Fetele de la Otopeni | Video

simona dianaNu cu mult timp in urma, doi dintre pilotii de la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni au fost invitati in cadrul unei emisiuni televizate.

Este vorba despre celebra (de-acum) Simona Maierean si de mai tanara sa colega Diana Diaconu. Cele doua au vorbit despre aviatie, despre cum au ajuns in cadrul Fortelor Aeriene si despre multe alte lucruri.

Mai jos va invit sa urmariti doua secvente scurte (din pacate) cu fetele de la Otopeni.

Un singur lucru m-a deranjat. De fapt doua, dar sunt legate intre ele. M-a deranjat siguranta moderatorului Ursu vorbind despre MiG-21 ca un „aparat care nu mai era atat de sigur” si despre „incidentele multe in care aceste aparate erau implicate”. De unde si pana unde asta? Nu mai era MiG-ul 21 sigur? Adica a fost o perioada in care a fost sigur, dupa care n-a mai fost? De unde prostia asta? Si incidentele alea multe care sunt? Cate incidente pe an? Multe comparativ cu ce?

Si m-a mai deranjat faptul ca Simona nu l-a corectat imediat cand a inceput sa spuna prostiile astea, dar pe ea pot spune ca o inteleg, studioul TV nefiind tocmai mediul ei.

In rest, laudabila initiativa moderatorului Ursu de a le invita pe cele doua si, in definitiv, de a promova aviatia din Romania. Poate ca data viitor se va abtine de la comentarii.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian

1. Simona nu e pilot pe Mig21, asa ca e bine ca nu a intervenit. 2. Mig21 a fost intotdeauna un avion periculos, cu o viteza mare de aterizare (400 km/h pe panta, 350 pe pista, oprea doar cu parasuta de franare), un singur motor si un factor de planare aproape nul. Performanta relativ mare la vremea ei (doar ca top speed, de fapt) era obtinuta cu compromisuri pe partea de siguranta (aripi cu suprafata foarte mica pentru o rezistenta la inaintare minima), iar motoarele nu erau printre cele mai fiabile. Varful tehnologiei sovietice al anilor 60 nu inseamna ca… Read more »

Adrian

Scuze, am incurcat numele fetelor intre ele, ignorati primul comentariu.

Adrian

Cand se spune despre un avion ca e sau nu sigur la zbor este o apreciere relativa. Se refera la acel avion fata de alte avioane din aceeasi categorie sau nu, din aceeasi epoca sau nu. Se compara caracteristici precum fiabilitatea, rata de accidente, redundanta sistemelor (mai ales la motoare sau sistemele redundante de comanda), factor de planare, caracteristicile de vrie, efectul comenzilor la unghiuri mari de atac sau la viteze foarte mici etc. Daca ai ocazia sa zbori pe mai multe avioane iti faci imediat o comparatie mentala intre ele, mai ales la conditiile de zbor in regim de… Read more »

Adrian

Va rog sa imi explicati unde am aruncat cu noroi in fete, in afara de confuzia cu numele din primul comentariu, pentru care deja mi-am cerut scuze; tot ce am discutat a fost despre avionul Mig 21. Da, nu stiu mai nimic despre aviatie desi am o licenta de pilot activa si zbor mai mult decat media pilotilor din Romania, de obicei ca PIC sau solo. Imi asum faptul ca mai am de invatat o gramada. Am o curiozitate, totusi: cate ore de zbor are Simona pe Mig 21? Nu stiu ce inseamna „sa imblanzesti naravasul Mig21”, „naravas” sugereaza ca… Read more »

Adi

Pierdute nu este egal prabusite, iar 20 din 70 cauzate de erori de pilotaj inseamna un raport extrem de bun; comparati cifrele pentru GA in SUA, de pilda, cu peste 90% din avioanele prabusite fiind din cauza de pilotaj, conform FAA. Stiu ca nu e cea mai buna comparatie, dar e singura publica si se bazeaza pe un numar foarte mare de cazuri, ceea ce o face relevanta.

