Bell Helicopter isi nuanteaza serios pozitiile publice cu privire la Romania, iar optica este concentrata in momentul de fata catre transferul de tehnologie si capabilitatile industriale pe care ni le ofera. Si asta nu e deloc rau!
Bunaoara, Joel Best, international business development manager al Bell, spune intr-un interviu pentru Hotnews ca interesul companiei americane este acela de a avea linie de asamblare in tara noastra, iar pe parcurs un transfer tehnologic mai amplu, vizata fiind fabricarea de subansamble.
„Scopul nostru este să facem un transfer de tehnologie în România. Avem o abordare cradle-to-grave. Asta înseamnă că de la începutul programului vom face asamblarea finală și checkout-ul în România. Apoi vom crește gradual de implicare în funcție de numărul total de aeronave cumpărate de guvernul României. E un program pe termen lung, cradle-to-grave, de la început până la final, pe care îl vor implementa românii la Brașov.
Strategia pe termen lung implică mentenanța, service-ul și reparațiile capitale – discutăm de o perioadă de 30-40-50 de ani, cât timp va opera România elicopterele. E un parteneriat pe termen lung. Etapa de asamblare finală va aduce (în România – n.red.) capacitățile tehnologice. De acolo vom continua să creștem”, a spus Best.
Iata cum ceea ce sustineam acum cateva saptamani se transforma in declaratii oficiale si vreau sa cred c-am avut si noi un gram de influenta in aceasta schimbare de optica.
Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere un alt aspect. Bell n-a reusit sa vanda pana acum Viper-ul si Venom-ul decat USMC, astfel ca afacerea cu Romania este extrem de importanta pentru compania americana. Sigur, Bahrainul este foarte aproape de a semna pentru 12 Viper, dar mai dureaza putin si, oricum, comanda este foarte mica.
Cele 45 de elicoptere dorite de Romania reprezinta un contract major pentru Bell, asa ca este absolut normal ca producatorul sa ne ofere ceea ce ne dorim pentru a semna.
Nu vreau sa trec peste un aspect care mi se pare la fel de important. Pentru Bell linia de asamblare nu pare atat de importanta, ceea ce ma face sa cred, din nou, ca ar fi vorba doar despre asamblarea finala a unei parti din elicopterele cumparate de tara noastra.
Pentru Bell mult mai important si mai complicat de realizat pare a fi centrul de mentenanta si reparatie, care inseamna transfer tehnologic de un alt nivel. Sigur ca se discuta si despre asta, dar pare la nivel declarativ ceva mai dificil de pus in practica si, oricum, ceva ce ar dura mai mult.
Asta e un contract ce nu ar trebui sa-l ratam, de acord, nu in orice conditii, dar castigurile pt Romania ar fi reale. Plus Airbus legat de MAI si totul, cu cap, ne-ar aduce si pe noi in secolul 21 in privinta elicopterelor. Sa nu mai vorbim de vreun Romeo navalul (cateva bucati pt fregate/corvete) si din aceeasi familie ceva bucati de Black Hawk pt Fortele Speciale. Wet dreams, dar nu imposibil.
Pai cobrele astea au intrat in serviciu, in varianta originla, pe vremea razboiului din Vietnam. Nu degeaba au asa de multi clienti pentru ele. Erau depasite si pe vremea ofertei DRACULA. Halal modernizare ar fi !
Vezi ca nu avem nevoie de alti trollex pe aici. Clienti pt ele? Ia vezi modelele inainte de Z Viper in cate tari s-au vandut si sunt inca folosite:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_AH-1_Cobra#Operators
https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_AH-1_SuperCobra#Operators
AH 1Z Viper este cel mai bun elicopter de atac in raport cost/eficienta. Mai cititi cate ceva inainte sa va dati cu mucii in fasole.
Alt specialist de carton. Utilizatori AH-1 Cobra: Bahrain, Israel, Japonia, Iordan, Kenia, Pakistan, Filipine, Coreea de Sud, Spania, Tailanda, Turcia, SUA. Utilizatori AH-1 SuperCobra: Iran, Taiwan, Turcia, SUA. Iar AH-1Z Viper e cu mult in fata modelelor anterioare.
