Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Romaniei

Read Time:2 Minute, 15 Second

Clipboard01Aeroclubul Romaniei le ofera si in acest an sansa tinerilor cu varsta de maxim 23 de ani sansa de a obtine gratuit brevetul de pilot sau de parasutist.

În perioada 11 ianuarie – 5 februarie 2016 se desfăşoară înscrierile pentru cursurile teoretice şi practice în vederea obţinerii licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion şi pilot aeronave ultrauşoare motorizate pe care le organizează Aeroclubul României.

Obtinerea brevetului este relativ simpla. Daca aveti intre 16 si 23 de ani va puteti inscrie la cursuri la cel mai apropiat aeroclub teritorial. Dupa inscriere, veti participa la cursurile teoretice, care se desfasoara in perioada 06 Februarie – 08 Aprilie, seara si / sau in zilele de sambata si duminica, in functie de disponibilitatea lectorilor si a cursantilor (nu mai mult de 6 ore / zi).

Dupa cursurile teoretice va urma examenul, iar cei care il vor trece cu bine vor merge in vara la cursurile practice. Adica zbor cu avionul/ planorul sau salturi cu parasuta.

O solicitare suplimentara pentru cei care isi doresc sa devina piloti este ca, dupa momentul inscrierii la cursurile teoretice, acestia sa obtina un certificat medical cu specific aeronautic, necesar pentru a dovedi ca sunteti clinic sanatos si apt de zbor. Acest ceritificat este cerut de catre Autoritatea Aeronautica Romana si se poate obtine numai de la centrele medicale autorizate cu specific de medicina aeronautica. Toţi cursanţii vor trebui să depună, până la data de 15 aprilie 2016, o copie a certificatului de aptitudine medicală obţinut în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

De asemenea, toţi candidaţii care se înscriu la disciplina paraşutism vor trebui să depună, până la data de 7 februarie 2016, o adeverinţă medicală care să ateste că sunt apţi pentru activitate de pregătire fizică deoarece vor avea de susţinut un examen de aptitudine fizică care este eliminatoriu înainte de începerea cursului, iar pe parcurs vor efectua şi ore de pregătire fizică.

Bun, acum sa vedem unde puteti zbura.

Cursurile de pilotaj de avion ultrausor se pot urma la Aerocluburile Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Ploieşti si Sibiu.

Cursurile de parasutism se pot urma la: Arad, Baia Mare (Secţia Baia Mare şi Secţia Satu Mare), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş.

Cursurile de planorism se pot urma la: Baia Mare (ambele secţii), Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Târgu Mureş.

Este cam cat de simplu se poate in acest domeniu si este, de asemenea, cea mai accesibila licenta pentru cei care isi doresc sa intre in acest domeniu.

Prin urmare, daca aveti intre 16 si 23 de ani si va place aviatia n-ar strica sa mergeti pana la cel mai apropiat aeroclub si sa intrebati despre aceste cursuri.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

23 thoughts on “Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Romaniei

    1. Asta pentru ca e gratis, nu? In teorie, cine vrea licenta in 3 luni plateste pentru ea, nu asteapta iarna sa se inscrie la cursurile teoretice si apoi vara sa prinda 2-3 tururi de pista 🙂

          1. Costul real e de vreo 2000 Euro pentru avion. Sa facivscoala in 3 ani, chair gratuita, e crima- niciodata nu inveti sa zbori, uiti pana luna urmatoare cand e urmatorul zbor, iar cand ii scoti la simpla te rogi sa nu se prabuseasca.

          1. Cei de la Aeroclub au anuntat urmatoarele preturi:
            2.200 – planor
            4.720 – ultrausor
            6.700 – PPL(A)

            Nu stiu de unde are colegul preturile „reale”, eu spun ce au anuntat oficial cei de la Aeroclub. Iar preturile astea sunt pt. numarul minim de ore, daca nu iti intri in mana sau au nevoie de antrenament, platesti orele suplimentare.

  1. De unde am costurile reale: stiu cat costa avionul, amortizarea, asigurarea, hangararea, instructorii, intretinerea, totul calculat la ultima zecimala de euro. Cu 4000 de euro inchiriezi avion (acelasi model ca al aeroclubului) de pe piata, in Romania, ca sa faci scoala, iar daca te multumesti cu un avion mai vechi, il inchiriezi cu mai putin de 90 de euro ora cu instructor cu tot (vreti si numele instructorului? e unul din cei mai cunoscuti din Romania, disponibil in Bucuresti cam tot timpul).

