Modernizarea avioanelor IAR-99, din nou întârziată. Fabrica cere încă derogare, MApN aplică penalizări

Read Time:6 Minute, 6 Second

Modernizarea celor 10 avioane IAR-99 Standard este din nou întârziată, asta deși compania Avioane Craiova a beneficiat deja de o derogare de la termenii de livrare inițiali. Compania cere acum încă una, însă Ministerul Apărării transmite că va începe să aplice penalizări de întârziere.

Ministerul Apărării și societatea Avioane Craiova au încheiat în anul 2020 un contract pentru modernizarea celor 10 avioane IAR-99 Standard din serviciul Forțelor Aeriene Române, iar compania din Oltenia avea termeni clari de livrare.

Întârzierile în efectuarea lucrărilor agreate au apărut din primele etape ale derulării acordului, asta deși modernizarea propusă în programul SM (Standard Modernizat) este una mai degrabă minimală, vizând un update la nivel cosmetic și de soft, fără a se atinge foarte mult de capabilitățile platformei.

Termenii agreați inițiali erau pentru livrarea a primelor 5 avioane IAR-99 SM până la data de 14 august 2023, la doi ani de la momentul semnării contractului, iar ultimul din cele 10 aparate trebuia livrat până la data de 14 septembrie 2024. Pe măsură ce întârzierile au devenit evidente, Aviația Magazin relatând de cele mai multe ori în exclusivitate despre ele, conducerea companiei din Craiova, în frunte cu directorul Victor Munteanu, a mințit de mai multe ori, dând asigurări că termenii vor fi respectați.

După expirarea termenului pentru livrare, din informațiile noastre, Avioane Craiova a solicitat oficial Ministerului Apărării o derogare de 6 luni pentru calendarul livrărilor, motivând că furnizorii pe care compania i-a ales nu au livrat la timp anumite echipamente, ceea ce a dus la întârzieri în realizarea programului în termenii agreați. MApN a acceptat această derogare, iar noile date au devenit 14 februarie 2024 pentru livrarea primelor 5 avioane IAR-99 SM și 14 martie 2025 pentru livrarea tuturor celor 10 avioane.

În data de 14 martie 2025, atunci când întreg programul IAR-99 SM trebuia finalizat după o derogare deja primită de Avioane Craiova, nici măcar un avion IAR-99 SM nu este în serviciul Forțelor Aeriene Române.

Practic, Ministerul Apărării a fost de acord să subvenționeze incompetența Avioane Craiova. Decalarea cu jumătate de an înseamnă modificări în programul de pregătire al piloților, iar această situație este exclusiv din vina companiei, care și-a ales furnizorii pentru proiect și a pasat apoi responsabilitatea în brațele armatei.

Această sarabandă de eșecuri a provocat o reacție oficială aproape fără precedent din partea Ministerului Apărării. După o vizită oficială pe care ministrul Tîlvăr și șeful SMFA, generalul Baraboi, au efectuat-o la Craiova, și care a părut cordială, ministerul a transmis un comunicat dur, în care acuză întârzierile din program și anunță penalizări.

Mai mult, MApN transmite public faptul că noua solicitare a Avioane Craiova de a decola încă o dată termenul de livrare nu este susținută de documente justificative!

”A fost reamintit faptul că termenul de livrare a aeronavelor modernizate la standardul IAR-99 SM (stabilit inițial, conform primului contract, pentru primele cinci aeronave, la 14 august 2023, iar pentru ultima din cele 10 avioane, la 14 septembrie 2024) a fost decalat de MApN cu șase luni, la solicitarea Avioane Craiova S.A.. Compania a demonstrat clauza de forță majoră, însă și aceste noi termene se află în întârziere, pentru care legislația impune calculul de penalități. Societatea craioveană a solicitat acceptarea unei noi clauze de forță majoră, situație pe care structurile competente din MApN o au în analiză, având în vedere că Avioane Craiova S.A.  nu a reușit să pună la dispoziție, până la acest moment, documentele justificative cerute de cadrul legal într-o formă care să permită activarea clauzei.