Namaste,dacă batem palma cu Bell,noi am fi al treilea cumpărător de ‘Vipere’ după gringo și pachistanul. Japonezii ar fi al patrulea,să mai echilibreze balanța comercială,ca să nu sară Trump cu gura pe ei. Daca se vine cu linia de asamblare și batem palma pînă la sfîrsitul anului cu gringo,înseamnă că asta nu o să fie singura comandă de elicoptere și peste 9-12 ani m-ai dăm una mai consistentă.
Pakistan n-a mai luat Viper, s-au reorientat spre ATAK turcesti. In momentul asta nu exista client la export pentru ele, sa vedem daca Bahrainul le cumpara sau nu.
Amatorism, manipulare, publicitate mascata la cele cateva siteuri de „specialisti” RATB, aviatia magazin, rumaniamilitary, resboiu…si care or mai fi.
Salut,
Mi se pare ca vrei sa spui ceva si nu folosesti cuvintele tale. Nu suntem purtatorii de cuvant ai nimanui, asa ca poti sa acuzi doar Aviatia Magazin aici. Care e publicitatea mascata si despre ce specialisti ratb vorbesti?
Nu cred că marii producătorii de elicoptere,mai au nevoie de publicitate,o dovedesc vînzările. Bineînțeles că sînt interese financiare,peste tot și fiecare își laudă marfa. Teoria conspirației!
oricum o întorci afacerea cu texanii este un salt la toate capitolele pentru românia.
interesant cum acest proiect este privit cu circumspecție iar panourile sandwich asamblate de airbus la brașov pentru un elicopter refuzat chiat de țara producătoare și conditionat de comenzile noastre este un exemplu .
sincer merităm să ratăm acest proiect și să ne spălam cu aerobusele pe cap până în vecii vecilor,amin.
Din cate am citit prin alte parti, sefii Bell ar lua in calcul inclusiv mutarea productiei celor doua aparate la Ghimbav, asta dupa ce fabrica o sa fi inghitit toate cele necesare asamblarii si mentenantei capitale. Tinand cont de faptul ca vor introduce alte aparate in productie in S.U.A, nu este exclus ca mutarea liniei la noi sa fie un must dpdv tehnic si economic. Poate daca le vor face mai ieftine si mai repede la noi, vor putea sa tina in productie modelele mai mult timp.
Daca se va ratoii Trump pe astia mici din est, vor comanda si ei cateva bucati de caciula si poate intr-un final vor ajunge texanii sa fie interesati de cumpararea fabricii IAR, nu doar de parteneriate. In mod normal asa ar trebui sa fie!
Intrebare: ce face Bell cu muncitorii americani in era lui strump „america first”?
Probabil se orienteaza spre alte proiecte, gen Osprey si Valour
Salut, Mihai. Faci PR pentru Bell?
Nicidecum, sunt pur si simplu un amator, dar imi place sa fiu informat
Nicidecum, sunt pur si simplu un amator, dar imi place sa fiu informat
Scuze pt postarea dubla
Ma intriga si pe mine interesul Bell pt Ghimbav si am gasit un articol din 2016 in care acelasi CEO Snyder afirma ca Bell nu va mai dezvolta elicoptere ,,normale” precum Viper si Venom dupa 2020. Ghimbav ar deveni astfel singurul loc unde se va asigura asamblarea, mentenanta si RK acestor masinarii zburatoare
Aici e articolul
https://www.flightglobal.com/news/articles/heli-expo-bell-rules-out-future-conventional-milita-422537/
Crezi tu ca daca Australia, sa zicem, va opta pentru Viper nu va avea linie de asamblare? Sau ca orice comanda din zona Asia-Oceania ar fi asamblata in Ro si nu in State? 🙂
Crezi tu ca USMC o sa faca mentenanta si RK elicopterelor proprii in Romania?
Nu stiu unde isi va face USMC mentenanta elicopterelor, probabil in USA.
Noi putem castiga potul pt Europa si chiar zona araba.
Tu ai intrebat ce va face Bell in epoca trump, iar eu ti-am raspuns ca se vor ocupa de osprey si valor pe partea militara pt ca asa s-au exprimat char ei in articolul ala.
Iar in articolul despre Ghimbav au mai afirmat ceva interesant: au spus ca acum tehnicienii de la noi invata abecedarul asamblarii, dar in timp pot evolua spre facultate(expresia lor), ceea ce poate insemna transfer masiv de tehnologie in RO
Tot ce tine de MRO care este peste AIMD (aircraft intermediate maintenance department)pentru USMC este facut in depourile NAVAIR de la NAS North Island sau MCAS Cherry Point