    Daca faci scoala privat prin tara, la Craiova 2500 de euro (a facut un prieten), in orasele mai mici e si mai ieftin. Daca faci scoala in 3 luni e mai ieftin decat daca o faci in 3 ani, o data pentru ca in alea 3 luni faci orele una dupa alta (una pe zi sau maxim la 2 zile) si nu uiti nimic, de asemenea si instructorul e mai ieftin daca isi face program cu tine si cu altii si e zilnic pe aerodrom decat sa vina o data pe saptamana sau mai rar dupa cum se nimereste.

    Iar la aerodrom de cand incepe un pusti scoala si pana o termina uita sa zboare, iese la simpla la peste 30 de ore, nu stie cand zboara si cand merge la aerodrom degeaba, de fiecare data are alt instructor dupa cum se milogeste cate unul de ei si ajung la examen doar daca nu abandoneaza pe drum sau nu isi termina scoala in privat. Iar scoala de ULM sau planorism nu foloseste la nimic, ca orele si licenta nu sunt utile nici pentru PPL (nu se echivaleaza) si nici macar nu au voie sa zboare cu pasager, daramite zboruri comerciale. Prin alte parti la 60 de ore poti deveni instructor, la noi iti trebuie 150 in simpla (deci peste 180 in total) doar ca sa cari pasager, peste 300 pentru activitati comerciale si pentru asta trebuie sa fii instructor, conditie pusa cu dedicatie.

  2. „Nu stiu de unde are colegul preturile “reale”,”
    „Asta este altceva, eu spuneam de preturile de la Aeroclubul Romaniei.”
    Pai vreti costurile reale sau preturile de la Aeroclub? Preturile lor nu au nici o legatura cu costurile reale, costurile lor sunt chiar sensibil mai mici decat cele de pe piata libera pentru ca:
    – au instructori pe care ii platesc permanent ca salariati, daca fac scoala cu 10 sau 30 de elevi nu costa nimic in plus
    – au hangarele proprii pe care nu platesc chirie (1200 euro anual per avion), precum platesc privatii
    – au avioanele deja asigurate, nu ii costa separat, iar la 20-30 de elevi costul defalcat per elev e mic
    – nu platesc decolarile precum privatii
    De acolo se ajunge la un cost real (amortizare si intretine avion, combustibil) de aproape 40 de euro per ora de zbor; 40 de ore inseamna 1600 de euro per elev. Atat plateste aeroclubul pentru scolarizarea unui elev, restul cheltuielilor sunt fixe, ca fac scoala cu cineva sau stau degeaba toata ziua tot atat costa.

    Pana acum vreo 2 ani aveau o lista de preturi de vreo 2500 de euro pentru ULM, doar ca puteai sa mergi la ei cu banii in mana si nu te inscriau la scoala, ca preturile erau puse ca sa fie. Acum le-au marit, dar tot nu face nimeni scoala cu plata la ei pentru ca e mai ieftin sa o faci privat. Mai departe nu mai comentez, ca nu are rost, vorbim impreuna si ne intelegem separat.

    1. Nu ne intelegem separat, doar ca discutia era alta. Articolul de fata este despre scolarizarea gratuita la Aeroclub, iar colegul nostru a intrebat cat costa scolarizarea daca vrei s-o faci mai rapid sau ai peste varsta limita. De asta am vorbit despre preturile Aeroclubului.

      Altfel, am o curiozitate. Licenta de planor luata in privat poate conta daca se merge apoi spre ultrausor sau ppl? Sau e numai pentru planor si atat?

      1. Pe scurt: nu. Detalii mai jos.

        Licenta nu se poate lua in particular, e data de aeroclub sau CAA; scoala se poate face in particular.

        Echivalari nu exista, dar se considera experienta in niste limite: ULM la ULM, aproape toata teoria (nu scrie clar ce se echivaleaza, doar o singura materie, „Cunoasterea aeronavei”, tine de clasa de aeronava, restul sunt aceleasi), de la AUN la AUN. Intre AUN si ULM nu se fac echivalari, nu apar in RACR LPAN ULM 2065, reglementarea pentru ULM-uri, asa ca Girica (seful de la licentieri ULM) nu are cum sa accepte asa ceva fara cadru legal. Iar licentele de planor sunt complet separate, nu sunt echivalente cu AUN (unde intra planoarele usoare), tot ca sa complicam lucrurile si sa ne facem de treaba. Mai exista separat si licentele de parapanta, ca sa fie ciorba mai mare.

