Despre mentenanta F-urilor 16 romanesti

f16Ultimul lucru de la BSDA 2016 etse discutia pe care am avut-o la standul Lockheed Martin despre F-urile 16 romanesti si despre ce se va intampla cu mentenanta.

Am vorbit cu unul dintre oamenii de acolo, care mi-a spus ca e inginer, deci nu vreun „insider” care stie toate detaliile, asa ca discutia a fost una mai mult principiala decat concreta.

Bun, omul stia despre achizita noastra, stia ca se prefigureaza cumpararea a macar unei alte escadrile, asa ca am ajuns destul de repede la ce ma interesa, unde vor fi facute lucrarile de mentenanta pentru avioane.

Am incercat o gluma, dar am aflat repede ca nu stie unde e Bacaul pe harta 😀 Continuand, i-am spus ca 12 avioane mi se pare un numar prea mic de avioane pentru a avea un centru national de mentenanta si a fost de acord cu mine.

Cum nimic nu-i imposibil pe lumea asta, a spus ca n-ar fi exclus ca Romania sa aiba si centru de mentenanta, dar ca e destul de improbabil. Si-atunci, unde ne vom repara avioanele? Mi-a spus ca asta depinde in primul rand de ai nostri conducatori si ce acord guvern-guvern vor alege sa semneze, dar ca e foarte posibil ca acesta sa existe deja cu partea portugheza ca parte a contractului de achizitie.

Omul, ca si noi de altfel, nu stia detaliile acordului, dar mi-a spus ca in principiu acesta ar trebui sa includa si mentenanta pentru un numar de ani, 3 sau 5 sau poate mai multi, in functie de negocieri.

Prin urmare, logica ne spune ca macar in primii ani F-urile noastre vor fi reparate de catre OGMA – Indústria Aeronáutica de Portugal S.A. Si asta nu inseamna neaparat ca e ceva rau, portughezii avand o bogata experienta in treaba asta. Problema este ca industria nationala e sarita din schema momentan. Si sa nu uitam de costurile care pot fi mai ridicate, dar asta depinde de detaliile contractuale.

Ah, si sa nu uit niste chestii mai fun asa. L-am intrebat care e diferenta intre F-urile noastre MLU-ite si unele noi, Bk.52 sa zicem. Foarte logic si sigur pe el mi-a explicat ca avioanele noastre sunt platforme excelente pentru ce ne trebuie si ca isi vor face treaba fara probleme. Diferenta ar fi, plastic spus, ca intre o masina second hand si una noua.

Desi au suficient de multe elemente comune, F-urile noastre nu-s totusi noi si trebuie privite si analizate ca atare.

Si daca vrem ca urmatoarele F-uri sa fie noi, Lockheed n-are nicio emotie in a ne livra fix cate vrem, daca sunt bani in buget pentru acest lucru. Cica diferentele la nivel de infrastructura nu exista, fiind nevoie asadar doar de achizitie si pregatire.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Frate iară cu ’16 și ‘zugrăveala digitală’ care este? Mă omori cu zile. Numai cînd ma gîndesc că mai tocam încă 1 miliard pe rapandulele gringo,care normal ar fi trebuit trimise la fiare vechi și noi le luăm de noi-nouțe,mă face să emigrez în Botswana. Am ajuns de rîsul boșimanilor.

Adi

Ai ajuns de rasul lor, da: toti romanii viseaza avioane noi si neveste virgine, dar experimentate. Un avion nu e un Logan, sa rugineasca dupa 5-6 ani si sa fie demodat dupa 7, cand s-au terminat de platit ratele. Un avion se fabrica ca sa zboare si 50 de ani, e plin in state in General Aviation de avioane vechi, cele mai multe sunt mai vechi de 30-40 de ani, in stare de zbor impecabila. Avionica se poate schimba si din ce stiu pe F-urile astea e schimbata, motoarele sunt piese de schimb (au durata foarte limitata de viata, se… Read more »

Cezar

Probabil dupa a II-a escadrila putem discuta si despre mentenanta avioanelor in Romania. Daca ajungem la 48, dupa cum se pare ca se intentioneaza datorita situatiei tensionate din zona, cred ca nu se va pune nicio secunda aceasta problema. Si tot logic e sa colaborezi cu cine-ti vinede avionul la inceput, ca noi am avut cu totul altceva.

Ca la masini….cat e in garantie mergi la service autorizat, apoi poti face si la cel din coltul blocului, daca se pricepe! 🙂

Adi

Cu mentalitatea asta Romania nu merita sa aibe nici macar un zmeu sau o motoparapanta; avioanele nu se repara la coltul blocului „daca se pricepe”, ca doar fabricantul stie parametrii si nu toata lumea fabrica lame de stergator de 5 lei, de le pui pe masina si se rup inainte de prima ploaie. Cine stie sa repare un F16 sa ridice mana sus, altfel sa taca din gura.

Cezar

„coltul blocului’ insemnand Aerostar Bacau!!! Poate acum iti dai seama ca m-am referit la integrarea mentenentei in Romania.

Adi

In cazul asta exprimarea e fost total gresita: daca Aerostar vrea sa faca mentenanta la F16 poate sa o faca, nu ii opreste nimeni, imediat ce isi califica oamenii pentru acest model de avion (cu producatorul sau cu portughezii) si isi cumpara toate sculele si aparatele necesare, iar asta costa. Asa cum in aviatia civila avioanele zboara doar daca au mentenanta facuta la zi de o unitate autorizata de producator (care autorizeaza pe oricine e capabil), asa e si in cea militara. Singurul calcul de facut e la cate avioane devine rentabil sa faci training si sa cumperi scule si… Read more »

Cezar

Ar mai fi si Croatia, nu doar Bulgaria. Plus aspectele pozitive generate de siguranta nationala…..un aspect foarte important, mai ales avand in vedere situatia noastra geografica si geopolitica.

Cu siguranta ca de la minim 24 de avioane proprii renteaza mentenanta interna!

Jap

Bulgarii au zis ‘Fack you multirol’ LanceRe.

Adi

E fix ca la biciclete, alea 100 de locuri de munca de inalta calificare nu fac nici pui si sunt platite din buget, adica nu aduc bani ci consuma. Nici macar nu influenteaza somajul la primele 3 zecimale si e si greu sa gasesti oamenii si sa ii califici.
La ce avioane face Aerostar mai bine s-ar reprofila pe sicrie, cine a pilotat un avion facut de ei stie de ce (sau macar cine a vazut o cupola asigurata cu franghie, chiar ca pasager).

Marius

Care ai scris „articolul”: esti un P.R.O.S.T. deja s- facut publica oferta SUA ca noi sa beneficiem ( contra cost de specialisti din SUA pentru intretinerea avioanelor. On acest ritm IAR Craiova si aBacau se vor inchide si ii vom plati pe americani pentru intretinerea rablelor. P. S. Mig 21 atinge 35 grade AoA iar F16 Max 25 grade AoA dc stii ce inseamna asta si ce implica.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x