Habemus scut operational la Deveselu. Ce facem cu el?

aegisIata ca a venit si ziua in care baza de la Deveselu, aia care gazduieste sistemul Aegis Ashore, sau scut antiracheta cum e cunoscut in mediul urban din Romania, a devenit operationala.

Adica scutul e gata sa ne scutuiasca, pe noi si pe altii, in caz ca cineva s-ar juca cu niste rachete prin coltul asta de lume.

La ceremonia de inaugurare au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, si bastinasii Ciolos si Motoc. Iohannis n-a ajuns, pesemne ca avea ceva important de tacut la inaugurare.

In declaratiile oficiale s-a vorbit din nou despre faptul ca este un sistem pur defensiv si ca nu este indreptat impotriva Rusiei, care Rusie atunci cand nu maraie ca-i este amenintata securitatea nationala de scutul asta anunta ca are rachete care trec fluierand peste Deveselu. Mda, Putin si ai lui… 🙂

Acum sa vedem care e faza cu sistemul asta si de ce ne intereseaza pe noi atat de tare. Pai, in primul rand, este cel mai consistent angajament militar luat de SUA fata de tara noastra, pentru ca sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e unul american, nu al NATO, desi e integrat pana la un nivel in structurile aliantei.

E practic o promisiune americana ca in Romania nu vor exista miscari de genul celor din Ucraina. Deci ar fi momentul sa ne linistim, rusii nu ne vor invada si nici ungurii nu ne vor lua Ardealul.

In al doilea rand, daca am avea niste reprezentanti cu o urma de creier si simt civic, sistemul acesta ar putea fi utilizat pentru economie. Cum? Pai prin atragerea investitorilor. Europa e ingenuncheata de imigranti, de dispute interne, inca tremura sub amenintarea rusa, iar noi putem deveni oaza aia de stabilitate cautata in vremurile tulburi. Dar pentru asta ne trebuie multe lucruri…

In al treilea rand, chiar daca sistemul nu-i al nostru, e pe teritoriul nostru si asta transforma Romania intr-un jucator important din punct de vedere geo-politic in coltul asta de lume. Si poate aspira chiar la mai mult. Ungaria lui Orban e tot mai inchisa, Grecia va avea nevoie de decenii sa-si revina, Turcia e sufocata de un Erdogan din ce in ce mai nefrecventabil, deci parca se intrevad niste reorientari strategice.

Daca ne jucam cartea bine, desi ma indoiesc teribil, am putea deveni actori de prima mana. Poate printr-un parteneriat cu Polonia, si ea in plina expansiune politico-militara, poate prin dezvoltarea continua a relatiilor cu Statele Unite, poate prin atragerea in jurul nostru a unor “sateliti” de genul Bulgaria, Croatia, Slovacia, de ce nu chiar Ucraina. Poate prin toate aceste strategii si altele.

In fine, timpul ne va arata, celor care vom mai apuca, daca decizia de a gazdui scutul a fost una buna sau una mai putin buna.

13
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CezarSteffcristianPetreLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Bulgaria și ucraina ‘sateliții’ noștrii? În care Univers paralel din Unicul? Știrea este interesantă dar articolul în mare lai făcut praf. Forța fie cu voi

Jap
Guest
Jap

Păi trendul Bucureștiului ie să ia f-16 noi nouțe de vreo 40 de ani,cu banii înainte ca la prostituate,armament învechit (amraam) și modernizat pe bani grei doar pe hîrtie, 12 rapandule la un miliard,cînd de mălaiul asta puteam face 2 km de autostradă la cîmpie. bulgarii n-au pus botul la trendul ăsta și merg pe mîna lui ’29.

Cezar
Guest
Cezar

@JAP,

Nu incetezi sa ma uimesti! Davai ceas, davai palton?!?! 🙂

Jap
Guest
Jap

Săți mai zic de ucraina? Apropo ce-ai făcut cu LanceR că lipsește de vreo săptămînă?

Petre
Guest
Petre

Hola Jap,

Cam scarbit esti ? E deja inceputul amice…cu chiu cu vai scoatem si noi capul ala, nu se poate totul deodata.
12 F-16 Block 20 MLU ? din partea mea sunt super O.K. si o sa mai vie alte 12 buc.
http://www.passarodeferro.com/2016/04/de-portugal-para-romenia-com-orgulho.html

Si sa stii si tu, sa merita sa dai banii inainte daca o cunosti pe prostituata, e in regula ….

Jap
Guest
Jap

Nus scîrbit don Pedro,țepuit da,de banii aștia puteam face 2 km de autostradă la cîmpie.

cristian
Guest
cristian

Cel mai important rezultat pentru Romania este acela ca rusii au directionat cel putin o racheta nucleara catre noi. Desigur, pentru orice eventualitate.

Steff
Guest
Steff

Apropo de americani se pare v-22 osprey au revenit in romania

Steff
Guest
Steff

De plecat au plecat anul trecut parca in octombrie 4 osprey si un c 130 hercules iar sambata am vazut 2 in zona agigea