Controverse dupa incidentul Blue Air de la Cluj: S-a cerut aterizarea de urgenta sau n-a fost deszapezita pista?

avionIncidentul avionului Blue Air, care a iesit din pista dupa ce a aterizat pe aeroportul din Cluj, provoaca destul de multe controverse, in momentul de fata fiind lansate doua scenarii.

Primul vine chiar de la directorul aeroportului, care sustine ca echipajul Blue Air ar fi solicitat aterizarea de urgenta pentru ca… nu avea combustibil!

„A fost o solicitare a piloților către turnul de control că e nevoie urgentă să aterizeze, pentru că n-au combustibil. Utilajele deszăpezeau, dar condițiile de aterizare erau bune. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condițiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3. Frânarea e între 1 si 5, 1 e cea mai slabă, 5 cea mai bună. În condiții de ninsoare, erau condiții corespunzătoare de aterizare”, a declarat directorul David Ciceo.

Cei de la Blue Air resping categoric varianta combustibilului insuficient si arunca vina spre cei de la Aeorportul Cluj, care nu si-ar fi facut treaba bine.

„La ora 08:00 avionul Blue air a aterizat pe pista Aeroportului International Avram Iancu din Cluj. In faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand cca 10 m in afara pistei.

Conform buletinului meteo transmis de catre ROMATSA (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07:30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manulaului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii.

Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta”, se arata in comunicatul Blue Air.

La cinci ore de la incident, Aeroportul Cluj a reactionat printr-un comunicat in care nu se pomeneste nimic despre o solicitare a echipajului pentru a ateriza de urgenta din lipsa de combustibil.

„Pista Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj este închisă traficului aerian datorită unui incident care a avut loc azi, 07 ianuarie 2016, aproximativ la ora 08:00. Incidentul nu s-a soldat cu vătămarea vreunei persoane și nici nu au fost înregistrate pagube materiale. În incident a fost implicat un avion B737-400 al companiei Blue Air care opera o cursă charter pe ruta Otopeni – Barcelona, cu escală pe Aeroportul Internaţional Cluj. La bordul aeronavei se aflau în momentul incidentului 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Aeronava a aterizat în condiţiile unei piste corespunzătoare din punct de vedere operaţional şi a ieşit la capătul 07 al pistei, în afara suprafeţei betonate. Pista aeroportului este momentan închisă traficului conform procedurilor standard de aviație civilă în astfel de situații. Începând cu ora 06:17, până în momentul incidentului, au fost operate un număr de 7 zboruri. Pasagerii care au planificate zboruri de sosire sau plecare de la aeroport sunt rugați să contacteze companiile aeriene cu privire la planificarea actualizată a călătoriei lor.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Astai partea doua din trilogia ‘cluj’ mai trebuie să ne dam cu parerea despre cei ce trebuiau să dezăpezească pista? IARNA NU-I CA VARA

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x