare a aterizării la timp, înaintea controlorului de la Romatsa.
Boeingul de la TAROM are capacitate de 200 de pasageri, iar Airbusul de la Aegean – de 180. În total 380 de oameni. Deşi se pare că responsabilitatea pentru situaţia creată se împarte între controlor şi pilotul grec, autorităţile spun altceva.

“Am notificat autorităţile din Grecia, care vor hotărî dacă pornesc o anchetă. A fost o interpretare greşită, iar pilotul Aegean a intrat din proprie iniţiativă pe pistă, fără să primească aprobare. Controlorul a dirijat avioanele corespunzător”, ne-a zis Mircea Ciucă, şeful Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor.

Filmul evenimentelor:

• Controlorul român cere cursei Aegean să aştepte aterizarea unui avion indicat cu portocaliu în schiţa din dreapta (foto 1);
• Avionul Aegean opreşte lângă pistă, pe calea de rulaj;
• Avionul TAROM intră pe panta finală, pentru aterizare (foto 2);
• Între controlorul de trafic şi pilotul grec începe o discuţie. Deşi nu aşa cere protocolul, pilotul grec întreabă care sunt instrucţiunile după ce va decola. Controlorul român îi răspunde grecului, chiar dacă aceste informaţii se transmit, conform regulamentului, doar după alinierea pe pistă şi după ce se acordă permisiunea de decloare;
• Pilotul grec intră pe pistă, considerând probabil că în urma discuţiei are aprobarea de aliniere şi decolare;
• În acest timp, fără să observe pista, controlorul român acordă permisiunea de aterizare cursei TAROM;
• Pilotul grec, deşi aude în cască permisiunea acordată TAROM, continuă manevrele de decolare;
• Controlorul român observă grozăvia şi cere pilotului grec să oprească tot, iar românilor de la TAROM să anuleze aterizarea (foto 3).

Sursa: Libertatea

Foto: Libertatea

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandra

Daca ati fi intr-adevar profesionisti, nu ati publica un asemenea articol. Si imaginea e de rasul curcilor. Un trucaj penibil , care stiu ca nu se vrea a fi adevarat, dar oricum. Sunt curioasa sa-mi aratati exact unde a gresit controlorul de trafic, si unde e engleza stalcita. Engleza controlorului roman e mai buna decat romana voastra!

Previous post Toma Coconea locul 7 după prima zi la cea mai grea competiţie europeană- ”X- Alps”
Next post Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x