La loc comanda!, in Bulgaria. La revedere multirol, bine te-am regasit, MiG-29

Planurile Bulgariei de a cumpara avioane multirol au fost puse la pastrare dupa ce noul si vechiul premier al vecinilor, Boiko Borisov, a tras concluzia ca tot MiG-ul 29 e mai bun.

Va spuneam inca de cand guvernul provizoriu al Bulgariei a anuntat ca Gripenul este castigatorul competitiei in trei pentru dotarea cu multiroale ca o comanda este improbabila. Am spus, puteti verifica. Iata ca dupa alegeri si dupa instalarea noului guvern al lui Borisov, lucrul acesta se intampla.

Premierul Bulgariei a declarat recent ca bugetul apararii este unul limitat si ca prefera, el stie pe ce criterii, sa faca achizitii de transportoare blindate si de nave de patrulare maritima (?), aviatia punandu-si pofta-n cui.

Borisov le-a spus aviatorilor ca MiG-urile 29 si Suhoaiele 25 ar mai putea fi utilizate inca vreo 10-11 ani cu “interventii minime”, de genul rk-urilor la motoare.

Ce inseamna asta? Pai, inseamna ca la nivel politic, asa cum le place si alor nostri sa spuna, Bulgaria isi cam baga ceva in apararea aeriana a flancului estic al NATO. De ce? Pentru ca foloseste in continuare avioane vechi si, foarte important, cu avionica depasita, care face imposibila cooperarea cu aparatele aliatilor.

Dar ii intereseaza pe bulgari asta? Pai… nu! Si nici nu stiu daca ar trebui. MiG-urile 29 le asigura minimul de Politie Aeriana atunci cand zboara, cand sunt depasite de situatie vin aliatii sa ii apere si viata-i roz.

Ca fac o speculatie fara suport in realitate, asta ar fi momentul in care eu, daca as fi factor de decizie in apararea noastra, m-as baga pe nisa asta. Bulgarii vor sa traga de MiG-29, ucrainienii au nevoie disperata de o piata pe care sa isi vanda serviciile de mentenanta ale MiG-ului, iar noi cica am vrea sa facem ceva cu avioanele pe care le tot stocam de 15 ani. Ar fi momentul pentru o colaborare in trei, una in avantajul tuturor daca ne gandim serios.

Bulgarii au nevoie de rk, noi avem nevoie de refacere a capabilitatilor de zbor, ucrainienii au nevoie de comenzi. In loc sa ciuguleasca de pe la africani, vecinii de la nord ar primi o comanda pentru, sa zicem, 20 de avioane din partea Bulgariei si Romaniei. Asa cum spun regulile comertului, ei ar oferi un pret considerabil mai mic pentru un acord comun si toata lumea ar fi multumita. Nu?

Bine, mergand mai departe, daca ar fi dupa mine, as vinde 29-le refacute cui doreste, poate chiar bulgarilor, si-as mai lua o escadrila de F-16 pentru ca dupa operationalizare incep cu adevarat problemele din lantul mentenantei. Iar o escadrila de F-16 operationala e ca si cum n-ar fi. Din 12 avioane, ai 3 duble. Mai pui inca doua simple in alarma si ramai cu 7 bucati pentru antrenament de lupta. din astea o sa ai mereu vreo 2-3-4-5 trase pe dreapta din diverse probleme tehnice si, cum n-ai mentenanta integrata in tara, o sa dureze mai mult ca la MiG-21 rezolvarea problemelor.

23
Leave a Reply

avatar
10 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CezarRaptorPawlykPetreDodos Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Johann
Guest
Johann

Bulgarii isi pun propriul interes national mai presus de interesul unei Aliante.
Bulgaria a pierdut mult datorita presiunilor facute de UE si USA de a anula South Stream pentru ca acum sa priveasca cum se naste Turkish Stream pe malul opus Marii Negre si cum se schimba polii energetici in jurul tarii lor.

Ce legatura are cu avionul multirol? Simplu, daca aveau South Stream, aveau si bani sa faca vanzare companiilor din vest.

cristian
Guest
cristian

In primul rand MIG 29 poate fi utilizat ca multirol ! Fara probleme.

In al doilea rand, MIG 29 este superior lui F 16 de exemplu, “multirolul” achizitionat de Romania.

