Fortele Terestre vor elicoptere. Noi sau second?

elicopterFortele Terestre Romane vor elicoptere. Si ca sa le cumpere au apelat la “fratii” americani.

Nu, nu glumesc. Se pare ca US Army a transmis in urma cu doua zile o Request for Information (RFI) in numele Fortelor Terestre Romane. In aceasta solicitare se specifica faptul ca se doreste un elicopter pentru sprijinul trupelor – close air support (CAS).

Ca si capabilitati secundare, elicopterul trebuie sa fie capabil de executarea unor misiuni de transport trupe si cargo, dar si evacuare medicala – MEDEVAC.

Zic cei de la Jane’s, care citeaza RfI-ul US Army, ca viitorul elicopter ar trebui sa faca urmatoarele:

“According to the RfI, the platform will be capable of providing CAS for ground troops at an altitude of 300 ft or less; engaging armoured vehicles; using infrared and other target acquisition systems; day-and-night and all-weather operations; transport of personnel and cargo; performing MEDEVAC; providing command and control (C2); and having US Army or equivalent US Federal Aviation Administration (FAA) certifications or modifications.”

Chestiunea mi se pare putin pe repede inainte, pentru ca raspunsul partilor interesate si care indeplinesc conditiile solicitate de romani sunt asteptate pana in data de 14 septembrie.

Din ce zic oamenii de la Jane’s, optiunile Romaniei ar fi destul de limitate. Nu pentru ca nu exista elicoptere pe piata, ci pentru ca noi suntem saraci si n-avem bani.

Ei spun ca optiunea evidenta pentru Fortele Terestre ar fi OH-58D Kiowa Warrior second hand, din surplusul US Army. Ceea ce ar fi extrem de ciudat, intrucat Fortele Aeriene si cele Navale utilizeaza batranul Puma.

Cu toate astea, pe lista elicopterelor care ar indeplini criteriile noastre se afla si Airbus H215. Cum care H215? Ala care va fi asamblat pe viitor la Brasov de catre Airbus? Daca tot e vorba de cumparat elicoptere, oare n-ar fi mai bine sa dam de lucru industriei interne? N-am putea vedea ce poate face IAR-ul nostru pentru noi?

6
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LanceRAdiJapCezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Intrebare intrebatoare? -Nu era mai fezabil sa apeleze la niste SOCAT-uri, ca tot nu avem banii de spuma spumelor? Adica mai modernizezi niste PUME mai vechi de la fortele aeriene si le muti la FT? Sau le comanzi direct la IAR daca le vrei noi? Cu ocazia asta mai avea si fabrica aia ceva de munca. Sau comandai tot de la Brasov, dela fabrica aia noua a Airbus, daca vrei modele mai performante, dar si mai scumpe? Tot romanii munceau si acolo, basca alte firme romanesti implicate in program, menteneta ulterioara in tara e.t.c.?! Dracu stie, poate are ceva legatura… Read more »

Jap
Guest
Jap

Pînă acum știam că ‘frații’ noștrii sînt chinezii! Deci,gringo are de gînd să ne bage pe gît și fierătaniile aste. Cînd am intrat în NATO,gagii s-au înțeles între ei ce o să ne vîndă. De la gringo o să luăm rapandule expirate și de la europeni o să luăm elicoptere. Forța fie cu voi.

Adi
Guest
Adi

La ce mare nevoie avem de elicoptere usoare putem lua cele mai ieftine de pe piata, in afara de antrenament nu o sa aibe utilitate. Kiowa Warrior sunt un pic cam vechi, la elicoptere conteaza pentru ca marea limitare e puterea motorului si nu uzura lui (il schimbi cu unul nou – tot aceeasi putere are), dar daca americanii ne dau 24 de bucati in stare buna la pret de 3-4 elicoptere noi atunci poate ca merita targul. Se pot fabrica si la Brasov, dar la pret de noi (faptul ca sunt asamblate de romani nu o sa le faca… Read more »

Adi
Guest
Adi

Si ca idee, pentru ca unii se intreaba de ce nu luam Super Puma: pentru CAS Kiowa cara 4 Hellfire cu 1 motor si 2.5 tone la decolare, Super Puma are 2 motoare si aproape 5 tone gol si peste 9 maxim. Care e cel mai ieftin mod de a lansa Hellfire? Motoarele sunt consumabile si costa o gramada, greutatea mai mare inseamna consum de combustibil mai mare, greutatea mare inseamna manevrabilitate mai mica, de asemenea un elicopter mai mare e mai usor de detectat si mai usor de nimerit. Da, KW nu face Medevac, dar pentru aia exista elicoptere… Read more »