MiG-urile 21 si pilotii lor ne apara spatiul aerian

Read Time:3 Minute, 35 Second

Foto: Baza 86 Borcea
Nu stiu cum sa incep altfel decat cu cel mai important mesaj, concluzia daca vreti: MiG-urile 21 LanceR si pilotii lor ne apara spatiul aerian national. Inclusiv acum, cand flota e consemnata la sol dupa accidentul de pe Borcea.

In ciuda a ceea ce mi se pare in continuare ca a transmis ministrul Apararii, Mihai Fifor, MiG-urile 21 nu au fost scoase din Serviciul de Lupta – Politie Aeriana si nu s-a pus in niciun moment problema, la nivel de minister, ca IAR-urile 99 sa preia aceasta sarcina.

UPDATE: Pentru a completa materialul, adaugam si contextul declaratiilor ministrului Fifor. In timpul unei conferinte de presa a fost intrebat urmatoarele de catre un reporter de la Digi24:

Cine va efectua misiunile de Politie Aeriana avand in vedere ca MiG-urile sunt la sol, iar F-16 nu sunt operationale?

Raspunsul ministrului, textual, este urmatorul:

„Asa cum stiti, dupa tragedia de saptamana trecuta, atunci cand am pierdut unul dintre cei mai buni piloti ai Fortelor Aeriene Romane, conform procedurilor pe timpul investigatiei aparatele MiG raman la sol. In momentul de fata Politia Aeriana o realizeaza partenerii nostri britanici aflati la Mihail Kogalniceanu cu cele patru aparate Typhoon si, daca este nevoie, putem sa ne asociem cu aparatele Soim pe care Fortele Aeriene Romane le au.”

As vrea sa scriu ca ministrul Apararii a spus ceva corect, dar nu pot. Am ascultat de cateva ori declaratia in cauza, am citit si recitit dupa ce am scris-o si oricum o privesc imi rezulta ca ministrul a insinuat, chiar daca nu a spus-o cu subiect si predicat, ca MiG-urile 21 au fost scoase temporar din Serviciul de Lupta. Ceea ce este fals.

Acum, cand cititi acest material, sunt patru piloti si patru avioane MiG-21 LanceR, cate doi si doua pe bazele aeriene de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii, in alarma. Asta inseamna ca, daca este nevoie, sunt decolati in alarma. Este perfect adevarat ca pe Kogalniceanu se afla si patru avioane Eurofighter Typhoon ale englezilor, si ele trimise in tara noastra pentru Politie Aeriana, insa aceste misiuni nu sunt efectuate numai de britanici.

Sa spui sau sa insinuezi ca doar englezii ne apara spatiul aerian in aceasta perioada nu este numai profund incorect, ci reprezinta din punctul meu de vedere si o desconsiderare a oamenilor care isi risca viata pe aerodromurile militare. Pentru ca, repet, patru dintre pilotii de MiG-21 ai Romaniei si patru astfel de avioane sunt in alarma 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana si decoleaza in alarma daca spatiul aerian national este periclitat in vreun fel.

Consemnul la sol pentru avioanele acestea vizeaza strict misiunile de antrenament, de instructie. Da, pana la finalizarea anchetei, pana la transmiterea concluziilor preliminare, pana cand se va constata ce anume a provocat tragedia de la Borcea, zborurile de antrenament cu 21 sunt oprite. Dar numai aceste zboruri. Cele de lupta, cum sunt zborurile in alarma, se efectueaza in continuare.

Exista si o minciuna, de aceasta data lasata numai sa se insinueze in spatiul public fara a fi corectata, cea potrivit careia F-urile 16 de pe Borcea nu sunt operationale pentru ca sunt niste vechituri. Si, din nou, mi se pare ca trebuia si trebuie in continuare intervenit pentru a transmite informatiile reale.

Procesul de operationalizare este unul de durata nu doar in Romania, ci in toate aramatele lumii. Procesul de operationalizare ar fi durat la fel de mult si daca F-urile 16 erau nou-noute sau daca Romania ar fi cumparat Gripen, Eurofughter sau Suhoi.

Dupa ce vor fi operationalizate, F-urile 16 vor efectua misiunile de lupta pe timp de pace, Politia Aeriana, alaturi de MiG-urile 21. Abia dupa ce vom cumpara alte F-uri, mai multe, se va putea vorbi despre retragerea MiG-urilor. Iar daca vreti sa arati cu degetul pe cineva, aratati-i pe aia care, de 30 de ani, nu cumpara avioane, nu aloca resurse pentru pregatire, nu construiesc infrastructura si asa mai departe. Aia care vin la 4 ani sa-i votam sunt responsabili. Uneori cu complicitatea celor trecuti pe la bazele aeriene si ajunsi in functii de conducere.

Articolul a fost corectat si completat cu declaratia ministrului Apararii

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “MiG-urile 21 si pilotii lor ne apara spatiul aerian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ministerul de Interne cumpara 22 de elicoptere
Next post Comandantul detasamentului RAF din Romania vorbeste despre misiunile de Politie Aeriana