In ce priveste avionica lui MIG 29, bulgarii pot lua informatii de la polonezi, care au peste 30 de aparate modernizate, pe care le folosesc cu succes si sunt multumiti de ele.

In ce priveste ‘flancul de S-E al NATO’ nu vad cine il ameninta ! Oricum va fi mai bine aparat cu MIG 29 decat cu F16.

Tedy
Guest
Tedy

Mig-ul 21 Lancer este superior in rolul de ‘multirol’ in raport cu Mig-ul 29. Practic nici unul din cele doua aparate nu au capabilitati ce pot sa le defineasca cu termenul de ‘multirol’.

albert
Guest
albert

Poate premierul are informatii mai multe decat se vede.Vad ca unii fac planuri:fabrica Serbia,motoare Ucraina,primul zbor,zic ei,,la inceputul 2018:
https://twitter.com/StavattiAero/status/864903078431956993/photo/1

Jap
Guest
Jap

În curînd ‘Tînăr și neliniștit’ o să fie depășit de: ‘Cum i-au luat bulgarii pe ăștia din NATO,de fraieri’. După ce au dat o căruță de $$ pe motoare și piese de schimb,chiar credeați că o săși tragă multirol? Parcă acum vre-o doi ani în urmă,pe la Sofia umbla o vorbă: Fack you multirol!

Cezar
Guest
Cezar

@Jap,

Acum 3 saptamani umblai tu cu o vorba…..ca trebuie sa emigram in Congo de buni ce sunt bulgarii fata de noi. Eu zic sa pleci tu primul si venim si nou dupa tine, cand si-or trage bulgarii multirol nou! 🙂

Tedy
Guest
Tedy

Dubla de F-16 are aceleasi capabilitati ca si simpla.

Jap
Guest
Jap

Yo dacă eram bulgar si decideam ce pasare să luăm,cumpăram FC-1,cu offset,să-i bag în boale pe americani. Pe aviație au rezolvato,la marină m-ai trag o spoială la ălea 3 corvete cu Exocet ,iar bilindatele Patria ar fi pe placul lor. Că tot zicea Tedy de F-16, au trecut 2 luni și ultimile 3 rapandule tot n-au venit din portugalia.

Dodos
Guest
Dodos

F-16 BM este similara din punct de vedere al capabilitatilor tehnico-tactice cu AM-ul. Nu e MiG 21 sau 29 UM.
MiG-29 nu o sa fie vreodata superior unui F-16, e departe de a fi multirol. Modernizarea poloneza nu este nici macar la nivel LanceR ca avionica.

Petre
Guest
Petre

Moi, adica eu am zis de ne-numarate ori ca cucumber air sForce nu o sa faca nimic bun, deoarece in afara lipsei materialelor si resurselor, sunt si in plop cu banii, si de abia le intretin alea ramase cu chiu si vai. Nici macar oameni specializati nu au sa faca un RK normal. Nu au know-how pe partea de specialisti sa faca intretinerea la un alt tip de avion. La ei economia e gri sau neagra, au facut autostrazi si au o riviera la mare, dar aia facuta de nemti sau muls banii de la UE. Nici daca le da… Read more »

Raptor
Guest
Raptor

Varianta FA-50 Golden Eagle ar fi cam singura sustenabila pentru ei atat ca si costuri de achizitie dar si de exploatare.

Ar fi fost viabila si pentru noi sa luam 12 FA si 3-4 TA/T ca stop gap, apoi a doua escadrila sa fie F-16. Am fi avut o aviatie noua si pe care am fi putut sa o exploatam 30 ani, iar din 2020 sa mai fi luat o escadrila de F-16 care sa inlocuiasca FA ce trecea la flota de antrenament.

Pawlyk
Guest
Pawlyk

MiG- 29 este superior unui F-16 poate doar intr-un univers paralel.

Cezar
Guest
Cezar

@Jap,

Ori gasesti o solutionare la problema bulgara, ori in Congo, taticule?! 🙂

Hai ca i-ai proslavit pe bulgari mai rau ca pe maica Precista, acum e timpul sa iti pui cenusa in cap.

Hi, repeta dupa mine……….Zici bulgari si tragi apa! Pierzi tu bonusul in ruble, dar ramai cu demnitatea intacta! :)))))