NATO va face politie aeriana pe cerul Romaniei

Read Time:2 Minute, 23 Second

Romania este foarte aproape de a ajunge in situatia statelor baltice, Estonia, Letonia si Lituania, urmand a solicita aliantei nord-atlantice (NATO) misiuni de politie aeriana.

Daca guvernantii vor mai taragana mult procesul de achizitie al unui avion multirol pentru Fortele Aeriene Romane, acestea nu vor mai avea capacitatea de a ne proteja spatiul aerian, caz in care NATO va efectua in tara noastra misiuni la care pilotii nostri vor ramane sa viseze doar.

De ce spun asta? Conform ultimelor reactii oficiale, durata de viata a MiG-urilor 21 LanceR este estimata la maxim inca 3 ani. Asta cu indulgenta si in mod clar nu in acelasi numar ca in prezent. De asemenea, durata operationalizarii unui nou tip de avion, de la data semnarii contractului de achizitie si pana la intrarea acestuia in dotare, este estimata cam tot pe la 2-3 ani.

In urma unui calcul simplu reiese faptul ca, din 2015, daca nu mai devreme, Romania nu va mai putea sa patruleze in propriul spatiu aerian cu avioane de lupta reactive. Caz in care, revenind la ideea de la inceput, colegi din NATO vor veni sa faca aceasta treaba, evodent pe banii contribuabililor romani! Dinspre Guvern sau Ministerul Apararii nu exista reactii, desi am incercat sa aflu punctele lor de vedere. Exista o singura „placa”, repetata la infinit – „nu sunt bani!”

Mai ingrijorator este faptul ca aceasta problema reala si pregnanta este complet ignorata, atat de factorii de decizie, cat si de media, care ar putea pune macar o urma de presiune pe conducatori.

In acest moment este evident ca procesul de achizitie nu va fi reluat in prima jumatate a acestui an. In cel mai optimist caz, el ar putea fi repus pe tapet din vara, insa e greu de crezut ca, in focul alegerilor, se va mai gandi cineva la securitatea nationala. Sa presupunem ca il vor relua. Se vor trimite cereri de oferta, acestea vor fi analizare, urmeaza studii de impact si multe, multe altele. Ar insemna ca, intr-o varianta optimista, prin 2014 sa semnam un contract cu un producator sau cu o tara. Avioanele ar deveni operationale in jurul lui 2017, ceea ce inseamna o perioada de 2 ani si cateva luni de vrnelabilitate aeriana a tarii noastre.

Iar mai sus e varianta optimista. Cum realitatea tinde sa bata orice scenariu, nu este exclus deloc ca sa avem nevoie de 5 sau 10 ani de politie aeriana.

In acelasi timp, ungurii, cehii, polonezii s-au asigurat ca nu vor avea astfel de probleme. Bulgarii si sarbii incep sa „miste” si ei, sesizand pericol. Numai la noi se doarme in cea mai deplina liniste.

Nu trebuie sa uitam ca in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) presa a fost desemnata problema de securitate nationala. Poate ne spune presedintele Basescu ce fel de problema este incapacitatea asigurarii suveranitatii spatiului aerian…

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “NATO va face politie aeriana pe cerul Romaniei

  1. nu prea ar fi misto sa se intample asa ceva.cred ca in cel mai rau caz vor imprumuta f16 de la americani(bl30-bl40)chipurile ptr antrenament privind operarea acestor avioane.si pe urma ne vom trezi ca romania va fi multumita de prestatia lor si le vor cumpara.aceeasi marie cu alta palarie.pe urma va pica magareatza pe noi sa le modernizam.este un scenariu posibil

  2. Americanii abia au imprumutat F-16 italienilor, cu siguranta nu ne vor da noua. Ei vor sa vanda si, probabil, in cele din urma ne vor baga pe gat niste Falconuri resapate.

    Problema e ca aducerea acestor avioane la stadiul de operabile de catre romani dureaza 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Gripenul ramane inca 10 ani in Ungaria
Next post Israelul a pierdut o drona capabila sa ajunga in Iran (Video)