India s-ar cam retrage din proiectul “invizibilului” rusesc

India da semne tot mai pronuntate ca vrea sa se retraga din proiectul FGFA – Fifth Generation Fighter Aircraft, dezvoltat impreuna cu Rusia.

Indienii sunt parteneri in dezvoltarea avionului de generatia V, Suhoi Su-57 si au pompat bani seriosi in el, dar se pare ca sunt pregatiti sa opreasca robinetul.

Potrivit analistilor externi, asta se intampla din trei motive, cumva toate legate intre ele.

Primul este ca Rusia nu livreaza ce a promis. Adica pe hartie Su-57 era un super avion de lupta, ce ar fi dus India in fata rivalilor din zona din punct de vedere al aviatiei militare, dar in realitate este un avion de generatia 4++, o dezvoltare usoara a lui Su-35S mai ales in privinta designului. Conform informatiilor din presa indiana, Suhoiul este inca departe de generatia V.

Al doilea motiv este costul. Suma initiala la care era estimat proiectul a fost depasita de ani de zile, iar rusii fac presiuni pentru ca India sa creasca nivelul investitiilor. In conditiile in care avionul nu livreaza ce a promis, iar pe piata sunt optiuni la fel de bune, indienii ar fi spus nu.

Al treilea mare motiv de nemultumire este blocarea accesului la codurile sursa. India vrea ca avioanele pe care le va construi sa poata fi modernizate independent de Rusia, eventual cu tehnologie occidentala. Pentru asta e nevoie de acces la codurile sursa, unul pe care rusii nu l-au inclus in transferul tehnologic si pe care refuza sa il acorde.

Cu mai putin de un an in urma au aparut, tot in ziarele din New Delhi, informatii referitoare la modul in care Rafale i-a uimit pe indieni cu performantele lui, pe care le vad destul de mult peste Suhoi Su-30.

Pusi in fata investitiei unei sume mari intr-un alt avion rusesc sau in achizitionarea unei alte platforme, indienii par sa incline serios spre a doua optiune. Ramane de vazut daca va fi cineva dispus sa le ofere accesul la tehnologia de ultima pe care si-o doresc.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
IlieJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Bineînțeles că există cineva dispus să le ofere tehnologie de ultimă generaţie,LanceRe. Și acei ‘cineva’ sînt:ZEI GANGELUI. Dacă indienii,ar băga niște rugaciuni,în miile de tempe pe care le au,să vezi tu Vimanele cum vin la ei.

Ilie
Guest
Ilie

Pai dai si banii si nu iei nimica? Eu zic ca o sa mai pompeze niste bani. Asa cum au pompat pt portavionul ala de la rusi….