Bulgaria cumpara F-16 din Portugalia

Read Time:2 Minute, 12 Second

Soc! Soc! Soc! as putea spune. Se pare ca Bulgaria va achizitiona, pana la urma, cele 9 avioane F-16 la mana a treia disponibilizate de Fortele Aeriene Portugheze.

Presa de la Sofia sustine ca ministrul Apararii, Anyu Angelov, omul mandatat de guvern pentru a gasi avioane si a negocia un acord de achizitie, s-a oprit asupra vechiturilor multiroalelor la mana a treia din Portugalia. Da, fix aceleasi pe care le avea in vedere fostul ministru al Apararii din Romania, Corneliu Dobritoiu.

Generalul Rumen Radev, cel care conduce grupul de lucru din cadrul Ministerului Apararii din Bulgaria delegat cu sarcina gasirii avioanelor, a explicat ca singurele variante viabile pentru tara sa erau Gripen-uri noi din Suedia, Eurofighter la mana a doua din Italia sau F-16 la mana a treia din Portugalia. A fost aleasa ultima optiune pentru ca multiroalele lusitane sunt cele mai avantajoase ca pret si dotari, ele venind „la pachet” cu armament si program de pregatire a pilotilor si tehnicienilor.

Ca si in Romania, si bulgarii se intreaba ce va face armata lor cu niste avioane trecute deja prin doua forte aeriene si care au depsit jumatatea ciclului de viata.

„Nu e important cand a fost construit un avion, ci cata viata mai are in el”, a explicat ministrul Angelov, care a precizat ca MiG-urile 29 bulgaresti sunt mult prea scump de intretinut si operat, urmand a se renunta la ele in momentul sosirii NOILOR F-16.

Bulgarii mai scriu ca afacerea ar putea fi parafata in luna martie, guvernul avand sarcina ca pana atunci sa gaseasca fondurile necesare achizitiei. Vecinii nostri se grabesc pentru ca aceleasi avioane au fost propuse de portughezi si in Romania, ele urmand a fi vandute pe principiul ospataresc „primul venit (cu banii), primul servit”.

Ca idee, aparatele de care portughezii se vor lipsi sunt F-16 A/B Bk15 (va mai amintiti cand Dobritoiu ne povestea de Bk40?) inmatriculate 15125, 15126, 15127, 15139, 15128, 15129, 15130, 15137, 15131 si 15138.

Uitasem ce era cel mai important, pretul. Publicatia Saga, cea care a anuntat stirea inceputului de an, sustine ca bulgarii si portughezii s-au inteles la un cost de 700 de milioane de leva, adica vreo, ATENTIE, 358 de milioane de euro. Asta inseamna 9 avioane F-16 (7 „simple” si doua „duble”), armament si program de pregatire.

In Romania, fostul ministru Dobritoiu sustinea o „super-afacere” in valoare de 670 de milioane de dolari, transformati apoi in euro, pentru 12 avioane F-16 portugheze, 8 „simple” si 4 „duble”.

DE CITIT: Bulgaria grabeste achizitia multirolului. Vizate sunt F-16, Eurofighter si Gripen

Bulgaria vrea avioane multirol pana in 2014

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post F-16D israelian, iesit din pista dupa cedarea trenului de aterizare
Next post Momente din istoria aviatiei militare romane
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x