Adi

Chiar am explicat de ce e un avion periculos – nu numai pentru ca are defectiuni tehnice destul de dese (si pe langa alea 70 prabusite cate au ajuns pe pista si au fost date direct la casat din cauza halului in care erau?), ci si a dificultatii de operare. E un avion greu de pilotat care nu prea admite marje de eroare. In sfarsit, fiecare crede ce vrea. Nu am pilotat niciodata un Mig21 si nici nu o sa o fac (nu am calificarea si nici ocazia), daca un pilot va veni cu alta parere as fi foarte curios… Read more »

Bebi

Dl Adrian,după cum vad,nu aveți prea multe cunostinte sau informați despre aviatie si pregatirea unui pilot militar.De preferat ar fi;mai întâi de toate,sa va informați!Si sa nu aruncati cu noroi in niște fete,care au depășit toate asteptarile intr-un domeniu foarte riscant si solicitant,in mare parte ocupat de noi bărbați.Daca nu stiati,Simona este sefa de promoție a lotului de absolvenți ai Academiei Fortelor de Aviatie din Romania…..Si din păcate singura femeie,care a reusit,sa „îmblânzească” „naravasul” MIG-21 LanceR!Cat despre nemultumirea celui câte a scris reportajul,referitoare la relația sau încercarea de al corecta pe moderatorul Dl Ursu…s-a văzut diferența de „nivel”si de percepției… Read more »

Bebi

Poate am exagerat eu cu „noroiul”,dar haideti sa fim măcar mândri de performanțele lor,obținute pana acum!Pentru ca,pregătirea unui pilot militar este foarte diferită de piloți civili!Dupa câte imi aduc aminte,Simona se apropie de 200 de ore de zbor,dintre care,56 doar pe MIG 21 Lancer!Dupa mine,ca fost coordonator de zbor,pentru toate zborurile cu avioane militare,efectuate in jumătatea de N-E a României.Pot spune,ca nu sunt nici multe,dar nici putine!Faptul ca,piloti militari nu beneficiază de cat mai multe ore de zbor,nu tine de ei,ci de Guvernul Romaniei.Da,MIG-ul este ca tehnologie,un avion învechit,dar Piloți nu au nicio vina!Si ca sa aveți niște date cat… Read more »

Adi

Mig 21 este impresionant, pentru anii ’50. Suntem in 2014, aproape 60 de ani mai tarziu, nu mai e nimic impresionant astazi. E o vechitura ca si conceptie si performante, avionica noua si un radar decent nu il fac un avion modern si in nici un caz sigur. Antrenamentul pilotilor militari e identic in prima faza cu cel al civililor. Din pacate majoritatea pilotilor civili se rezuma la a zbura ca tractoristii la 1000 de picioare, cu viraje la 30 de grade sau maxim 60 si cu unghiuri longitudinale de pana in 30 de grade pentru ca avioanele pe care… Read more »

Adi

Un raspuns foarte punctual la intrebarea „de ce e Mig21 un avion periculos”: – viteza foarte mare de aterizare; 400 km/h pe panta, 350 in capul pistei e foarte mult – caracteristici foarte slabe de planare; practic fara motor cade ca un bolovan – un singur motor; da, si F16 are tot unul, dar cu 20 de ani mai modern si ceva mai fiabil. Majoritatea avioanelor moderne au 2 motoare – F15, Su27, Mig 29, F18, F22, Eurofighter, Rafale. Singura exceptie notabila e F25, dar are un motor de conceptie noua, 50 de ani de avans tehnologic. – manevrabilitate proasta.… Read more »

Adi

Dl Bebi, am o curiozitate daca ma puteti ajuta: in lista de frecvente radio pe care am primit-o de la un pilot mai batran sunt o serie de frecvente si sectoare militare, gen MOPUG M sau KOMAN T. Mai sunt in uz aceste frecvente? Sunt in zona de operare a statiilor de bord civile (peste 120 MHz, sunt 130 MHz toate), deci pot fi accesate de pe statiile de la bordul avioanelor civile. Le mai asculta cineva? Ofera servicii de dirijare (precum FIC) sau informatii la cerere (gen QNH sau chiar METAR)?

Bebi

Dl Adi,frecventele KOMAN T 123.9 Mhz,sau MOPUG M 121.375 Mhz…sunt sectoare ULM…Ar trebuii sa folositi frecvente:ICAO,ELT !Dar nu va faceti griji!Orice controlor de trafic aerian,are misiunea sa ia legatura cu dvs,atunci cand radarul nu va mai repereaza( timp de 5 min),si sa dea alerta SOS!Iar in ceea ce priveste orele de zbor ale Simonei,poate ca am exagerat putin.Da,sunt cam 180,dar cu siguranta poate face fata la mai multe ore de zbor.Dupa cum spuneam,nu depinte de piloti,care vor sa zboare mai mult pe avioane,de cat pe simulatoare Bine spus,Adi „Antrenamentul pilotilor militari e identic in prima faza cu cel al civililor”.Insa… Read more »

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x