Ministerul Apărării demarează achiziția de rachete, sisteme antiaeriene, obuziere și blindate

Read Time:3 Minute, 38 Second

Ministerul Apărării a demarat oficial câteva programe importante de achiziții militare prin trimiterea unor solicitări către Parlament pentru aprobare prealabilă.

Astfel, MApN vrea ca parlamentarii să aprobe achiziția de rachete aer-aer AIM-9X Sidewinder și AIM-120 AMRAAM, dar și pe cele de sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă, obuziere autopropulsate sau transportoare blindate pe șenile pentru infanterie.

Valoarea totală a programelor de înzestrare pentru care se solicită aprobarea Parlamentului este de aproximativ 9 miliarde de dolari.

Iată și cum sună solicitările pentru fiecare program în parte, conform News.ro:

Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 6 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv 6 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre. Iniţierea etapei va fi realizată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.100 milioane euro. Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,995 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 milioane euro. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a 5 sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,923 milioane de dolari. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 6 ani, până în anul 2028. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de 1,158 milioane de dolari. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” constă în achiziţia a 186 rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, de tipul AIM-120, AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Achiziţia va fi realizată în baza unor acorduri cu SUA de tip „Guvern la Guvern”, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane de dolari.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate prin infraroşu cu rază scurtă de acţiune, de tipul AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane de dolari.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
60 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
40 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

2mil pe AIM120? Asta ar insemna ca este varinata D ceea ce ar fi o imensa surpriza

Previous post Macedonia de Nord, prima țară care a donat avioane de luptă Ucrainei
Next post Slovacia a donat Ucrainei 4 avioane MiG-29
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x