In primul rand, misiunea in sine va dura patru luni de zile. Este durata obisnuita a unei rotatii in cadrul Politiei Aeriene NATO, cam ce se intampla si prin statele baltice, cu diferenta majora ca la noi britanicii efectueaza misiunile in comun cu pilotii nostri. Sunt patru avioane Eurofighter Typhoon dislocate in Romania, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu, inarmate, aflate in alarma 24 de ore pe zi.
Insasi dislocarea pe aerodromul de langa Constanta ne arata ca este totusi ceva diferit fata de exercitiile in comun care au avut loc pana acum cu partenerii din cadrul NATO, iar acest lucru a fost subliniat foarte bine de comandorul Dan Moise. De aceasta data nu este un exercitiu, ci vor fi misiuni reale de lupta. Pentru ca asta inseamna Politia Aeriana, misiunea de lupta pe timp de pace a fortelor aeriene.
De ce este poate intrebarea cea mai importanta. Aici trebuie sa recunosc ca nu am cunostinta de o solicitare a Romaniei. O solicitare de genul „noi nu mai facem fata si avem nevoie de ajutor”. Nu, cu toate ca nu stiu daca ar fi fost prea departe de adevar. Dar decizia dislocarii a fost luata la nivelul NATO din motive strategice.
Si aici voiam sa ajung si probabil ca o sa fiu iarasi injurat in diverse locuri de diversi oameni, dar ce sa fac daca mie imi place sa spun lucrurilor pe nume? Avem flota de MiG-21 LanceR care ne asigura securitatea spatiului aerian national, dar flota de LanceR inseamna doua escadrile extinse, una pe Kogalniceanu si cealalta pe Campia Turzii. Asadar, un numar limitat de avioane de lupta, care, in contextul cresterii substantiale a zborurilor rusesti in apropierea granitelor noastre, si-au aratat limitele. Si aici nu vorbesc de limite tehnice ale avioanelor, limite profesionale ale pilotilor sau altele asemenea, ci strict de limitele numerice.
Avioane relativ putine inseamna rulaj mare, ceea ce se traduce prin resursa de zbor consumata si, in cele din urma, printr-o vulnerabilitate de securitate. Sigur ca nu am ajuns pana acum in situatia de a nu avea avioane care sa decoleze in alarma in caz de necesitate, insa vulnerabilitatea provocata de consumarea resursei intr-un ritm sustinut exista. Iar in aceasta situatie, NATO a luat decizia de a ne ajuta. Si nu doar pe noi, ci flancul estic al Aliantei, pentru ca bulgarii stau chiar mai rau. Aici nu am informatii, insa tind sa cred ca Eurofighterele vor fi decolate si in cazul in care granita bulgara e „amenintata”.
O sa ma intrebati poate ce se intampla cu F-urile 16 pe care am platit multi bani. F-16 e un avion nou pentru Fortele Aeriene Romane, care trebuie operationalizat. Asta inseamna ca pilotii si tehnicienii trebuie sa invete sa execute toata gama de misiuni pe teritoriul national, sa aplice proceduri, sa stabileasca chiar proceduri acolo unde este nevoie si asa mai departe. Operationalizarea unui nou tip de avion este un proces de durata si asta nu numai in Romania. Peste tot in lume dureaza ani de zile pentru a avea un nou avion in serviciul de lupta. Pentru F-16 o tinta realista de operationalizare este finalul anului 2018. Asadar, din motive care nu tin de bani sau de profesionalism sau de mai stiu eu ce, F-urile 16 nu pot executa inca misiunile de Politie Aeriana.
Ce inseamna ca vin englezii sa faca Politie Aeriana in Romania? Inseamna, in primul rand, o relaxare a vitezei cu care se consuma resursa MiG-urilor 21. Inseamna, in al doilea rand, o prezenta simbolica, arata ca Romania are aliati puternici care o sprijina nu numai declarativ. Inseamna, in al treilea rand, o sansa pentru pilotii si tehnicienii nostri de a arata ca pot efectua misiuni reale in comun cu un partener NATO.
Sper ca am raspuns intrebarilor importante si, daca mai sunt altele, in masura in care am informatii, vi le ofer cu drag.
Pentru rusi au venit englejii cum ii alinta min. agriculturii, dar ce ne facem cand vin martienii lui Dusa calare pe OZNuri pe care „nu le putem observa pe radar”
Aia de au in dotare torpile antiaeriene? 🙂
Intrebare intrebatoare……in caz de razboi, Doamne fereste, pot avioanele noastre F 16 sa execute misini de lupta, avand la mansa pilotii nostri? Asta inainte de operationalizare, evident!
Nu stu inca daca bazele sunt complet operationale sau daca pentru operarea F 16 si nici daca avem tot ce ne trebuie pentru ele, de la munitie la celelalte necesare. Cat de pregatiti suntem sa le folosim in caz de nevoie extrema?
