Incident grav, rezolvat ca la carte de echipajul unui B737 al Blue Air

Foto: James Abbott
Un avion Boeing B737 al companiei Blue Air a fost implicat intr-un incident serios pe Aeroportul Cluj-Napoca, echipajul reusind sa readuca aeronava la sol in siguranta.

YR-BAP, un B737-3 al Blue Air cu 27 de ani vechime, unul dintre veteranii flotei operatorului roman, trebuia sa efectueze, duminica seara, zborul 0B3101 intre Cluj si Bucuresti.

In timpul procedurii de decolare, avionul a lovit cel mai probabil o pasare (in limbaj de specialitate este FOD – foreign object debris), aceasta fiind “inghitita” de un motor.

Echipajul a declarat urgenta si a revenit in siguranta pe Aeroportul din Cluj, cei de la Blue Air efctuand cursa cu cateva ore de intarziere, dupa ce un alt avion a fost trimis de la Bucuresti pentru a prelua pasagerii.

Cam asta a fost, pe scurt, desfasurarea evenimentelor de duminica seara. Si vreau sa subliniez trei aspecte.

In primul rand, echipajul. Stiti ca se spune ca la low-cost nu sunt intotdeauna cei mai buni piloti, ca e locul in care tinerii invata sa isi formeze “mana” si apoi pleaca la companiile serioase si asa mai departe. Ei bine, incidentul de duminica ne arata ca nu este asa.

Cei doi piloti au trecut peste o situatie extrem de dificila cu mult profesionalism.

In al doilea rand, comunicarea companiei. N-am mai vazut de ceva vreme un operator aerian roman care sa comunice atat de bine la scurt timp dupa un incident serios. Blue Air a venit cu un comunicat destul de maricel, dar si cu vreo trei fotografii ale motorului afectat. Bravo! Si sper sa va tina si pe viitor.

In ultimul rand, vechimea. S-a vorbit mult despre faptul ca YR-BAP are 27 de ani, transmitandu-se cumva ideea ca un avion nou nu ar fi avut probleme. Nimic mai fals! Chiar daca este vechi, foarte vechi dupa unii, avionul este verificat temeinic si nu se ridica de la sol daca este descoperita cea mai mica problema.

Incidentul de la Cluj nu a fost unul de natura tehnica, iar pasarile nu aleg ce avioane lovesc indiferent de ce ar spune/scrie unii… “ziaristi”.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of