Ministerul de Interne cumpara 22 de elicoptere

Foto: IGAv
Ministerul de Interne a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze in perioada urmatoare 22 de elicoptere noi pentru Inspectoratul General de Aviatie.

10 dintre acestea vor fi elicoptere usoare, iar restul de 12 vor fi din categoria mediu/greu. 170 de milioane de euro sunt disponibile, din fonduri europene, pentru achizitia celor 22 de elicoptere.

Bun, inainte de comunicatul oficial, cateva lucruri. Din ce se transmite, mi se pare ca s-au facut cartile pentru Airbus si ca cele 12 elicoptere medii/grele vor fi H215M. Coroborat cu cele patru pe care Ministerul Apararii anunta ca le vrea in finalul anului trecut, ajungem la un total de 16, adica numarul magic pentru a da drumul liniei de la Ghimbav.

Iar asta e un lucru excelent.

Mai departe, Airbus Helicopters vrea sa ne vanda si H135 si daca ma gandesc ca IGAv foloseste cu succes EC135 si chiar H135 pentru SMURD, cam asta pare a fi alegerea logica si naturala. Deci 22 de elicoptere de la Airbus pentru Interne si e pace in lume.

In fine, achizitia asta inseamna pensionarea venerabilelor Mil Mi-8/17.

Si-acum, comunicatul oficial al Ministerului de Interne:

La inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, în ședința Executivului de marți, 17 iulie a.c., a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind achiziția centralizată de elicoptere și simulatoare de zbor aparținând Ministerului Afacerilor Interne pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Prin actul normativ sus-menționat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost desemnat drept unitate de achiziții centralizată în acest sens, MAI intenționând să suplimenteze dotarea Inspectoratului General de Aviație (IGAV) cu 22 elicoptere (10 elicoptere ușoare și 12 elicoptere medii/grele) și cu cel puțin un simulator de zbor.

Acestea vor îmbunătăți substanțial capacitatea de răspuns și de pregătire în cazul situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebită. De asemenea, amplasarea în teritoriu a resurselor ce vor fi achiziționate va permite furnizarea unui răspuns rapid în situații de urgență pe întreg teritoriul național, dar și acoperirea a două componente esențiale a misiunilor de căutare-salvare, respectiv cele din mediul montan și misiunile pe mare.

Menționăm că, în momentul de față, IGAV dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere și 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% față de totalul prevăzut. Vechimea elicopterelor ajunge până la 45 de ani, 6 dintre ele având o vechime între 25 și 45 de ani și alte 2 între 34 și 40 de ani.

Achiziția se va face din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane Euro. Programul are ca obiectiv dezvoltarea domeniului situațiilor de urgență.

Din această sumă, au fost alocate aproximativ 170 milioane Euro pentru achiziția de elicoptere. In perioada următoare, IGSU va iniția o licitație deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru satisfacerea necesităților ministerului, în valoare de aproximativ 418 milioane Euro și care se va derula pe parcursul a 4 ani.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Deci,la interne Airbus și la apărare Bell. Așa împăcăm și capra și varza. Nu degeaba a venit Macron cu babeta lui nemuritoare pe la Bucale. Să vină Leclerc și Gowind! Și aderarea la Califatul Islamic European.

psycho

e antamată deja,sunt curios cine o să mai cumpere h215 dupe….

Cezar

Nimeni! O sa urle tot pe noi sa mai cumparam ca altfel inchid fabrica din lipsa de comenzi!

Jap

Bulgarii, nu trebuie să intre în Califat?pt ei e 215.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x