Noul Gripen, mai ieftin si mai bun. Pacat ca nu e F-16 sh

Read Time:2 Minute, 19 Second

Cumpărătorii noului Gripen E/F vor plăti cu 10% mai puțin decât ar fi plătit pentru modelul anterior al acestui avion, Gripen C/D, a declarat CEO-ul Saab, Hakan Buskhe.

Într-o declarație făcută în cadrul show-ului aviatic internațional de la Farnborough, Bushke a mai spus și că noul avion de luptă va oferi o creștere cu 25% a performanțelor.

Scăderea prețului și creșterea performanței reprezintă specialitatea Saab, spune Bushke, de vreme ce Gripen C/D a costat, la rândul său, mai puțin decât predecesorul lui, Gripen A/B, oferind totodată o creștere a performanțelor cu 20%.

Pentru a explica scăderea costului, Bushke a declarat: „Este posibil în cazul mașinilor, de ce nu și în cazul avioanelor de luptă?”
Guvernul suedez intenționează să cumpere 80 de avioane Gripen E/F, numite și Gripen NG de către Saab. De asemenea, Elveția dorește să cumpere 22 de avioane de acest tip.

Bushke a asociat politica de stabilire a prețurilor desfășurată de Saab necesității de a concura la nivel global, adăugând că numai 20% dintre comenzile primite au provenit din Suedia. Saab are 3.000 de ingineri în afara Suediei, a precizat el.

În prezent, Saab dorește să înființeze un centru de instruire Gripen în Africa de Sud, a mai spus Bushke.

Într-o aparentă referire la companiile care se pot baza pe achiziții generoase din partea guvernelor proprii, Bushke a spus: „Nu este greu să construiești ceva, dacă ai o grămadă de bani”. Este de așteptat ca Saab să înregistreze o ușoară creștere a vânzărilor în 2012, comparativ cu 2011, a mai adăugat el.
Bushke a mai spus că principiul Saab referitor la raportul calitate-preț a afectat punctul de vedere al companiei asupra alianțelor europene, care se concentrează asupra design-ului de UAV-uri. Italia și Germania au reacționat cu mânie în fața planurilor Angliei și Franței de a forma o alianță bilaterală pentru construcția de UAV-uri, în care plănuiesc să accepte și alți parteneri mai târziu.

Dar Bushke nu a părut deloc tulburat în fața posibilității ca Suedia să urmeze modelul Angliei și Franței. „Atât timp cât în urma colaborării rezultă un produs accesibil”, a spus el. „Nu purtăm discuții interminabile. În toate celelalte afaceri începi prin a te întreba ce își dorește clientul”.

Toate bune si frumoase. Insa Gripen are o mare, uriasa chiar, problema. Nu e F-16. In plus, e si nou! Pai cum sa mai primeasca politicianu’ onest de la noi un comision micut, cat sa-si faca vreo doua vilute, daca produsul e nou?

Sfatul meu pentru suedezi este sa-si rebranduiasca jucaria pe modelul Mike si Abibas. Cum ar fi daca ar prezenta la minister si, mai apoi, in guvern, un E-16? Eventual sa-l „faca” putin din acte, sa fie fabricat prin ’75.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Yak-130 la Farnborough 2012 | VIDEO
Next post Show aviatic la Arad