Croatia alege intre F-16 sh din Israel si Gripen

Foto: Wiki
Intentia croatilor de a cumpara avioane multirol se apropie de final, in cursa fiind acum numai doua oferte, din Israel si din Suedia.

Pe adresa Ministerului Apararii din Zagreb au sosit patru oferte. SUA au propus F-16 noi, Grecia a oferit F-16 C/D second, Israel a oferit F-16 D Barak second, iar Suedia a venit cu Gripenul, despre care marturisesc ca nu stiu daca e nou sau second. Detaliem mai tarziu.

Potrivit unei surse guvernamentale citata de RTL Televizija, propunerile din SUA si Grecia au fost respinse, in principiu din cauza pretului prea ridicat.

Astfel, in cursa pentru a livra 18 avioane multirol Croatiei au mai ramas Israel si Suedia, si-acum incep surprizele.

Marturisesc ca nu ma asteptam ca evreii sa mai renunte la F-16 dupa ce au scapat de vechile Netz, insa se pare ca sunt dispusi sa mai vanda cateva Barak.

A doua surpriza este ca au propus in Croatia varianta biloc. Dupa cum stim, Israelul a modificat intensiv F-ul 16, iar D-ul Barak nu este o simpla “dubla”, ci un avion complet, cu pilot in fata si operator al armamentului in spate. Vrea Croatia asa ceva? Se pare ca da!

Sa vorbim putin si despre suedezi. Imi e greu sa cred ca Saab se mai ocupa de C/D-uri noi in conditiile in care trebuie sa onoreze comenzile din Suedia si Brazilia pentru E/F. De asemenea, imi e greu sa cred ca Suedia nu incearca sa scape de vechile de-acum Gripen C/D in conditiile in care se apropie cu pasi repezi livrarile de E/F.

Astfel, tind sa cred ca in Croatia au venit, la fel ca in Bulgaria, cu propunerea de a vinde Gripen C/D aflat in uz sau chiar stocat. Mai ieftin, se intelege.

Ramane de vazut ce vor face croatii si daca vor lua pana la urma multiroale, mai ales dupa ce s-au pacalit crunt cu modernizarea MiG-urilor 21 facuta in Ucraina.

12
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mig-21 LanceRRadu PopaLanceRRaptorJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Ar m-ai fi și f16 din portugalia,deci sînt 3 oferte. Țări care ar m-ai vrea Gripen C/D noi,ar m-ai fi: bulgaria,botswana,croația și columbia. Deci,the winer it is Gripen. Forța fie cu voi.

Raptor
Guest
Raptor

Pacat ca nu ne-am aflat si noi printre competitori, cred ca am fi avut o sansa sa fim pe short list cu al nostru F-16 gata modernizat, iar restul ar fi mers la bulgari pentru politia aeriana si capam de toate odata.

Jap
Guest
Jap

Pai daca Botswana nu are bani de Gripen E/F si vrea C/D noi,crezi ca vikingii no sa le vinda C/D-uri? ‘Clientul nostru stapinul nostru’.

Jap
Guest
Jap

Foarte simplu fratelo,uităte la gringo cu f16,în aceiași fabrică asamblează m-ai multe variante de f16. Nu-i nimic complicat. Vikingii fac și pe dracu’l patru ca săși vîndă marfa. Cum ți-am mai zis: ‘Clientul nostru,stăpînul nostru’

Radu Popa
Guest
Radu Popa

Eu daca as fi guvern croat as sti sigur pe ce sa pun mana: F16 Barak, rules! Sunt ele rulate, cred ca au milionu’ de km la bord 😉 dar macar aia sunt pe bune si nu au dat chilometrajul inapoi. Daca vin si cu ceva noutati de echipare de la israelieni, atunci sunt de luat. Intrebarea mea e de ce are Croatia nevoie de 18 aparate? Tarile din Europa centrala (CZ, SK, HU) parca se descurca doar cu 12 aparate.

Raptor
Guest
Raptor

Ungurii si cehii au 12+2 aparate, deci 14 si nu au probleme cu vecinii si nici nu o sa creeze. Cehii sunt inconjurati de state NATO, iar ungurii chiar daca ar vrea Ujhorojd (ucraina), Ardealul (Romania) sau Voivodina (serbia) nu au armata asa ca nimeni nu le acorda atentie cand deschid gura si fac agitatie. Croatii au nevoie de ceva mai multe datorita simpatiei pe care le-o poarta sarbii si poate si muntenegrenii. In plus croatii viseaza si ei la parti din serbia cum ar fi Voivodina si uite cum se intretine conflictul si spirala inarmarii. Apoi, serbia ii are… Read more »

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

In primul rand vreau sa precizez ca F-16 Barak nu este ultima varianta modernizata de israelieni, cea venita doar in dubla comanda si denumita F-16 Sufa. F-16 Barak se afla in inventarul israelieinlor atat in varianta C(simpla) cat si D(dubla) comanda, iar la momentul actual sunt cele mai vechi dintre F-16 folosite, Netz fiind retras deja din 2016. Deci, ca sa nu se confunde, Barak nu e Sufa iar croatii nu cred ca au precizat in mod special ca vor doar duble, la F-16 si la avioanele americane in special nefiind oricum aproape nici o diferenta intre duble si simple.… Read more »