Elicopter Mi-28N prabusit in Rusia | VIDEO

Read Time:45 Second

Foto: RT
Foto: RT
Un elicopter Mil Mi-28N al Fortelor Aeriene Ruse s-a prabusit duminica, in timpul evolutiei la un show aeriana. Unul dintre cei doi piloti a murit.

Din imaginile surprinse cu momentul tragediei se poate observa cum problemele apar in momentul ruperii formatiei de patru si a incercarii unei ascensiuni destul de pronuntata.

Elicopterul in cauza pare ca isi opreste brusc zborul, dupa care intra in autorotatie si se indreapta spre sol.

Chiar daca impactul cu solul a fost unul dur, urmat aproape imediat de o explozie, unul dintre cei doi piloti a reusit sa paraseasca elicopterul, salvandu-se.

Conform Ministerului Apararii de la Moscova, pilotul supravietuitor ar fi declarat ca, in mijlocul evolutiei acrobatice echipajul a primit o avertizare privind cedarea sistemului hidraulic.

Toate zborurile cu elicoptere Mi-28 au fost oprite pana la descoperirea cauzelor tragediei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Elicopter Mi-28N prabusit in Rusia | VIDEO

  1. Felicitări pentru postarea unui videoclip al accidentului, la o înaltă rezoluție. Miraculoasă pare salvarea unui membru al echipajului după percutarea relativ dură a solului. Șansa lui a provenit, după părerea mea, ca pilot profesionist de elicopter, în urma a câtorva factori cauzali:

    1)cedarea instalației hidraulice a avut loc treptat, existând o scurtă perioadă de latență și evaluare a posibilităților de acțiune;
    2) căderea aeronavei prin autorotație complet verticală în stil ”vrie” a însemnat o viteză verticală aproximată la 50 m/s, ceea ce a redus momentul cinetic la impact la o valoare suportabilă de om, care poate suporta decelerații gravitaționale către 10 G, de foarte scurtă durată;
    3) poziția cvasiorizontală a aeronavei, momentul de rotație relativ redus, compoziția solului și forma cutată a reliefului și nu mai puțin contactul treptat cu solul au făcut redus șocul izbiturii verticale;
    4) este de presupus că membrul echipajului care a putut ieși prin lateral spate – stânga a urmărit atent evoluția elicopterului, momentul șocului, direcția vântului, respectiv a flăcărilor și fumului și a reușit să se salveze în ultimul moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Avion utilitar, prabusit in judetul Braila
Next post F-35B este operational