Indienii se lauda ca Su-30 a maturat pe jos cu Eurofighter. Oare?

Foto: RAF
Foto: RAF
Finalul exercitiului britanico-indian „Indradhanush 2015” a adus un mic iures in lumea aviatiei militare, dupa ce indienii s-au laudat ca au maturat pe jos cu Eurofighter-ele englezilor.

Concret, se spune ca Su-30 MKI ar fi obtinut un scor de 12-0 in cadrul luptelor aeriene simulate in raza vizuala – WVR (Within Visual Range).

Postul indian NDTV, care il citeaza pe Group Captain (colonel) Srivastav, comandantul contingentului trimis de India in Marea Britania, sustine ca Su-30 a obtinut victorii aeriene impotriva Eurofighterului in toate scenariile, incepand cu 1 vs 1, continuand cu 2 vs 2, 2 vs 1 si chiar 1 vs 2.

Englezii au reactionat destul de repede si au sustinut, prin vocea unui purtator de cuvant, ca „analiza noastra nu se potriveste cu cea prezentata in presa”.

Bun, acum haideti sa discutam putin despre treaba asta. Nu e prima data cand indienii, cu Su-30, se lauda cu victorii zdrobitoare. Va mai amintiti poate de exercitiul cu F-15 americane, in cadrul carora Su-30 ar fi reusit un scor al victoriilor de 9-1. Ei bine, si atunci a cam fost acelasi tip de iures media, multi neintelegand rezultatul si laudand din cale afara avionul rusesc.

La ceva timp dupa exercitiul respectiv, dupa ce anumiti oficiali americani s-au folosit de rezultatele lui dezastruoase pentru a forta in Congres suplimentarea comenzilor de F-22 si F-35, s-a aflat ca regulile de angajare au dezavantajat net avioanele F-15, care au fost nevoite sa lupte intr-un raport numeric de 1 contra 3 (ajungandu-se la 6 F-15 impotriva 18 Su-30), care n-au avut voie sa angajeze in BVR, acolo unde erau net superioare si, mai mult, insasi avioanele trimise in India erau dintre cele nemodernizate, fara radarul AESA.

In cazul de fata, am putea avea un scenariu asemanator, cu reguli de angajare care sa ii avantajeze pe indieni. In primul rand, vorbim despre lupte aeriene WVR – Within Visual Range, adica acel capitol unde Su-30MKI cu a lui tractiune vectorizata exceleaza. Asadar, e o surpriza ca Su-30 vectorizat e mai bun manevrier ca un Eurofighter? Binenteles ca nu.

Frapeaza totusi acele doua victorii obtinute in scenariul unu contra doi, ceea ce ma face sa ma gandesc ca Typhoon-ul a avut si el restrictii serioase sau, poate, la exercitii au fost trimise avioane din primele generatii, T1 sau T2.

Mergand mai departe, acelasi colonel indian, intrebat despre luptele aeriene BVR dintre Su-30 si Eurofighter a spus ca rezultatele pilotilor sai au fost „destul de bune, dar foarte greu de cuantificat”. In traducere libera, Su-30 si-a luat-o atunci cand restrictiile din cadrul regulilor de angajare au fost mai putine pentru Typhoon.

In plus, sa nu uitam un lucru important. Cu foarte putin inaintea acestui exercitiu, Airbus Defence and Space anunta testarea cu succes a unui kit aerodinamic din cadrul programului Eurofighter Enhanced Manoeuvrability (EFEM). Adica fix in momentul in care o mare companie testeaza un set de imbunatatiri aerodinamice pentru avion, acesta e batut mar tocmai in acest regim de utilizare! Nu cumva cam bate la ochi? 🙂

Sa nu avem totusi rautati gratuite. Su-30MKI e un avion redutabil in cadrul luptelor aeriene VWR, mai ales datorita tractiunii vectorizate, care ii ofera un avantaj enorm. Totusi, luptele aeriene nu se duc doar in VWR, dimpotriva as spune. Odata cu dezvoltarea avionicii si a sistemelor de armament, luptele aeriene se duc mai ales in BVR, acolo unde Su-30MKI are deficiente serioase. Iar sa speri ca, intr-un scenariu de lupta, pilotii tai vor putea ajunge candva la VWR e sinucidere curata.

Asadar, nu exclud deloc ca Su-30MKI sa mature pe jos cu Eurofighter in cadrul luptelor aeriene manevriere. Exclud insa ca scorul real sa fie 12-0 si asta dintr-un motiv foarte simplu. Pilotii militari sunt antrenati sa evalueze situatiile in timp ce acestea se desfasoara si sa isi adapteze tactica corespunzator. Ori un pilot britanic care vede ca Su-30 e superior in 1 vs 1 si 2 vs 2, va lupta altfel, va incerca sa faca altceva, mai ales cand va avea avantajul numeric in 2 vs 1. Asta daca nu cumva avionul va fi drastic limitat pentru ca apoi sa se un lobby intens pentru cheltuirea unor zeci de milioane de lire pentru imbunatatirea manevrabilitatii.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Da da da si iarasi da,titlul articolului este corect si nu-ai gresit cu nimic,numai ca in cele 10 zile cit a tinut exercitiul au fost si alte confruntari aeriene,acum ca englezii nu prea recunos ca au „sters pe jos” cu ei si acuza fara dovezi este treaba lor,vad ca pe la mijlocul aricolului le ei apararea englezilor si dai vina pe exercitiu,pe indieni ca au venit cu su-30 si ca este superior Ef,culmea chiar si pe englezi ca sau prezentat cu avioane m-ai vechi (t1-t2).

DanIL

Si indienii au venit cu dovezi de au umplut net-ul…da daca indienii zic e adevart pe cand ce spun britanicii nu e adevarat ca nu au dus dovezi(cum de altfel nici indienii da nu-i bai..)
Daca vei citi dor cespune acel capitan indin vei vedea ca el nu afirma ca a fost 12 la 0 si de fapt nu da vreun scor…ci doar sirsele nestiute ale ziaristilor indieni…

Jap

Și saiturile străineze de profil militar zic de scorul ăsta și ei au fost primi care l-au dat pe piață,noi doar luam articole de la ei le traducem le postam și comentam,ce mi se pare suspect la „afacerea”asta ca în anglia nici la ora asta nici un procuror nu sa sesizat din oficiu să ancheteze „exercițiul”ăsta.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x