Baza 86 Aeriana a implinit 63 de ani! La mai mare!

Read Time:1 Minute, 47 Second

borceaBaza 86 Aeriana implineste miercuri venerabila varsta de 63 de ani, ocazie perfecta pentru a le ura celor care au servit si care servesc in continuare unitatea un calduros „La multi ani!” si un sincer „Multumesc pentru tot!”.

Nu cred ca am facut un secret din faptul ca Borcea imi e cea mai draga, apropiata, spuneti-i cum vreti, unitate a Fortelor Aeriene Romane, iar motivele sunt multe si incep cu uriasii Doru Davidovici si Dorel Luca.

Asa ca nu imi face decat o deosebita placere si onoare sa anunt aniversarea oamenilor de la Baza 86 Aeriana.

Si pentru ca la ceas de sarbatoare e nevoie si de putina istorie, citam din mesajul celor de la Borcea:

„Actul de înfiinţare al unităţii l-a constituit Ordinul Marelui Stat Major numărul 00157417 din 06.02.1952, iar unitatea și-a început efectiv existenţa prin Ordinul de front numărul 1 din 10 martie 1952, pe aerodromul Deveselu, sub numele de Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică Reactivă.

La 09.08.1958 Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică împreună cu Baza 499 Tehnică Aerodrom se mută pe aerodromul Cocargeaua (Borcea de azi). La Borcea s-au format mulţi piloţi de excepţie. Deşi condiţiile sociale au fost și sunt încă vitrege, “stagiul la Borcea” a reprezentat şi reprezintă o carte de vizită ce atestă profesionalismul şi competenţa în meseria de pilot de vânătoare.

În 1998 escadrilele de la Borcea execută primele exerciţii internaţionale ale forţelor aeriene, demonstrând abilităţile noului avion MIG-21 Lancer.

După mai multe formule de organizare, începând cu data de 15.12.2000 Baza 86 Aeriană înglobează atât forţele luptătoare constituite până atunci în Grupul 86 Aviaţie Vânătoare “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” cât şi fosta Baza 86 Aeriană de Vânătoare şi Vânătoare Bombardament.

În anul 2004, ca urmare a desfiinţării Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Baza 86 Aeriană ia în subordine şi o escadrilă de elicoptere, dislocată pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Începând cu septembrie 2016 această unitate va fi dotată cu noua aeronavă de luptă F-16 Fighting Falcon, ca dovadă a recunoaşterii profesionalismului şi perseverenţei personalului militar şi civil care încadrează această unitate de elită a aviaţiei militare românești.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Inginerii lui Kim au pus rachete aer-aer pe MiG-17
Next post Momentul in care doua elicoptere se ciocnesc in aer | VIDEO
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x