IAR Brasov pregateste o noua versiune pentru elicopterul Puma

Read Time:2 Minute, 31 Second

IAR Brasov lucreaza la o noua versiune a elicopterului Puma, aceasta vizand misiuni de cercetare si salvare.

Directorul companiei, Neculai Banea, sustine ca a primit o comanda pentru patru astfel de elicoptere din partea Romaniei, aparatele de zbor urmand a fi folosite din 2019 in misiuni externe sub „umbrela” ONU.

Avem un program important de modernizare a elicopterele Puma, un model nou de cercetare-salvare, elicopter pe care România îl va utiliza în misiuni ONU în Africa. Anul viitor, România va avea misiuni în slujba ONU cu elicoptere Puma. Noi trebuie să-l calificăm, să-l omologăm. Să livrăm primele patru elicoptere. Este un obiectiv contractual. Înseamnă şi foarte mulţi bani ca turnover pentru IAR Braşov”, a spus Banea pentru Mediafax.

Din pacate, directorul IAR nu a explicat daca este vorba un program de modernizare a elicopterelor aflate in uzul Fortelor Aeriene, asa cum reiese din declaratia lui, caz in care trebuia sa specifice ce varianta de Puma va fi modificata, sau daca se urmareste constructia unor celule noi, ceea ce mi se pare improbabil.

In continuare, in timp ce Ministerul Apararii analizeaza serios posibilitatea achizitionarii elicopterelor produse de Bell, directorul IAR pare mult mai tentat de colaborarea cu Airbus, desi se arata dispus sa lucreze si cu americanii.

De notat este si faptul ca Banea sustine ceea ce am scris noi inca de anul trecut, anume ca este nevoie de o comanda ferma a Romaniei pentru elicopterele H215 pentru a porni linia de productie de la Ghimbav si a cauta clienti la export. Chestie pe care ai nostri guvernanti pare ca n-o constientizeaza nici acum.

„M-aş bucura dacă am găsi soluţia să identificăm o primă comandă de 16 elicoptere H 215, să punem în aplicare acest acord de cooperare cu Airbus şi să punem în funcţiune capacitatea de 10 mii de metri pătraţi creată deja la Ghimbav. Să dăm drumul la linie. Dacă dai drumul la linie, ai cum să inviţi şi alţi posibili clienti: uite, vino, îţi dau elicopterul ăsta, aici se fabrică. Dai mai multă încredere. Vă dau un exemplu, poate cineva îl aude. Vedeţi dvs, la Marea Neagră nu există niciun operator care să asigure, în caz de ceva, naufragiu, funcţia de cercetare-salvare pe mare. În mod normal, se poate crea la Tuzla, Kogălniceanu un grup de la 6-10 elicoptere, varianta “cercetare-salvare”, care să poată intervină pe mare, în caz de ceva.Şi nu spun numai pe partea română. De la ruşi până la Istanbul, acest operator poate asigura.

Toată lumea ştie că s-au descoperit în zona continentală a României rezerve importante de petrol şi gaze. Vor fi platforme marine, care trebuie deservite. Trebuie să duci şi aduci echipaje. Se pot întâmpla accidente. Trebuie să asiguri transport şi legătură. Având o bază de elicoptere acolo, se pot oferi chiar fonduri europene. Îi dai o nuanţă civilă, nu militară acestei activităţi. Se pot obţine fonduri europene, mai ales că este Airbus. Sunt Franţa, Germania, Spania, trei piloni importanţi ai comunităţii europene”, a mai declarat acesta.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “IAR Brasov pregateste o noua versiune pentru elicopterul Puma

  1. În timp ce ainoștri negociază cu gringo,directorașul ăsta ia partea lui Airbus și ne explică el cîte,unde și ce elicoptere ne trebuie nouă.Nu prea îl văd în viitor pe funcția asta pe directorașul ăsta,oricum era numit politic,săi de-a careva o katana pt harakiri. Dacă dai armamentul jos de pe Socat,pui un scripet,troliu și o targă,iese SAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post VIDEO | In „cuibul” spionilor
Next post Un elicopter Ka-26 s-a prabusit langa Turda