Pot, dar nu va fi cazul. In caz de conflict se activeaza articolul 5 din carta NATO si vin aliatii.
După 48 de ore in care trebuie sa rezistam singuri
Mig21 nu poate face fata la nimic (aerian) in rest 9f16 sunt prea putine…
Ba face fata si inca bine-bine.
Avem doua escadrile extinse de Mig-21??? Prostii… avem 2 escadrile si atat, cate 12-13 avioane pe escadrila si atat, pai cate avioane intra intr-o escadrila la vestici? Iar dintr-o escadrila doar 10 sunt Lancer C si pot executa misiuni aeriene. Suntem rupti in cur, asta e adevarul, cu inca o escadrila de F-16 nu faci nimic in plus… si aia incompleta. Ca sa fim decenti ar trebui sa avem 4 escadrile de F-16 si sa pastram si cele 2 escadrile de Mig-21, 6 escadrile in total. Altfel, sa spui ca ai F-16 si sa ai 12 avioane este ca si… Read more »
Poate ca asta deranja la noi, ca aveam o forta aeriana decenta, inclusiv produceam avioane militare. Cred ca tentativa de producere a IAR 95 a pus capac dotarilor RoAF, altfel nu se explica de ce au taiat IAR 93, multe cu cateva ore la activ.
Pe cine deranja? Ii deranja pe americani sau pe rusi un avion cu tehnica din anii ’60, fara sanse la export? Hai sa fim putin mai mult logici si mai putin nationalisti.
Nu e vorba de nationalism aici. Deranja nu Rusia si SUA, ci deranga vecinii nostri dragi si scumpi care faceau gat. Pe ei ii deranja IAR 93, caci lor le era dedicat, nu granzilor. Pe cei ‘de sus’ i-a deranjat de la bun inceput industria noastra aeronautica in sine, caci era intr-o continuuo dezvoltare plecand de la nimic, iar tentativa de a construi un supersonic(IAR 95), a fost linia rosie pe care vestul nu a mai acceptato. Ca tot e la moda acum cu termenul asta. Idem la productia de rachete. In cadrul acordului de la Budapesta, din 1994, acolo… Read more »
Hai sa fim seriosi, daca o dam in sergiunicolaeisme nu avem ce discuta. Nu ai dat niciun argument logic si sustii conspiratii internationale impotriva poporului roman si ales. Mie imi plac discutiile argumentate, nu romanismele ieftine.
Stai putin ca le amesteci. De taiat s-au taiat 93-urile, care erau oricum inutile in contextul actual si nu faceau decat sa consume resurse degeaba. E irelevant daca pe vremea dictatorului aveai 200 de avioane, iar din astea 170 erau vechi, slabe, inutilizabile si asa mai departe. Constructia de avioane, alta gluma. Produsele noastre sunt ca istoria dacilor, imense pentru noi si irelevante pentru altii. 99, cel mai bun produs al industriei aero din Romania n-a gasit contracte la export nici macar in Africa. Despre ce vorbim aici? Da, aerodinamic e decent, la un nivel sa-i spunem optim, dar la… Read more »
Iarta-ma, dar aberezi… 93-urile modernizate cu Elbit ar fi fost superavioane pt ce ne trebuie noua. Vrei sa spui ca un 93 cu avionica de pe Lancer sau care sa traga cu Maverick ca la sarbi ne putzea? Hai lasa-ma… Zici ca faceam avioane cu dalta… cand ma, pe vremea lui impuscatu? Pai de atunci si pana azi au trecut peste 30 de ani, nu am fi facut si noi azi din compozite daca nu omoram industria? Ce prostii vorbesti! Ce am avut a fost aur pt noi, dar ne-am rahat pe el.
Absolut corect! Ce te impiedica sa modernizezi acele avioane daca ele aveau hibe, ce te impiedica sa scoti o varianta 2.0 a avionului sau sa scoti un alt model? Dar noi am distrus tot si acum plangem ca nu mai suntem instare sa producem nimic, chiar daca am vrea.
Gandirea aia tipica ciripita de Roman, cum ca industria romaneasca e un morman de fiare vechi. Pai daca e asa, ea trebuia modernizata sa fie profitabila, nu distrusa sa plecam la cules capsuni in Spania!
Gandire de 2 lei, mentalitate de c****
Cum adica ce te impiedica? Care e logica in irosirea unor resurse pe niste avioane slabe si fara viitor? Doar ca-s facute la tine in tara? Pai in logica asta ce te impiedica sa pui motor de Megane pe Dacia 1310 si sa te mandresti ca ai supermasina?
