Ar trebui sa cumparam elicopterele de la Airbus?

Romania se afla la un moment de rascruce, unul in care trebuie sa aleaga daca va achizitiona elicoptere despre care stie cu siguranta ca vor fi produse/asamblate aici sau daca va opta pentru unele importate.

Este vorba, evident, despre duelul de la distanta dintre Airbus si Bell, asta desi cele doua companii nu-s neaparat rivale pe piata romaneasca.

Va invit sa ascultati noul nostru podcast si sa va implicati in discutie 🙂

Daca vreti sa ne ascultati pe soundcloud, CLICK AICI

8
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
LtarabostesRăzviMihaiLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Normal și logic,ar trebui să te întreb,cu cît te-au plătit Airbus LanceRe,ca sa le faci publicitate mascată😃. Drum bun si cale bătută,să încerce în Bulgaria. La ora actuală,nu avem lovele pt H și Airbus. Azi sîntem în cîrdașie cu gringo,deci luăm Bell.Într-o zi daca vrom dori sa intram în UE,ar trebui să….

Mihai
Guest
Mihai

Un lucru e sigur: intr-o zi vor trebui inlocuite elicopterele folosite acum. Conteaza mai putin daca vor fi de la “gringos” sau de la urmasii lu’ Ivan cel Groaznic. Poate sa fie proiect romanesc. Important este sa fie BUNE pentru situatiile in care vor fi folosite, ieftine (daca se poate) si SA FIE FABRICATE INTEGRAL in Romania: fuselaje, motoare, rotoare, avionica, etc. Daca nu avem anumite tehnologii, sa le importam. Daca nu avem licente de fabricatie, sa le luam. Dar sa producem elicopterele aici.

Răzvi
Guest
Răzvi

Dacă totuși se intenționează înlocuirea elicopterelor Puma, putem presupune că 24 de elicoptere de atac vor înlocui cele 25 de SOCAT,apoi ar mai fi vorba de vreo 21 de Venom pentru cele peste 40 de utilitare IAR 330! Aparent mai e loc pentru încă atâtea utilitare. Întrebarea este dacă ar fi înțelept ca armata să utilizeze 2 tipuri de elicoptere utilitare, să zicem că Bell pentru misiuni externe alături de SUA și Airbus pt uz intern? Ținând cont și de disponibilitate,o parte din ambele modele stau la reparat și ar fi ciudat să se transfere Airbus-uri pt a completa necesarul… Read more »

tarabostes
Guest
tarabostes

Eu zic ca nu e mare filozofie sa mergi inainte pe linia Puma pt ca ai un istoric cu aceste aparate ,ti-ar fi mai usor cu recalificarile tehnici,piloti…ai produsul asamblat in tara.Pe linia de elicoptete de atac da e ok sa optezi pt cobra ca oricum nu ai alta optiune,iar cat despre venom mi se pare un pic bagat pe gat pe principiul…vor elicoptere de atac?baga-le si venomul poate zic da.

L
Guest
L

Cred ca esenta consta in capabilitatile elicopterelor care vor inlocui Pumele. Ucraina tocmai a semnat cu Franta pentru inlocuirea flotei lor cu elicoptere (in jur de 55 de bucati, din care unele second hand). H145, H125 si H225. Nici vorba de 215. De ce oare daca este un model de succes? Nici armata franceza care isi schimba flota nu se indrepata spre 215 ci spre HN90. Si nu cumva 215 a fost oprit de la zbor de EASA dupa ce si-a pierdut rotorul portant “life”? Intr-un spirit frantuzesc, ne-au propus un model pe care nu-l vrea nimeni! Airbus isi poate… Read more »