Despre multirolul Romaniei. Din nou

Read Time:3 Minute, 11 Second

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a abordat din nou tema achizitiei unui avion multirol de catre Romania. De data aceasta, ministrul a vorbit despre noul avion in Bulgaria, acolo unde s-a intalnit cu omologul sau de la Sofia, Anyu Angelov.

Dobritoiu si-a reiterat ideea de a dota Fortele Aeriene cu un avion de generatia a V-a, in speta cu F-35, urmand ca multirolul ce va fi achizitionat (cand sau daca) in perioada urmatoare sa reprezinte doar un pas catre bijuteria americanilor.

„Opţiunea strategică a României vizează achiziţia avionului multirol de generaţia a V-a şi asigurarea tranziţiei cu un avion de generaţia a IV-a, cu costuri minime. În calitatea mea de ministru al apărării naţionale, eu am emis o ipoteză în spaţiul public, pentru a genera o dezbatere în legătură cu aviaţia de luptă românească, având în vedere realităţile financiare, marcate de criza economică. Opţiunea pentru avionul de generaţia a V-a ţine de un orizont mai îndepărtat, când şi realităţile fiscal-bugetare ne vor permite acest lucru. Condiţiile actuale ne impun o abordare pragmatică, în care să găsim soluţii inteligente pentru o tranziţie la cele mai mici costuri cu putinţă, astfel încât să putem întrebuinţa elementele de infrastructură de aerodrom destinate operării celor două tipuri de avioane, precum şi a programului unic de înarmare.

O astfel de decizie ar acoperi un interval de minimum 20 de ani pentru realizarea tranziţiei, plus încă 30 de ani pentru operarea avionului de generaţia a V-a. Am asigura, astfel, un orizont de timp de 50 de ani, perioadă în care piloţii noştri de vânătoare şi-ar putea îndeplini, în condiţii optime, misiunile încredinţate.

Doresc, în acest cadru, să reafirm angajamentul Guvernului României de a desfăşura nu doar procedurile referitoare la înzestrarea cu avionul multirol, ci la toate programele de înzestrare strategică a Armatei României, în deplină concordanţă cu prevederile legislaţiei europene, ţinând în acelaşi timp cont de relităţile economice şi bugetare grele prin care trece ţara, ca de altfel, întreaga Uniune”, a declarat ministrul Dobriţoiu în cadrul conferinţei de presă susţinută în capitala bulgară.

Si ca tot s-a aflat la vecinii din Sud, dom’ ministru a transmis public ceea ce stiam deja de luni bune. Anume ca sunt sanse mari ca Romania si Bulgaria sa cumpere acelasi tip de avion multirol si sa-si imparta costurile de operare.

„În situaţia în care forţele aeriene ale celor două ţări se vor dota cu acelaşi tip de avion multirol, vom analiza posibilităţile de cooperare în domeniile mentenanţei, instruirii personalului navigant şi tehnic”, a mai declarat ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

Bun. Am mai dezbatut cu alte ocazii ideea utopica a ministrului Dobritoiu. F-35 pentru Romania, chiar si peste 20-30 de ani, este o tampenie. Avionul e scump ca si pret de achizitie, scump de operat, dar, mai ales, nu e ceea ce au nevoie Fortele Aeriene!

Mai departe, posibilitatea ca celebrele, de acum, F-16 la mana a treia portugheze sa fie folosite de romani timp de 20 de ani este si ea daca nu utopica, macar improbabila. Mai ales in conditiile in care rezultatul expertizei comisiei trimisa de Minister in Portugalia nu au fost facute publice, doar Dobritoiu anuntand la un moment dat ca avioanele sunt in stare foarte buna.

Merita remarcat faptul ca discursul ministrului s-a schimbat putin. Daca in urma cu ceva timp el vorbea numai si numai despre F-16, excluzand din start orice alt tip de aparat, acum Dobritoiu se refera la multirol ca la „avion de generatia a IV-a”, fara a mai nominaliza avioanele americane. E o schimbare destul de importanta in contextul in care saptamana trecuta a fost facuta publica o avertizare primita de Guvernul Romaniei din partea Comisiei Europene, bruxellejii tinand cu dintii de procedura achizitiilor in domeniul militar care contine obligatoriu o licitatie transparenta.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post F-16 sh pentru Romania, puse pe hold de Uniunea Europeana
Next post Acei oameni minunati si masinariile lor zburatoare