Multirolul low cost a efectuat primul zbor | VideoCessna’s low cost multirole jet at first flight | Video

Read Time:1 Minute, 53 Second

textron scorpionEi da, exista si asa ceva. Si nu numai ca multirolul exista, dar si zboara! Da, este noul multirol low cost construit de Cessna, Scorpion.

Povestea incepe cam asa. In timpul operatiunilor de prin Irak, Afghanistan si pe unde au mai umblat ei, americanii si-au dat seama ca avioanele pe care le au la dispozitie sunt prea mari, prea rapide si prea scump de operat pentru misiunile pe care le avea de indeplinit. Vorbim de misiuni de patrulare si CAS – Close Air Support.

Asa s-a nascut ideea unui nou avion de lupta, care sa aiba insa dimensiuni mult mai mici, motoare mult mai economice si care, in principiu, sa poata indeplini misiunile acestea mult mai ieftin.

A intrat in scena gigantul Textron, care s-a aliat cu AirLand Enterprises LLC iar din aceasta legatura a aparut in lume Textron AirLand Scorpion. Ce este Scorpion-ul? Este un avion cu reactie conceput pentru misiuni de atac la sol si ISR, adica intelligence, surveillance, reconnaissance.

La jumatatea lunii decembrie, Scorpion (care se pare ca ar fi fost costruit intr-un oarecare secret la uzina Cessna din Wichita) a efectuat primul zbor. Ocazie cu care au fost date publicitatii si niste imagini cu el printre nori.

Pe (foarte) scurt, Textron AirLand Scorpion este un avion cu doua locuri, aripa dreapta, bimotor si cu doua derive. Este echipat cu doua motoare Honeywell TFE731, aceleasi care sunt folosite pe Cessna Citation III si Learjet 31.

textron scorpionWell, it exists! And not only that it exists, but it flies! Yes, it’s the brand new Scorpion jet, built at Cessna’s facility from Wichita.

The story behind it is simple. The americans realized that the jets they are using in Iraq, Afghanistan and so on are just to expensive, mostly when they are doing routine missions. So, why won’t they manufacture a brand new jet, much cheaper.

Textron accepted the challenge and had built, along side AirLand Enterprises LLC, Scorpion tactical jet.

Textron AirLand Scorpion is a two-seater, twin canted tails airplane, has two 8.000-lb turbofan engines and straight wings. It also has an internal weapons bay and external hardpoints.

On December 12, the Scorpion flew for the first time and Textron almost immediately made the images public. Here it is:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post <!--:ro-->Irakul a ales T-50. Cehii raman cu buza umflata<!--:--><!--:en-->Iraq chose T-50. Czechs remain with a swollen lip<!--:-->
Next post <!--:ro-->Adeus Rafale! Brazilia renunta la omnirolul francez<!--:--><!--:en-->Adeus Rafale! Brasil gave up the french omnirole <!--:-->
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x