Clinceni Fly-In, ultimul airshow din 2019

Ultimul airshow din acest sezon a fost si unul dintre cele mai spectaculoase, imi pare rau pentru cei care nu ati reusit sa ajungeti la casa Aeroclubului Bucuresti in cursul zilei de sambata.

De regula, evenimentele care se desfasoara sub titlul de Fly-In nu sunt tocmai cele mai bune, obiectivul lor fiind altul, acela de a deschide portile aerodromurilor pentru prieteni si publicul interesat. Se practica socializarea inaccesibila la evenimentele mari si se fac demonstratii, uneori foarte surprinzatoare.

Asa s-a intamplat sambata la Clinceni, cand, desi a fost destul de frig, ploaia a ocolit aerodromul si ne-am putut bucura de un program variat.

Pentru a nu va pune sa cititi un material lung, o sa va spun, ca de obicei, ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la Clinceni Fly-In, fara ca elementele sa fie puse in vreo ordine:

 • mi-a placut ca nu a fost public numeros; avantajul airshow-urilor cu asistenta redusa este ca poti observa mult mai bine avioanele, pilotii si chiar activitatea de aerodrom. Nu mi-a placut ca nu a fost public numeros pentru ca a fost un eveniment cu multe elemente care ar fi meritat sa fie vazute de mult mai multi oameni; poate data viitoare.
 • mi-au placut mult mini-Soimii Romaniei; patru piloti tineri de acrobatie urcati in cabinele Extrelor 300 au reusit nu doar sa construiasca o rutina buna, ci si sa vina cu ceva nou, si aici vorbesc despre urcarea pe verticala a trei aparate, urmata de un picaj; din pacate, n-am reusit sa fac decat o fotografie deloc reusita, dar va promit ca postam imagini mai bune pe masura ce le primim. Le-am spus mini-Soimi, insa dupa Fly-In-ul acesta pot sa spun ca sunt Soimi cu acte in regula.
 • mi-a placut noua formula a Iacarilor, Dan Stefanescu evoluand in formatie cu fiul sau, Dan Stefanescu junior; din cate am inteles, a fost prima evolutie a juniorului la un eveniment cu public si pot spune ca s-a descurcat bine spre foarte bine, astfel ca exista bazele unui viitor pilot acrobat pe care sa-l vedem la airshow-uri.
 • mi-a placut foarte mult ce a facut George Rotaru cu Extra 330 SC, a fost poate cel mai bun demo al lui din cate am vazut si de asta e bine sa mergi la Fly-In, pentru ca pilotii „casei” impresioneaza de fiecare data.
 • mi-a placut Fox-ul si abia astept sa vad ce poate iesi din planorul asta dupa inca un an sau doi de airshow-uri si concursuri pentru ca e clar ca potential exista.
 • mi-a placut evolutia Pumei de la Baza 90 Transport Aerian.
 • mi-a placut ca am vazut la treaba CAP-ul 232 al lui Lucian Pintea, dar evolutia lui e inca una de concurs, nu pentru public; mult prea sus, prea dificil de urmarit pentru ochiul neantrenat; nu suntem in masura sa dam sfaturi, dar daca am fi am spune doar ca ar avea nevoie de o rutina care sa il aduca in elementele acrobatice mult mai aproape de public.
 • mi-a placut evolutia lui Alexandru Ion cu Zlinul 50; si la el cred ca a fost cel mai bun demo cu acest avion din cate am vazut.
 • mi-a placut ca am avut in premiera o formatie cu doua fete la mansa, element nu neaparat spectaculos, dar inedit si interesant.
 • nu mi-a placut ca a fost frig, dar asta e riscul programarii unui airshow in octombrie; cu toate astea, sper ca la Aeroclub sa analizeze bine de tot lucrurile si sa faca o traditie din acest eveniment de final de sezon. Daca ei deschid seria airshow-urilor in iunie, de ce n-ar si inchide-o in octombrie?
 • nu mi-a placut ca n-a mai venit MiG-ul 21, insa vremea n-o poti controla, iar plafonul destul de jos a facut ca evolutia supersonica de la Clinceni sa fie anulata. Poate la anul.

Per total a fost un eveniment mai mult decat placut, un final bogat si plin de surprize pentru un sezon destul de saracut.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x