Cehia ramane cu Gripen. O poveste de succesCzech Republic stays with Gripen. A succes story

gripen cehiaRepublica Ceha a decis sa prelungeasca acordul de leasing pentru cele 14 avioane de vanatoare Saab Gripen. Sigur, asta este deja o stire veche, noutatea, daca ii pot spune asa, fiind modul in care au facut cehii acest pas.

Negocierile dintre Cehia si Suedia pentru noul acord de leasing au durat fix doi ani. In tot acest timp, partile au incercat sa ajunga la o intelegere, s-au fortat anumite chestii, s-au pus picioare in prag si tot asa. Ce nu au facut cehii a fost sa nu renunte la ideea de a primi o afacere mai buna din partea suedezilor, nu ca precedenta ar fi fost paguboasa.

Dar dupa un deceniu de operat Gripenul, cehii au stiut foarte bine ca este loc pentru negociere si au insistat pe acest aspect.

Pentru ca povestea ramane doar poveste fara cifre, noul acord de leasing se intinde intre 2015 si 2027, pe 12 ani asadar, cu posibilitatea de a-l prelungi pe inca 2 ani.

Ca si cost, cehii vor plati in aceasta perioada in jur de 815 milioane de dolari, totul in rate anuale de aproximativ 64 de milioane de dolari. Parca suna bine, nu? In acest bani este inclusa si scolarizarea a 25 de piloti si a 90 de tehnicieni in Suedia.

Insa mai avem ceva de spus. Potrivit contractului, suedezii s-au obligat sa modernizeze constant cele 14 avioane inchiriate Cehiei, pentru ca acestea sa fie compatibile cu absolut toate echipamentele si cerintele NATO.

Sa va amintesc ca o anumita tara, nu spun care, a cumparat 12 avioane F-16 la mana a treia cu 670 de milioane de euro?gripen cehiaCzech Republic decided to extend the lease agreement for the 14 Gripen fighter jets got from Sweden a dace ago. Of course, that’s already old news, the novelty, if you can call it that, is how did the Czechs manage to do this.

Negotiations between the Czech Republic and Sweden for the new lease agreement lasted two years. In this time the parties attempted to reach an agreement, they forced some things threatened each other and so on. But after ten years as Gripen operators the Czechs knew very well that there is still enough place for negotiation and insisted on this aspect.

The new lease agreement is for 12 years, between 2015 and 2027, with the possibility to extend it for another 2 years.

As for the cost, the Czechs will pay during this period about $815 millions, all in annual installments of approximately $64 millions. That sound good, right? This amount also includes training programme for 25 pilots and 90 technicians in Sweden.

But there’s more. The Swedes have taken the obligation to constantly upgrade the Czech Gripens so the jets will be fully compatible with all of NATO requirements .

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Articol de bagat ghiara in gît,daca m-ai dai vreo doua stiri de astea chiar nu m-ai dorm noaptea.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x