Bell promite Romaniei linie de asamblare pentru AH-1Z

Bell Helicopter a facut pasul in fata in negocierile ciudatele pe care le poarta public-privat cu Romania, promitand o linie de asamblare pentru elicopterul AH-1Z.

Richard Harris, vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor militare internaţionale al Bell Helicopter, a declarat recent ca Romania este partenerul international pe care americanii il cauta ca sa asambleze Viper-ul peste hotare.

„Cautăm primul partener internaţional solid care să ne permită să avem o producţie la nivel internaţional. Cred că acest partener este România, în patru-cinci ani. Luăm în considerare şi alte ţări, pentru că politicile şi bugetele se schimbă şi trebuie să luăm în calcul şi alte opţiuni. România are cel mai mare potenţial în Europa”, a declarat Richard Harris.

Si-a mai spus omul o chestie interesanta.

„Un întreg proces de formarea şi de instruire a angajaţilor trebuie făcut înainte: de evaluare a instrumentelor existente, de formare a românilor în America. Procesul poate dura între patru şi cinci ani. În mod obişnuit, când lucrăm cu un partener, la început, Bell Helicopter va construi în Texas primele cinci sau şase elicoptere româneşti cu specialişti români care vor veni în Statele Unite pentru a învăţa care sunt procesele, apoi totul va fi tranziţionat încetul în încetul în România, până când toate procesele vor putea fi făcute aici”, a precizat Harris.

Ce-i mana in lupta pe cei de la Bell? Pai, in primul rand este vorba de un soi de disperare care i-a cuprins pe cei de la Bell, care nu reusesc sa vanda AH-1Z. Statele cu apa calda care cauta elicoptere de atac il ocolesc, preferand Apache, printre altele. Asa ca sansa Bell e sa-l vanda in statele cu apa mai rece, cum e si Romania.

De asemenea, dclaratia lui Harris nu-i un angajament, ci mai mult o momeala. O eventuala linie de asamblare pentru AH-1Z in cazul unei eventuale comenzi din partea Romaniei depinde de negocierile din momentul semnarii acordului.

Si aici mai e o problema. Potentiala problema. Omul spune, corect de altfel, ca primele 5-6 elicoptere ar fi produse in SUA, iar restul comenzii ar urma sa fie asamblata la noi. Pentru ca o asemenea investitie sa fie rentabila, pentru ca vorbim de o asociere a Bell cu cineva, probabil IAR, comanda trebuie sa fie consistenta.

Din burta zic eu acum ca minim 30 de bucati. Adica 5 facute la ei si 25 la noi, in decurs de vreo 5 ani cel putin, perioada in care sa ne decidem ce facem cu facilitatea asta, daca ramane una de mentenanta, daca se vor cauta alte comenzi si asa mai departe.

Acum, va imaginati ca Romania va comanda vreodata 30 de elicoptere de atac la 30 de milioane de euro bucata? Asta fara armament, pregatire si alte „detalii”. Adica Romania s-a coit sa dea un miliard de cocosei pe 24 de avioane de lupta care ii erau absolut necesare, dar da peste un miliard de coco pe 30 de elicoptere de atac fara de care ar putea sa traiasca?

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gabriel neacsu

Cand ai Ivanii cu tancurile aproape sunt de dorit elicopterele de atac,mai ales ca programul „Noul tanc” nu se vede la orizont.Bineinteles ca elicopterele nu le poti ridica fara sa ai asigurat spatiul aerian si ne intoarcem la avioane.Probleme e ce faci cu fabricantii de autobuze zburatoare de la Ghimbav,autobuze ce se vor multirol,elicoptere de care am cam avea nevoie pentru inlocuirea Pumelor.

Raptor

Spatiul aerian il ai asigurat daca ai binomul aviatie de lupta – AA si in numar acceptabil sau suficient. Elicopterele facute de Airbus Heli pot fi inlocuite foarte usor cu UH-1 daca luam AH-1Z deoarece folosesc aceeasi platforma si au in comun majoritatea pieselor, deci alt plus pentru Bell. H215 produs de AH la noi e varianta civila nu militara si face parte din clasa medie. Eu unul as opta pentru AH-1Z de atac si UH-1 transport usor plus cateva CH-47 transport greu, sarind peste clasa medie. Productia UH-1, AH-1Z sa o integram la IAR Ghimbav, iar pentru restul Pumelor… Read more »

Cezar

De ce prefera aia cu apa calde Apache in detrimentul AH 1Z? Chiar atat de mare sa fie direrenta intre ele?

PS La ce suma considerati voi ca am putea relua targul din anii 90 pentru 96 de elicptere? Atunci, daca imi aduc bine aminte, se vorbe de 1 mld dolari!

Raptor

Tot ce s-a vehiculat pe la noi a fost in jurul numarului 24 elicoptere de atac sau recunoastere, deci se exclude 96, in plus nu ne-am permite un asemenea numar si nici nu o sa vezi o tara care sa aive mai multe elicoptere cu misiune speciala (atac, ASW, ASuW, EW, REC, etc) decat cele de transport.

Dodos

Romania are nevoie de elicoptere de atac moderne pentru a suplini deficientele calitative si cantitative in ceea ce priveste lupta anti-tanc. Este foarte posibil ca tragand linie sa iesim mai bine operational si financiar achizitionand elicoptere, o arma mult mai versatila, decat sa investim in tehnica blindata. Ce ar fi sa avem in tara 2 fabrici, Bell pentru elicoptere de atac si Airbus pentru multipourpose?

LaCuscaPSD

Bla bla..nimic concret …

Adi

Nu imi imaginez Romania comandand 30 de elicoptere de atac la 30 de milioane bucata, sunt prea scumpe la banii astia si nu atat de utile pe cat par. Am un mare respect pentru pilotii de elicoptere (sa pilotezi asa ceva e mult mai dificil decat un avion), dar elicopterul asta are 2 probleme: 1. e specializat. Nu imi plac Pumele, sunt niste balene prea mari pentru rol de atac, dar asta nu face chiar nimic decat atac – nu e bun de transport sau de evacuare medicala, ceea ce inseamna ca pe timp de pace e aproximativ inutil, bani… Read more »

Jap

De unde lovele pt elicoptere? Au trecut pe dreapta a doua escadrilă de F16,corvetele,patriotul,transportoarele bilindate. Să vedem ce ordine a primit iohănescu de la Cia,cînd a fost în SUA și apoi m-ai vedem ce facem.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x