        Citeste legea, se gaseste pe Internet, bucata mentionata are doar o pagina si e foarte simpla: se echivaleaza pregatirea teoretica de pe aeronave motorizate (deci cea de pe planor nu e luata in seama, ceea ce e o prostie), iar la zbor se iau in seama doar licentele pe aeronave cu motor, ceea ce inseamna in teorie moto-planor, avion (PPL) si ULM, in practica am auzit doar de echivalari din PPL si ULM, nu din moto-planor.

        Iar din ULM in PPL nu prea se poate merge pentru ca se echivaleaza maxim 5 ore de zbor si atat, ceea ce e nesemnificativ: teoria o dai din nou toata si 40 de ore de zbor. Exista o varianta mai ieftina, dar mai complicata, pe care am mers eu: din ULM poti lua PPL in SUA cu doar 10 ore de zbor (acolo se echivaleaza toate orele de zbor, cerinta e sa ai 10 ore cu un instrctor certificat FAA) si apoi sa dai diferente de la PPL SUA la cel european (doar teorie). Costul total e la un sfert decat sa faci toata scoala de PPL, dar asta daca mergi in SUA sa iti faci orele si sa dai examenele, plus medicalul.

        Problema cu PPL in Romania e ca e inutil; daca vrei sa te faci pilot de linie e insuficient, nu angajeaza nici o linie un pilot cu PPL si 50 de ore, fara CPL si 200 de ore nu se uita la tine si ca sa le obtii costa mult, intre 40 si 70 mii euro. Daca vrei sa zbori privat ai la dispozitie doar aeroporturile certificate plus Clinceni care beneficiaza de o exceptare de la regula. Pe aeroporturile certificate traficul aerian e restrictiv si aterizarile costa mult mai mult decat pe aerodromuri, in plus aerodromurile sunt de vreo 3 ori mai multe, cam fiecare judet are cate unul, in jurul Bucurestiului sunt vreo 5-6 (nu toate sunt active permanent) si programul e lejer, decolezi si aterizeri aproape oricand vrei. Singura mare pierdere daca nu ai PPL e ca nu poti zbura pe YAK 52, prietenii stiu de ce.

        1. Multumesc.
          Deci licenta de planor e doar pentru planor, iar PPL e degeaba fara continuitate.
          Cu alte cuvinte, o licenta pentru ULM e cam tot ce ai nevoie in Romania pentru a putea zbura mai ieftin si aproape oriunde.

  3. pentru ce proba fizica cumva alerg cu avionu in brate pe pista sa decoleze ! aiurea cu probele lor suntem in romania copii doar cei care dau spaga fac cursurile atea

    1. Sigur nu, am intalnit la Strejnic niste copii din aia care dadeau examenele si sigur nu aveau bani de spaga, era vai de capul lor (din toate punctele de vedere, nu stiu cum luasera examenele).
      Proba fizica e utila, nu ai idee cat de grea e mansa la avioanele de scoala in G mai mare 🙂 De asemenea poate nu ai idee ce inseamna 3G pentru cateva secunde, dupa 3-4 asemenea experiente te dai jos din avion cu genunchii tremurand. Nu se face asa ceva in scoala, dar daca se intampla ceva nasol e util sa nu iti zboare mansa din mana si sa eviti sa nu poti controla palonierele doar pentru ca nu ai nici un fel de conditie fizica.

  4. Îmi puteți spune cam cât durează acest curs ,partea practica? Există vreo posibilitate să găsesc cursurile teoretice și să mă prezint doar la examen?, menționez că la mine în oraș nu există un astfel de club si ar fi cam greu pt deoarece urmez si o facultate.

  5. adi, lasa-mi si mie datele de contact, intrat pe blog-ul meu si lasand un comment. vreau sa imi dai si mie o data de contact pentru ca nici mie nu imi convine sa platesc mai mult decat face.

  6. Unde se poat face in Arad aceste cursuri? Îmi poate spune cineva? Si să îmi de-a un număr de telefon va rog.

    1. Aeroclubul “TRAIAN VUIA” ARAD, str.Aleea Aeroportului F.N. TEL/FAX:0257/281306

      Inscrierea pentru cursuri gratuite incepe in luna ianuarie. Daca nu vrei sa astepti pana atunci, poti face cursuri platite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Cum arata capturatorul de drone
Next post Cehia isi modernizeaza Gripenurile