Belgia a mai facut un pas spre achizitia de F-35 dupa ce Departamentul de Stat american a aprobat o posibila vanzare a 34 de aparate de generatia V catre statul european.
Belgienii nu au selectat inca oficial „invizibilul” american, dar mai toate indiciile par sa incline spre cumpararea de F-35.
Ce e interesant in povestea asta este costul. Cele 34 de avioane, plus piese de schimb, mentenanta, pregatire, armament etc. ar costa 6,5 miliarde de dolari. Asta ne aduce un cost de 190 de milioane de dolari pe bucata de F-35 full cu piele si trapa.
Si chiar daca pare mult, realitatea este ca nu-i chiar asa. Spre exemplu, Franta a vandut Rafale in Egipt cu 216 milioane de dolari bucata, toate costurile incluse. Italia a vandut Eurofighter Typhoon in Kuwait cu 285 de milioane de euro bucata. SUA au dat Super Hornet in Australia cu vreo 288 de milioane de dolari bucata. Iar low-costul Gripen s-a dat in Brazilia la 135 de milioane de dolari bucata.
Mai departe, Rusia a dat Su-35 in China cu 85 de milioane de dolari bucata, insa, din ce se stie, costul nu include pachetul de armament, in timp ce rezerva de piese de schimb este sever limitata.
In conditiile astea, 190 de milioane de euro pe un F-35 cu tot ce-i trebuie nu mi se pare enorm. Dimpotriva as spune. Cine il cumpara ajunge sa aiba acces la o platforma cum nu mai este alta disponibila pe piata in momentul de fata, la un cost mai scazut fata de avioanele cu o generatie mai vechi.
Revenind, va spuneam ca belgienii nu-s inca hotarati oficial, ca au intrebat si de Rafale si Eurofighter, insa mai toata lumea se asteapta sa semneze cat de curand pentru F-35. Caz in care, in cativa ani, vom avea niste F-16 second hand disponibile pe piata.
Probabil este inclus un lot mic de piese de schimb si armament cat sa poata fi operationale in acesti bani.
In schimb, australienii cand fac achizitii ei iau in calcul toata durata de viata, integrare in industria locala, etc.
Ciuhabii platesc intotdeauna mult pentru ca sunt…. ciuhabi. Adica astea sunt preturile pentru ei indiferent de producatorul din vest, ceea ce s-ar mai putea traduce si intr-o taxa de protectie sau inchisul ochilor la ce fac aia pe acolo.
Unde sunt fabricate-asamblate avioanele?
Si 36 f16 de „ocazie” cam cat ar coste? 2 miliarde?
nebun sa fii sa ai bani la pusculita si sa cumperi vechituri,aparent nu e nici cazul belgienilor.