Cat costa antrenamentul pentru F-16?

Read Time:1 Minute, 51 Second

Arming the falconCum Romania va avea in dotarea propriilor Forte Aeriene avioane multirol (cica) F-16, am zis ca ar fi interesant de aflat o parte din costurile „ascunse” ale utilizarii acestui aparat. Unul dintre ele este cel al pregatirii pilotilor si tehnicienilor.

Cum oficialii nostri n-au binevoit sa ne lumineze cu privire la acest aspect, anuntand doar ca pregatirea aceasta va fi facuta in Portugalia si SUA, am luat cea mai recenta stire pe aceasta tema. Si este una foarte actuala.

Asadar, avem o tara care utilizeaza F-16 de ani buni, Olanda pe numele ei. Tara care si-a pregatit pilotii din moment ce acestia zboara avioanele din dotare. Numai ca smecheria este ca ei, pilotii, au nevoie de antrenament constant iar simularea unui atac la sol in poligonul de la Capu Midia nu este considerata decat o joaca prin NATO.

Revenind la batavi, acestia au facut o solicitare oficiala americanilor pentru pregatirea pilotilor si tehnicienilor peste Ocean. Programul de antrenament cuprinde absolut tot, de la avioane si combustibil, pana la bombe ghidate prin laser sau elementele de suport logistic. Absolut tot ce au nevoie pilotii si tehnicii olandezi va fi oferit de americani.

Interesant este pretul. Olanda este dispusa sa plateasca, atentie, 191 de milioane de dolari pentru acest program!

Americanii sunt in faza de analiza a acestei solicitari si n-ar fi exclus sa revina cu o contra-oferta usor mai scumpa, pe la 200 de milioane de dolari.

Bun, acum revenind pe malul Dambovitei. Romania va plati cateva sute de milioane de euro, in jur de 700, pentru 12 avioane la mana a treia. Care vor fi reconditionate. Nu cu mult timp in urma va anuntam ca danezii considera ca F-16 va avea un cost de exploatare exagerat in a doua jumatate a ciclului de viata, asa ca renunta la el de prin 2017.

Ce se va intampla insa la noi din 2017, cand vom primi „noile” avioane? Sa presupunem ca la vreo 3-4 ani de la momentul receptiei si intrarii in dotare vom avea nevoie sa pregatim la standarde NATO o grupa de piloti si cateva zeci de tehnicieni? De unde vom scoate atunci, dintr-un foc, 2-300 de milioane de dolari?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Cat costa antrenamentul pentru F-16?

  1. Mizeria asta s-a petrecut cu numai cativa ani in urma si cu programul de modernizare al Mig-ului 21. O gramada de bani cheltuiti pentru montarea unei tehnologii relativ bune pe un avion demult expirat. In loc sa se considere alte variante inca de pe atunci – a se vedea tragerea pe dreapta a Mig-ului 29 sau, de ce nu, chiar un program de achizitie derulat la vremea respectiva. Daca e sa luam in calcul F-ul 16, gaseam cateva vechituri de cumparat si-atunci, ca si acum, avionul fiind suficient de vechi pentru asta.
    Interesant de stiut cine a fost principalul sustinator al programului si ce evolutie au avut soldurile conturilor sale.

    Aceeasi Marie, si inca cu aceeasi palarie si-acum… Achizitie F-16, probabil Block 25, dar nici nu conteaza de altfel varianta… si daca am cumpara Block 52, ca sa mai stoarca niste bani, tot l-ar trece printr-un program de upgrade, ar gasi ei ceva ce se cere imbunatatit. Costurile? Enorme, cu siguranta. Comisioanele de incasat? La fel! 🙂

    Pregatirea pilotilor? Costa si-asta, si nu trebuie ignorat faptul ca in prima faza vor fi instruiti piloti care la ora actuala sunt full operationali, adica „combat ready” dupa standardele NATO actuale. Astora va asigur ca nu le trebuie foarte multe ca sa se califice pe noua pasare. Problema este ca piloti astia sunt putini, destul de in varsta si deja satui de „fata morgana” care li se plimba pe sub nas aproape de-o viata. O alta problema, si mai grava, este ca in spatele lor nu e nimeni sufient de pregatit sa le ia locul intr-o perioada relativ scurta de timp. Urmatorul lot de piloti a atat de in urma cu pregatirea, diferenta de la ei si pana la un pilot perational e-atat de mare incat cu siguranta programul de instruire va trebui adaptat noilor nevoi, si implicit costurile vor fi altele. Mai mari, logic, ceea ce nu-i un lucru rau deloc pentru cei care orchestreaza intregul dans, atata timp cat au grija sa-si negocieze comisioanele in procente si nu in sume fixe. Si cu singuranta se vor ocupa de-aspectul asta in detaliu si cu foarte mare grija, ca doar alta treaba n-au, nu-i asa? Ba asa e… din pacate pentru noi, cei care vom suporta costurile intregii comedii.

    Ma gandeam la o petitie publica, sau ceva de genul, care sa-i oblige sa prezinte costurile intregului program, dar si costurile asociate celorlalte variante carora le-au spus „pass” – Grippen, Rafale, Typhoon si care-or mai fi fost luate in calcul initial…

  2. cat costa antrenamentul depinde ce includem in pret si pretul depinde de ofertele comerciale – sunt scoli si in SUA si in Europa si in Israel si Turcia.

    normal pretul ar include simulatoare, echipamente necesare antrenarii la sol, scolire piloti (unii din ei trebuie antrenati pana la grad de instructor) si tehnicieni.

    costurile cu scolirea pilotilor – daca sunt trimisi in SUA costul e la vreo 2 milioane dolari per persoana (apoi sa speri ca trec examenele si apoi ca nu-si dau demisia din armata)

    in cazul Romaniei eu cred ca daca se vor lua acele F-16 se vor scoli cativa tehnicieni pentru reparatii sumare si se va cumpara mentenanta mai sofisticata de la israelieni, turci sau altii, de sperat ar fi o licitatie cu obligarea firmelor sa vina si cu parteneri romani, gen Aerostar sau Avioane Craiova. Nu se cunosc costurile mentenantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Rusia a oferit avioane Su-35 Braziliei
Next post F-35B, la prima decolare verticala | Video