Inginerul roman Calin Gologan prezinta avionul electric Solar Electra One

Read Time:1 Minute, 45 Second

Inginerul de origine romana Calin Gologan, care a lucrat si la Aerostar Bacau, in prezent presedintele companiei germane PC Aero, va sustine marti, 11 septembrie 2012, la ora 10.30 a.m. o conferinta de presa la ILA Berlin Air Show 2012 si va prezenta noul avion electric Solar Elektra One.

Calin Gologan a proiectat si construit in cadrul companiei germane PC-Aero, avionul electric Elektra-One, pe care l-a prezentat la US AirVenture Oshkosh Wisconsin 2011, unde a castigat premiul “Lindbergh pentru viziune” in constructia avioanelor electrice.

In proiect era prevazut si Hangar Solar Energy. Un hangar acoperit cu panouri solare fotovoltaice prin care, pe timpul noptii, acumulatorii de la bordul avionului electric Elektra One, erau incarcati cu energia electrica produsa in timpul zilei de panourile solare de pe acoperisul hangarului si stocate in acumulatori speciali.

In acest an, la ILA Berlin, Calin Gologan va prezenta noul avion Solar Elektra One, mult imbunatatit, fata de Elektra One. Aripile sunt reproiectate. Sunt mai lungi cu 1,2 m fiecare iar profilul fiind laminar asigura o rezistenta mai mica la inaintare si un consum mai redus de energie. Pe aripi sunt montate un numar de 6 celule solare pe metru patrat care asigura jumatate din necesarul de energia electrica, necesara pentru zbor. Bateriile electrice de mare densitate Litiu-ion furnizand, cealalata jumatate. Noutatea din acest an consta in proiectul Solar Elektra One + Mobile Solar Charging Station.

Calin Gologan prezinta noul sau proiect, un trailer in care poate fi transportat avionul Solar Elektra One. Trailerul avand pe laterale un total de 10 panori solare rabatabile. Energia electrica produsa de panourile solare si stocata in acumulatorii propri, vor incarca bateriile cu Llitiu-ion de la bordul avionului, pe timpul transportului sau in timpul stationarii avionului.

Specificatii Solar Elektra One:

Greutatea totala gata de zbor – 300 kg
Greutate Gol – 100 kg
Greutate baterii Litiu-ion – 100 kg
Sarcina utila – 100 kg
Un singur loc.
Anvergura aripii – 11 m
Suprafata portanta – 8,2 m patrati
Puterea motorului max – 16 kW
Raza de actiune – 1000 km
Viteza de croaziera – 140 kilometri pe ora

– Mihai Nazare –

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ing. SOARE GHE

Va felicit pentru realizarea Dvs.
Astăzi am avut ocazia să văd documentarul despre avionul Dvs pe Discovery .
Succes !
Ing. SOARE GHE

Ștefan Lupea

Am auzit și chiar am văzut câteva informații despre avionul electric realizat de români (!!!), dar abia în această toamnă am avut șansa să văd documentarul realizat de Discovery, despre realizările de excepție în domeniul propulsiei electrice – aero și navale.
Este impresionant și mă bucură faptul că un inginer român este la baza proiectului acestui avion, chiar dacă locul de desfășurare a experimentului este în Germania. FELICITĂRI și succese depline în tot ceea ce realizați pentru dezvoltarea acestui proiect!
Aviator (r) Ștefan Lupea

Previous post Boeing turcesc, interceptat de Gripenurile maghiare
Next post 11 ani de la 11 septembrie, ziua care a schimbat aviatia
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x