În acest context, au fost analizate cauzele întârzierilor înregistrate de compania craioveană în derularea lucrărilor de modernizare, pentru care MApN va calcula, așa cum cer prevederile legale, penalități de întârziere. Au fost, de asemenea, trecute în revistă perspectivele finalizării contractului pentru întregul lot de aparate de zbor și soluțiile legale pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar putea implementa pentru sprijinirea Avioane S.A. în depășirea cauzelor care generează aceste întârzieri” se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

În acest moment, 4 avioane IAR-99 sunt modernizate în configurația SM, iar Centrul de Cercetare, Inovare și Încercări în Zbor (CCIIZ) al Ministerului Apărării le testează în zbor. De fapt, de un an de zile IAR-99 SM este în faza de teste de zbor, numai că Forțele Aeriene le-au retrimis către Avioane Craiova pentru implementarea mai multor modificări.

Conform aceluiași comunicat de presă aflăm că omologarea configurației IAR-99 SM și, implicit, recepția primelor avioane este întârziată de versiunea finală a softului pentru avioane. Practic, cei de la Avioane Craiova au subcontractat acest serviciu probabil din lipsă de specialiști, iar firma care trebuie să livreze versiunea finală și agreată a softului pentru IAR-99 SM nu face acest lucru.

”Finalizarea cu succes a activităților de testare și evaluare de acceptanță, în vederea omologării configurației IAR-99 SM și recepției primelor aeronave este întârziată, la acest moment fiind condiționată de predarea de către furnizorul contractat de Avioane Craiova S.A. a versiunii de software corespunzătoare configurației prevăzute în contract, în versiune finală, care să integreze toate observațiile  și solicitările transmise de CCIIZ.”

În acest moment, în data de 14 martie 2025, programul IAR-99 SM are o întârziere de un an și 4 luni față de termenul inițial pevăzut pentru livrarea primelor 5 avioane și de 10 luni față de termenul decalat. Așadar, chiar și o nouă derogare de 6 luni de zile ar face ca programul să fie în continuare în întârziere!

De asemenea, în data de 14 martie 2025 doar 4 avioane IAR-99 SM sunt finalizate din punct de vedere hardware și așteaptă versiunea finală de soft pentru a fi omologate și acceptate. A cincea aeronavă ”se află într-un stadiu avansat de realizare a configurației de zbor”, ceea ce se traduce prin faptul că Avioane Craiova lucrează încă la ea. Cu alte cuvinte, chiar dacă furnizorul soluției software ar fi fost gata la timp, Avioane Craiova nu ar fi putut livra cele 5 avioane dintr-un motiv simplu, nu le-a terminat.

Și pentru ca imaginea să fie una completă, Avioane Craiova lucrează în prezent la 9 dintre cele 10 avioane IAR-99 Standard. Cea de-a zecea aeronavă nu a fost încă predată de Forțele Aeriene Române, după cum ne-a transmis MApN.

”Statul Major al Forțelor Aeriene a predat către Avioane Craiova SA nouă aeronave IAR-99 Standard dintr-un total de zece”, a transmis MApN în exclusivitate pentru Aviația Magazin.

Așadar, programul IAR-99 SM, care are deja o întârziere semnificativă, va mai întârzia încă mult timp de-acum înainte, iar penalizările ar trebui să se acumuleze pentru o companie care este în faliment nedeclarat și ținută în viață numai prin bunăvoința statului român.

Contractele pentru modernizarea avioanelor IAR-99 ar fi trebui să fie colacul de salvare al Avioane Craiova, o infuzie de capital care să resusciteze o companie aflată în moarte clinică. Din toate relatările noastre de-a lungul anilor nu am găsit un alt motiv în afară de incompetența vecină cu sabotajul industrial a conducerii companiei pentru situația Avioane Craiova.

Mai mult, în contextul geopolitic complex din prezent, incompetența Avioane Craiova face ca Forțele Aeriene Române să fie lipsite de mai multe avioane de luptă care ar fi trebuit să reintre în serviciu cel târziu astăzi, 14 martie 2025.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

F16 Borcea Previous post Ce înseamnă modernizarea avioanelor F-16 ale României?