Autoritățile din Republica Moldova au descoperit ceea ce spun că ar fi o linie clandestină de asamblare a elicopterelor într-un hangar din orașul Criuleni. Dar lucrurile nu sunt deloc așa de simple.
Versiunea moldovenilor este că au monitorizat această grupare timp de mai multe luni, perioadă în care au strâns date ce au dus la descinderea de miercuri.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale susține că pe linia clandestină de asamblare se aflau 10 elicoptere în diferite stadii. Despre tipul elicopterelor se presupune că acestea ar fi Kamov Ka-26 ce au fost modificate la exterior.
Au fost reținute mai multe persoane, dar nu și liderul grupării. Cel puțin unul dintre cei reținuți ar fi declarat că au fost efectuate la un moment dat teste de zbor cu desprinderea aparatelor de la sol.
Dar vă spuneam că lucrurile sunt puțin mai complicate. Acest lider, Iurii Ceban, susține că elicopterele nu sunt, de fapt, elicoptere, ci simple machete pe care le folosește pentru a dezvolta diverse soluții constructive.
“De exemplu, m-am gândit şi am venit cu o soluție tehnică legată de elicopter. Respectiv, trebuie să o testez în practică pe ceva corespunzător, pentru a vedea dacă ideea este corectă.”
Ceban pentru newsmaker.md
Omul spune că este inventator, iar cei de la Newsmaker au descoperit ca deține mai multe patente înregistrate.
Prin urmare, lucrurile sunt destul de complicate în momentul de față.
Avem versiunea autorităților, care spune că linia de asamblare era folosită pentru producerea unor elicoptere reale, exportate apoi în state ex-comuniste. Nu au fost prezentate probe privind efectuarea vreunui zbor real cu aceste aparate asamblate în condiții improprii și periculoase.
Avem și versiunea celui acuzat, care susține că este inventator și că a construit câteva modele la scară reală pentru a-și putea testa invențiile, fără intenția de a comercializa aparatele.
Average Rating