Fortele Aeriene Romane au aniversat, luni, implinirea a 100 de ani. Tara noastra si noi toti ne putem mandri cu una dintre cele mai vechi aviatii militare din lume.
Faptul ca in Romania existau, in debutul celui de-al doilea deceniu al secolului XX, doua scoli de pilotaj – cea militara si cea a Ligii Nationale Aeriene – si, implicit, tot mai multi ofiteri certificati ca aviatori a facut ca in Ministerul de Razboi sa se tot mai in serios problema aviatiei militare, mai ales ca aceasta ramura a armatei se remarcase in timpul manevrelor din 1911 si 1912.
Au urmat discutii, consultari cu pilotii vremii, dezbateri in Parlament pentru ca, in fine, pe 1 aprilie 1913, parlamentarii sa voteze „Legea de Organizare a Aeronauticii Militare”, actul constitutiv al Fortelor Aeriene Romane.
Regele Carol I a sanctionat aceasta lege prin Inaltul Decret Regal nr.3199 din 18/30 aprilie 1913.
Prin Legea de Organizare a Aeronauticii Militare se infiinta structura tehnico-organizatorica si de instruire a aviaitiei, care a luat forma Serviciului de Aeronautica Militara. Acest Serviciu a fost trecut in subordinea Inspectoratului General al Geniului, care a devenit apoi Inspectoratul General al Geniului si al Aeronauticii.
Ca si structura organizatorica, Serviciul de Aeronautica Militara era compus din doua mari sectii – aviatia si aerostatia. Intre atributiile serviciului se numarau studierea, procurarea, construirea si intrebuintarea „aparatelor de navigatie ce s-ar putea utiliza in armata”, instruirea personalului navigant si tehnic, administrarea unitatilor din subordine.
In acelasi timp a fost infiintat Corpul Aeronautilor Permanenti, primii piloti militari ai Romaniei avand angajamente ferme, pe trei ani. In acest Corp au intrat pilotii de avioane, observatorii din aerostate si mecanicii. Se precizau, de asemenea, conditiile pe care cei care tindeau la statutul de aviator militar trebuiau sa le indeplineasca pentru a fi acceptati in cadrul acestei prime structuri oficiale.
Spre deosebire de celelalte structuri ale armatei, aviatorii nu au avut insemne particulare pentru uniforma pana in anul 1914, insa au purtat, incepand cu 1912, un avion Bleriot in miniatura pe gulerul tunicii. Putem spune ca a fost prima insigna a pilotilor militari romani. Neoficiala totusi.
Interesant este faptul ca tot intr-o zi de 1 aprilie, de aceasta data in anul 1918, aparea prima aviatie militara de sine statatoare din lume – Royal Air Force (RAF). Aceasta lua fiinta prin contopirea Royal Naval Air Service si Royal Flying Corps, nemaifiind in subordinea directa a armatei, ci devenind o structura de sine statatoare in cadrul fortelor armate britanice.
Average Rating