De unde cumpara Romania inca 12 avioane F-16?

Foto: Bogdan Pop
Foto: Bogdan Pop
Asa cum va spuneam nu cu mult timp in urma, decizia in privinta achizitionarii unei a doua escadrile de avioane multirol F-16 a fost deja luata, iar in momentul de fata oficialii romani se afla in faza trimiterii RfI (Request for Information) partenerilor din cadrul NATO care au avioane interesante din punctul nostru de vedere.

Dintr-un reportaj realizat de Digi24 la Baza Aeriana 5 Monte Real, cu prilejul vizitei ministrului roman al Apararii acolo, aflam ca nominalizate sunt trei state: Portugalia, care ne-a vandut prima escadrila, Polonia si Grecia.

Dati-mi voie sa ma indoiesc putin de aceste nominalizari si o sa va spun imediat si de ce.

S-o luam pe rand. Portugalia, dupa ce ne-a vandut noua cele 12 avioane F-16 a primit din partea Statelor Unite trei bucati gratis, care acum sunt in curs de reabilitare si modernizare. Prin urmare, lusitanii au avut nevoie de asistenta americana pentru a-si completa efectivul de F-16, asa ca ar fi greu de crezut ca ar fi dispusi sa vanda alte 12 F-uri.

Poate doar printr-o afacere care mi s-ar parea foarte dubioasa, in sensul ca noi sa cumparam inca o escadrila din cele aflate acum in dotare, iar ei sa isi completeze din nou efectivul via Statele Unite.

Polonia are in dotare avioane F-16 C/D Block 52 achizitionate relativ recent si cu bani foarte-foarte multi, chiar si in prezent existand diverse discutii despre offsetul promis si oarecum nerealizat. Sa nu uitam ca polonezii investec masiv in aceasta perioada in armament, asa ca e practic imposibil ca ei sa renunte la 25% din flota de F-16. Asta daca noi am avea bani sa cumparam. In plus, ar exista si ceva probleme de compatibilitate intre F-16 AM/BM MLU deja achizitionate si mai modernele Block 52.

Grecia are peste 150 de avioane F-16 si-o criza financiara care o face receptiva la asemenea afaceri. De altfel, nu cu mult timp in urma am discutat aici depre o oferta care ar fi fost facuta Bulgariei, pentru preluarea a noua bucati. Totusi, nu cred ca grecii vor vinde ieftin si, din nou, ar putea exista probleme de compatibilitate, cele mai slabe avioane fiind Block-urile 30 primite in ’89 – ’90.

Mai aproape de adevar mi se pare o oferta venita din partea altor utilizatori de F-16 AM/BM MLU din Europa, iar aici discutam despre Belgia, Olanda, Danemarca si Norvegia. Deloc surprinzator, cele patru state au destul de multe avioane si, potrivit stirilor din ultimii ani, toata ar fi dispuse sa negocieze o eventuala vanzare, mai ales in perspectiva primirii noilor F-35, care vor inlocui treptat F-ul 16.

Prin urmare, cred ca undeva in zona aceasta ne vom afla pentru cea de-a doua escadrila, insa sa nu uitam ca si „noile” avioane vor avea nevoie de RK si de modernizare la standardul M5.2, pentru a fi similare cu cele deja cumparate.

In mod normal, noul contract de achizitie ar trebui sa fie ceva mai ieftin de 670 de milioane de euro, cat costa cel actual, macar prin faptul ca nu vom mai avea nevoie de cursurile de trecere pe F-16, la ora respectiva avand deja in tara instructori pentru acest tip de avion.

Din pacate, intrevad un nou acord guvern-guvern care va scurtcircuita legislatia comunitara si care va vaduvi economia romaneasca de investitii straine considerabile, prin programul de offset.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Israel

nicolae

Singurele plauzibile sunt Olanda si Norvegia, cele mai avansate cu F35-ul. Restul se mai gandesc, deci vor trage de F16 -le alea ale lor la greu… nici cele doua avansate nu vor da mai departe in actualul context geopolitic niste avioane pe care nu au cum sa le inlocuiasca…
Raman americanii cu modernizare la portughezi…

Radu

Alea norvegiene au inceput sa se fisureze. Cel mai probabil o sa luam de la belgieni,olandezi sau americani ( MLU la portughezi). PS : la cum au luat-o razna turcii, nu cred ca vor vinde grecii ceva.

cristian

Chiar nu isi pune nimeni întrebarea de ce nu ne reparam cele 16 MIG 29 cu Polonia ?

Christi

si baieti de sus de unde mai trag banutii?

Christi

baietii*

Ursuletu'

Pentru ca nu prea mai ai ce sa repari la ele..si nici piese nu mai pupam.

Radu

Care 16 MiG 29? Mai sunt doar vreo 8, care sunt in ultimul hal. Mai ieftin iesi cu F-16 sh decat cu alea 8 reparate.

Cezar

Lasati offset-ul ca nu are loc de spaga! 🙂

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x