Columbia e interesata de F-16 second hand

Cel mai recent stat intrat pe lista celor interesate de achizitionarea avioanelor F-16 la mana a doua ar fi Columbia. Si spunem ar fi pentru ca, in momentul de fata, nu avem o confirmare oficiala a acestui interes.

Jurnalistii sud-americani scriu ca guvernul columbian a trimis o Letter Of Request – LOR catre autoritatile americane, anuntandu-si astfel interesul pentru 18 avioane F-16 C/D aflate in uz sau stocate. Nu a fost precizata varianta pe care columbienii si-o doresc, in prima faza dorind sa afle ce modele sunt disponibile si cat ar costa.

Demersul columbienilor are sanse mari sa primeasca un raspuns initial pozitiv, date fiind relatiile excelente dintre cele doua state si colaborarea militara destul de stransa pe care o au.

Mai departe, conform acelorasi surse din cadrul guvernului columbian, planul ar fi ca avioanele respective sa fie reparate si modernizate pe teritoriul Statelor Unite, dar, atentie, cu tehnologie israeliana!

Columbienii ar vrea ca Elbit si IAI sa vina cu pachetul de avionica pentru avioanele F-16, aducandu-le destul de aproape de Sufa-urile utilizate de Tel Aviv. Motivul ar fi unul simplu, acela de a face ca viitoarele avioane sa fie compatibile cu flota de Kfir operata in prezent de Fortele Aeriene Columbiene.

Problema ar fi ca, oricat de stransa este relatia SUA-Israel, industriile de aparare din cele doua tari sunt cumva concurente, astfel ca e cam greu de crezut ca isi vor da mana intr-un astfel de proiect, insa surprizele nu sunt excluse.

In momentul de fata se asteapta un raspuns din partea americanilor la LOR, urmand ca negocierile sa inceapa in cazul in care acesta va fi unul pozitiv si multumitor din punct de vedere al costurilor.

Si iata cum, in epoca introducerii la scara larga a avioanelor de generatia V, batranul F-16 traieste o noua tinerete, interesul pentru avion fiind unul enorm atat in cea mai moderna varianta, Viper, cat si second hand.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Trăiască Amarg :-):-)B-). Ce ne-am face dacă n-ar fi cimitirul avioanelor?