Bulgaria cumpara avioane F-16. Parlamentul a respins veto-ul presedintelui

Bulgaria merge mai departe cu planul de achizitie a avioanelor F-16 Fighting Falcon Bk.70 dupa ce parlamentul de la Sofia a respins veto-ul presedintelui Rumen Radev.

Au fost 128 de voturi in favoarea demararii contractului, 73 au sustinut pozitia presedintelui si 3 au fost abtineri. Astfel, contractul poate fi derulat, Radev neavand alte parghii pentru a interveni.

Hristo Gadzhev, membru in Comisia de Aparare si reprezentant al partidului premierului Borisov, a sustinut chiar ca actiunea presedintelui era menita sa determine pierderea termenilor de finantare oferiti de americani si reluarea licitatiei de la zero.

Interventia lui Radev a fortat insa Ministerul Apararii de la Sofia sa ofere o serie de detalii interesante despre acest contract, unele care poate ne-ar putea interesa si pe noi candva.

Astfel, bulgarii estimeaza la 15-20 de milioane de euro pe an costul mentenantei pentru intreaga flota de F-16 de opt aparate. Livrarile ar urma sa inceapa in al doilea trimestru din 2023 cu doua aparate, urmatoarele patru ar sosi pana la finalul anului, iar ultimele doua in prima parte a lui 2024.

Guvernul american va fi garant al executiei contractului si va putea impune sanctiuni in caz de intarzieri. In ceea ce priveste lucrarile de modernizare a bazei aeriene Graf Ignatievo, de pe care vor opera F-urile, nu exista o estimare a costurilor.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Japcristian Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cristian
Guest
cristian

De ce o fi refuzat Rumen Radev contractul ? Motive politice ? Sau tehnice – sa nu uitam ca este specialist .

Jap
Guest
Jap

Cu lacrimi în ochi,am văzut finalul,sa terminat sezonul al IV lea. Ce Tînăr și Neliniștit,Urzeala Tronurilor,Narcos,House of Cards,Suleiman Magnificul,The Orville sau Vikings,stați să vedeți seria V-cea, din cea mai iubită telenovelă din românia: Bulgarineziii și multirolul! O să vă cruciți nu alta. Acum se vede de la o poștă,că intervenția lui Rumenaș,a avut un singur scop și la îndeplinit: Săși asigure încă un mandat de președinte la “Cotroceniul” lor. “Uitați măi oameni buni,eu singur m-am împotrivit,dar ma lucrat securitatea.”,ar fi zicînd Rumen Radev. Felicitări tovarășe Radev,pt al doilea mandat de președinte! Namaste.