Ministrul Apararii ar vrea ca Avioane Craiova sa produca drone

Foto: Avioane Craiova
Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat destul de recent ca Avioane Craiova are optiuni limitate de continuare a activitatii, una dintre acestea fiind producerea de drone.

Chiar daca firma din Banie va primi o comanda consistenta pentru reparatia capitala si integrarea unui nou pachet de avionica pentru flota de aparate IAR-99, Fifor sustine ca si constructia de drone e o alternativa.

“Fabrica de avioane de la Craiova are două posibilităţi: cea clară şi fără nicio urmă de dubiu este modernizarea celor 21 de aeronave Şoim. Practic, acesta redevine (?) avionul-şcoală pentru F-16, un avion extrem de performant. Si a doua – studiem foarte atent posibilitatea ca la Craiova să putem să dezvoltăm programul UAV, adică aparatele acestea fără pilot, un echipament extrem de necesar pentru Armata Română.”

Ce inseamna asta? Pai, inseamna ca nici cel mai optimist guvern – in materie de promisiuni – nu are o solutie pentru Avioane Craiova. Mi se pare evident faptul ca Avioane Craiova va mai exista cata vreme vom mai trage de 99, dupa care, foarte probabil, va trage obloanele.

Asta daca nu cumva, intre timp, cei de acolo vor lua exemplul Aerostar si vor cauta sa obtina contracte din sectorul civil. Contracte multe si banoase, pentru ca si acum au ceva, dar pare mai mult “extra” decat o ocupatie de baza.

Asta cu dronele se inscrie in ciclul declaratiilor optimisto-naive ale ministrului Apararii, un fel de “ne dorim 3 submarine”, daca va mai amintiti.

11
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
nlgMarius BIlieJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

nEUROn? Cine știe ce au ai noștri prin sertare 😃.

Ilie
Guest
Ilie

Strategia pentru Craiova ar fi parteneriatul cu israelienii pentru modernizarea Soimului, cu un “offset” – asamblarea de UAV-uri israeliene. Pe termen mediu, daca nu vor veni cu produse noi, aici gandindu-ma la un avion de antrenament primar care sa inlocuiasca IAR/IAK-52.

Marius B
Guest
Marius B

Sunt putine optiuni. – Produs nou. In primul rand nu vad FAC capabila de a fabrica un produs propriu (asta insemnand cu un ciclu de viata normal care asigura activitatea clara pe o perioada de timp si pentru care sa caute clienti – eventual export). – Productie limitata sub licenta. Daca consideram ca adevarata ipoteza de mai sus, ramane doar nisa ingusta a produselor pentru uzul intern, cel mai probabil cu licenta. Din pacate, in cazul MAPN, afara de avionul de lupta (unde am mers pe sursa externa), nu vad potentiale achizitii puternice, esalonate pe multi ani, care sa sustina… Read more »

Ilie
Guest
Ilie

“Yak 52 este (din cate stiu eu sau din cate citesc) inca un avion capabil; nu cred sa necesite inlocuirea” Pai asta se poate spune si despre IAR-99. Despre care vorbim ca se va moderniza. “Chiar daca ar fi asa, nu vad ce are de-a face cu FA Craiova, tinta naturala fiind Bacaul.” – asa ar fi, numai ca si Bacaul a produs sub licenta IAR-52. Si nu vad ca vre-una din “fabrici” sa aibe posibilitatea de a isi proiecta singura avioanele. (Desi la Bacau s-a incercat cu Festival) “Romania la modul general nu ar avea nimic de castigat daca… Read more »

nlg
Guest
nlg

Totusi de ce pocim numele intr-un loc unde discutam despre aviatie?!

Marius B
Guest
Marius B

Iti dau dreptate cand spui ca exista variante mai noi si mai performante pentru rolul lui Yak52. Totusi in tara de origine Yak52-ul a fost considerat capabil pana in acest moment, neincercandu-se inlocuirea lui in zona de trainer (pe acrobatie exista 55-ul). Abia acum este in dezvoltare inlocuitorul (in stadiul de prototip), respectiv Yak-152. Luand in considerare cele de mai sus,eu unul ma gandesc ca 52-ul nu este atat de perimat moral. In ceea ce priveste IAR-99 consider ca apar ceva diferente vis-a-vis de imbatranirea morala, pentru ca evolotia lui este legata direct de avionul de atac; altfel spus, el… Read more »

Jap
Guest
Jap

Ilie tata,cu frații noștri evrei,am modernizat:Șoimul,Mig21,29 și elicopterele Puma.Evreii nu da offset.

Ilie
Guest
Ilie

Bre – “offset” – chiar nu se vad ghilimelele? Adica posibilitatea de a asambla local UAV-urile alea (MALE de preferat) care le vom cumpara de la ei…

Jap
Guest
Jap

Evreii,vînd produsul finit. Cam pe toată lumea îi interesează să fabrice un produs de la zero,nu săl asambleze,cum încearcă franțuzii să ne prostească la Brașov.

Marius B
Guest
Marius B

Hai sa trecem impreuna mai sus de genunchiul amfibienilor 😉 Daca prin produs de la zero intelegi cumva ca o fabrica sa faca tot avionul, inclusv componentele, tin sa te anunt ca asa ceva NU EXISTA. Nicaieri. Exista 4 natiuni (din cate am socotit eu) ,NU fabrici sau firme, care ar putea sa asambleze avionul si sa fabrice in propria tara principalele componente. Fabrica de la Brasov este una de asamblare. La fel ca ORICE ALTA fabrica Airbus Heicopters / Bell/ Agusta etc pe poarta careia ies elicoptere. La fel ca cealalta fabrica “frantuzeasca” de la Pitesti , respectiv locatia… Read more »

Jap
Guest
Jap

Mariuse,există m-ai multe națiuni,care pot fabrica-asambla un avion în țara lor,un avion performant de luptă. Tu zici,4 națiuni,hai să vedem cine: 1) SUA 2) Rusia 3) China 4) Franța 5) India 6) UK 7) Suedia 8) Italia,Germania,Spania 9)mai continui? Să nuţi mai spun care este meseria mea de bază.