AIR SOLUTION 2013 – Exercitiu bilateral romano-sarb | Foto

28.05.2013_Bilateralna vazduhoplovna vezba Air Solution 2013 D_BandaIn zilele de 28 si 29 mai s-a desfasurat exercitiul bilateral romano-sarb „AIR SOLUTION 2013”. Au participat Fortele Aeriene Romane si Fortele Aeriene Sarbe, bazale de la Campia Turzii, Timisoara si Batajinica fiind cele de pe care s-a operat.

„AIR SOLUTION 2013” a fost unul dintre cele mai mari exercitii bilaterale organizate in acest an, dupa cum au marturisit organizatorii. Scopurile lui au fost multiple, dupa cum urmeaza. Pe de o parte s-a dorit exersarea misiunilor de politie aeriana; pe de alta parte s-a dorit un schimb de experienta romano-sarb in privinta executarii acestui de tip de misiune; de asemenea, s-a vrut exersarea in comun a misiunilor „cautare-salvare”; nu in ultimul rand, s-a vrut cresterea gradului de interoperabilitate intre Fortele Aeriene Romane si cele Sarbe.

Pentru ca a fost planificat sa dureze doua zile, exercitiul a fost impartit in doua. Primul scenariu a presupus ca avioane de transport din cele doua tari sa decoleze si sa se comporte ca potential agresori. Avioanele aflate in alarma au decolat, au interceptat transportoarele, le-au identificat si le-au fortat sa aterizeze pe cel mai apropiat aerodrom. Misiunile au fost executate atat dupa standardele sarbe, cat si dupa cele ale romanilor.

A urmat apoi un nou scenariu, acela de a sprijini statul vecin in misiuni de lupta. Au zburat in comun patru aeronave sarbe G-4 Super Galeb si doua MiG-uri 21 LanceR „tricolore”

In cea de-a doua zi am avut alt scenariu, elicopterele celor doua forte aeriene fiind implicate in misiuni de cautare si salvare a unor piloti care au fost nevoiti sa se catapulteze deasupra teritoriului inamic. Doua elicoptere Mi-17 sarbe au operat de la Timisoara in timp ce doua Pume romanesti au fost trimise la Batajnica pentru aceasta misiune.

Cele doua parti s-au declarat incantate de rezultatul exercitiului care, spun oficialii, a fost de un real folos.

Romania a participat la operatiuni cu aeronave C-27J Spartan, MiG-21 LanceR si IAR-330 Puma, de la Flotilele Aeriene 71 si 90, in timp ce vecinii sarbi au pus la bataie absolut tot ce aveau pe aerodromul Batajnica, adica AN-26, G-4 Super Galeb, MiG-21, MiG-29, Mi-8 si Mi-17.

Avem un clip video referitor la exercitiu, via TurdaNews

Si cateva imagini surprinse in timpul operatiunilor, via Ministerul Apararii Sarb

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x