Bulgaria, tot mai aproape de F-16: Imprumuta avioane din Grecia

Read Time:1 Minute, 58 Second

U.S., Bulgarian air forces strengthen partnership through flightInvidiosi cum ii stim pe succesul nostru (e o ironie, da?), bulgarii s-au hotarat ca vor si ei avioane F-16. Dar cum n-au bani sa le cumpere, au zis ca sunt bune si alea imprumutate.

Rod McLean, omul care conduce F-22/F-16 integrated fighter group de la Lockheed Martin, a anuntat recent ca bulgarii se cauta serios prin bugetul pe anul asta pentru a demara procesul de imprumut, sau leasing daca vreti, a 6 sau 8 avioane F-16, cel mai probabil din Grecia vecina, prietena si in foame de bani.

Discutiile dintre bulgari si greci nu-s noi, de ele stiindu-se de mai bine de un an. Dar, din motive de lipsa bani, negocierile n-au avansat serios. Asta pana acum.

Daca il credem pe domnul McLean, bulgarii s-au convins sau au fost convinsi in ultima vreme ca au nevoie de avioane. Sa fie comandantul Aviatiei Militare de la ei, care spunea ca n-o sa mai ramana decat cu doua MiG-uri 29 operationale in luna mai, sa fie zborurile rusilor peste Marea Neagra, habar nu avem, sincer sa fim.

Cert este ca exista o dorinta proaspat descoperita a vecinilor de la sud de a avea si ei F-16. Poate or fi invidiosi de cand au aflat ca primele sase bucati romanesti au si fost modernizate de portughezi si ca urmeaza sa vina in tara anul viitor. He-he, aici suntem rautaciosi.

Revenind, grecii, avand nevoie disperata de bani, sunt dispusi sa renunte la sase sau opt avioane (presupunem opt, sase „simple” si doua „duble”) din variantele vechi, Block 30. Afacerea nu are un pret cert, insa se estimeaza ca va fi de „sute de milioane de dolari”. Cate sute, nu se stie deocamdata.

Ce trebuie remarcat este ca, daca vor lua F-16 din Grecia, bulgarii vor avea avioane mai noi, primele F-16 Bk.30 fiind primite de greci prin 1989, in cadrul programului Peace Xenia, si doar la mana a doua, comparativ cu ale noastre, care-s mai vechi si mai folosite. Iar daca grecii se vor angaja prin contract sa le modernizeze la standardul Bk.52, cum umbla vorba prin targ ca vor sa faca pentru toate vechiturile din dotare, se schimba foaia.

Iar daca afacerea se va semna, vom marca inca o infrangere pentru Saab si al sau Gripen.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Bulgaria, tot mai aproape de F-16: Imprumuta avioane din Grecia

  1. Pana acum bulgarii erau gelosi pe justitia noastra via DNA. Acum si pe carutele noastre de F 16? 🙂 Apropa de asta, ce se mai aude de cea de-a II-a escadrila? Dusca afirma acum o luna si ceva ca sunt in cercetari/cautare de variante. Se mai aude ceva nou?

  2. Pîna nu se semnează nimic gripen na pierdut nimic (aduți aminte ce sa întîmplat in brazilia,toti ziceau ca rafale cîștiga si la urma a ieșit gripen),la ce te referi cu „înprumută avioane”?le cumpara sau le închiriaza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Primul zbor cu un avion de lupta supersonic in Romania
Next post Se incearca militarizarea si capusarea Romatsa?