AIR SOLUTION 2013 – Exercitiu bilateral romano-sarb | Foto

Read Time:1 Minute, 59 Second

28.05.2013_Bilateralna vazduhoplovna vezba Air Solution 2013 D_BandaIn zilele de 28 si 29 mai s-a desfasurat exercitiul bilateral romano-sarb „AIR SOLUTION 2013”. Au participat Fortele Aeriene Romane si Fortele Aeriene Sarbe, bazale de la Campia Turzii, Timisoara si Batajinica fiind cele de pe care s-a operat.

„AIR SOLUTION 2013” a fost unul dintre cele mai mari exercitii bilaterale organizate in acest an, dupa cum au marturisit organizatorii. Scopurile lui au fost multiple, dupa cum urmeaza. Pe de o parte s-a dorit exersarea misiunilor de politie aeriana; pe de alta parte s-a dorit un schimb de experienta romano-sarb in privinta executarii acestui de tip de misiune; de asemenea, s-a vrut exersarea in comun a misiunilor „cautare-salvare”; nu in ultimul rand, s-a vrut cresterea gradului de interoperabilitate intre Fortele Aeriene Romane si cele Sarbe.

Pentru ca a fost planificat sa dureze doua zile, exercitiul a fost impartit in doua. Primul scenariu a presupus ca avioane de transport din cele doua tari sa decoleze si sa se comporte ca potential agresori. Avioanele aflate in alarma au decolat, au interceptat transportoarele, le-au identificat si le-au fortat sa aterizeze pe cel mai apropiat aerodrom. Misiunile au fost executate atat dupa standardele sarbe, cat si dupa cele ale romanilor.

A urmat apoi un nou scenariu, acela de a sprijini statul vecin in misiuni de lupta. Au zburat in comun patru aeronave sarbe G-4 Super Galeb si doua MiG-uri 21 LanceR „tricolore”

In cea de-a doua zi am avut alt scenariu, elicopterele celor doua forte aeriene fiind implicate in misiuni de cautare si salvare a unor piloti care au fost nevoiti sa se catapulteze deasupra teritoriului inamic. Doua elicoptere Mi-17 sarbe au operat de la Timisoara in timp ce doua Pume romanesti au fost trimise la Batajnica pentru aceasta misiune.

Cele doua parti s-au declarat incantate de rezultatul exercitiului care, spun oficialii, a fost de un real folos.

Romania a participat la operatiuni cu aeronave C-27J Spartan, MiG-21 LanceR si IAR-330 Puma, de la Flotilele Aeriene 71 si 90, in timp ce vecinii sarbi au pus la bataie absolut tot ce aveau pe aerodromul Batajnica, adica AN-26, G-4 Super Galeb, MiG-21, MiG-29, Mi-8 si Mi-17.

Avem un clip video referitor la exercitiu, via TurdaNews

Si cateva imagini surprinse in timpul operatiunilor, via Ministerul Apararii Sarb

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Au fost gasite resturile avionului IAR 81C nr. 371
Next post USAF estimeaza (din nou) costul orei de zbor la F-35