Gripenurile unguresti au interceptat un Boeing al Tarom

Un avion Saab Gripen al Fortelor Aeriene Maghiare a interceptat un Boeing 737-700 (YR-BGG) al Tarom care nu a reusit sa ia in timp util legatura cu solul.

Incidentul a avut loc vineri, in jurul orei locale 11, aeronava Tarom operand zborul RO 316 intre Munchen si Sibiu.

UPDATE: Am pus comunicatul Tarom la final. Ce ma uimeste e ca Tarom vorbeste de un Gripen la interceptie, ceea ce, din cate stiu eu, nu se practica. Adica in QRA NATO se decoleaza in celula, cu doua avioane. Ori echipajul a vazut un singur avion, cel care a luat legatura cu ei, ori cei de la comunicare nu stiu ce comunica.

Dupa ce a patruns in spatiul aerian maghiar, avionul nu a raspuns apelurilor facute de controlorii unguri, astfel ca acestia au alertat Centrul pentru operațiuni aeriene combinate al NATO.

De aici s-a dispus decolarea in alarma a unui Saab Gripen, avionul de lupta interceptand Boeingul Tarom.

La 18 minute dupa patrunderea in spatiul aerian maghiar si dupa interceptie, avionul Tarom a intrat in legatura cu solul si si-a contiuat zborul spre Sibiu, unde a ajuns fara alte incidente. De la Sibiu, Boeingul a plecat spre Bucuresti, aterizand pe Otopeni la ora 14:05.

O sa fie interesant de aflat ce s-a intamplat si cine si cum plateste daca echipajul a uitat pur si simplu sa comunice cu controlorii maghiari.

Si iata si comunicatul Tarom:

“”Din cauza nerealizării comunicării între sol, în spaţiul aerian al Ungariei, şi aeronava TAROM, care efectua zborul Munchen-Sibiu-Bucureşti (ROT 316), autorităţile din acest stat au decis ridicarea unui avion militar pentru escortă. Comandantul aeronavei TAROM a fost receptionat atât de alte staţii de la sol (din alte state), cât şi de către pilotul militar. Având în vedere reglementările internaţionale în vigoare, autorităţile ungare au decis ridicarea acestui avion pentru realizarea unui control vizual cu piloţii TAROM, după care avionul militar s-a întors la bază. Pasagerii TAROM nu au fost niciun moment în pericol, fiind o procedură standard. Cauza nerealizării comunicaţiei dintre aeronava şi sol se investighează în acest moment, atat de autorităţile din România, cât şi din Ungaria.”

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
CezarMig-21 LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Ce să plătească ai noștrii? Noi i-am supus pe unguri la un test și l-au trecut cu brio! Testul consta în: să vedem dacă au învățat să aterizeze,end of the story.

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

:))))

Cezar
Guest
Cezar

Uffff……rasuflu usurat. Ma asteptam sa se ciocneasca de avionul Tarom, ca oile noastre de barca rusilor! 🙂

Jap
Guest
Jap

Eu ca fan înrăit a gripenului,ma durut inima cînd au dat de pămînt cu ălea 2 păsări. Mă bucur pt unguri că au trecut testul cu brio și sper ca pe viitor să nu m-ai auzim vești groaznice despre Gripen.