Logica era legata de continuarea dezvoltarii industriei romanesti de profil, pastrarea capacitatilor de cercetare-dezvoltare, a capacitatilor de prodictie si a furnizorilor locali de piese si componente. In schimb noi am preferat sa pierdem si know-haw-ul ala invechit de l-am dobandit cu greu. Asocierea cu un partener extern consacrat iti spuene ceva, ca doar nu mai eram sun embargou? Anume sa sari peste anumiti pasi inutili in dezvoltare, exact cum am facut cu iugoslavii in vremurile alea de odinioara. Macar daca scoteai un demonstrator si il lasai la centrul de incercari in zbor Craiova pentru teste si utilizare pe temen lung… Read more »
Logica lipseste. Avioane Craiova exista inca, Romaero la fel, Aerostar la fel. Ca ele nu mai produc avioane e absolut logic, in societatea de azi trebuie sa fii competitiv, ori, din pacate, ai nostri n-au fost niciodata competitivi. Asta in ciuda romantelor cu „IAR-99, al treilea trainer din lume la momentul lansarii”, chestie copiata grosolan de la IAR-80 🙂
Iarta-ma, dar tu aberezi aici. Superavioane pentru ce ne trebuie noua? Ce ne trebuie noua? Ai idee?
Ca sa construiesti un viitor decent trebuie sa te uiti obiectiv la trecut si la prezent. Entuziasmul este bun atat timp cat se bazeaza pe premise obiective si pragmatism. Altfel se cheama prostie. Ca IAR 93 nu a fost un avion reusit o spune chiar unul din proiectantii sai: http://la-neamtu-tiganu.blogspot.ro/2012/05/epilog-trist-iar93.html Faptul ca e al nostru nu-nseamna si ca este bun. E bine sa fii mandru de el in egala masura cu a fi in stare sa- evaluezi performantele obiectiv. Avand in vedere concluziile din link, orice minte pragmatica si realista ar fi facut la fel, ar fi renuntat la IAR… Read more »
nicule, cu tot respectul, dar nu te pricepi deloc… daca e dupa tine, americanii renuntau la F-16, F-35, F-117, F-14 si multe altele ca de… la inceput nu au fost nici ele bune, ba chiar pareau catastrofale. Faptul ca s-a ajuns la cele mai bune aparate din lume se datoreaza perseverentei. IAR-93 a fost o platforma foarte buna, pe care se putea lucra mai departe cu succes, cauta sa vezi ce au facut sarbii din el, iar ei nu au avut pachete de modernizare israeliene. in continuare raman uimit cum apreciaza unii iar-99 mai mult decat pe 93, pai numai… Read more »
Intr-adevar, eu nu ma pricep… Dar cred ca Neamtu Tiganu stie foarte bine ce zice. Daca vrei sa negi evidenta discutia se transforma in monolog. 🙂 Ai pus IAR 93-ul, un avion nascut depasit, intr-o companie foarte selecta: F16 – primul (daca nu ma inseala memoria) avion cu fly by wire, F117 – primul avion stealth, F35 – un avion cu adevarat revolutionar si F14, avionul meu preferat. 🙂 Toate aceste avioane enumerate de tine se evidentiau prin elementele de noutate tehnologica aduse industriei aeronautice, IAR 93 cu ce se evidentia? Am mai spus-o, nu poti construi ceva bun pe… Read more »
Mai boss, nu mai continua cu aberatiile si lasa-ma cu neamtu tiganu, un simplu inginer iesit din schema odata cu IAR-ul 93. Tu realizezi ce spui? Spui ca toate avioanele alea din enumeratia de mai sus au venit cu o noutate tehnologica, pai daca e dupa tine atunci Mirage 2000,Typhoon, Gripen, Rafale, Mig-29 in toate variantele sale, J-urile chinezesti la ce Doamne iarta-ma s-au mai facut ca n-au adus nicio noutate tehnologica si nici n-au fost primele. E aberant. Care mama masii erau fundamentele gresite la IAR-93 de nu merita efortul, nu zbura bine? Este AMX-ul italienilor un mai bun… Read more »
Hai ca asta e buna, ce dracu’ cariera cu succes a avut Orao al sarbilor? Cu toate ca ala a fost varianta mult mai buna a 93-ului, lipsit de subansamblele „competitive” produse de mandra industrie ceausista, a fost si ala o prastie de avion. Sarbii au pierdut vreo 4-5 in razboiul civil din anii ’90 de bun ce era. Hai sa fim seriosi si s-o lasam cu accesele de superioritate. Daca neamtu tiganu nu stie despre proiectul asta, ne spui de unde stii tu mai multe decat el?
Pai stiu, ca citesc mult si-mi place sa si gandesc, nu sa iau de bun tot ce zice orice „priceput”. Neamtu Tiganu e numele lui sau e vreun pseudonim de inginer de Incas? Sa spui despre 93 ca era o prostie de avion inseamn sa fii total paralel cu realitatea. Ce daca sarbii au pierdut 4-5 avioane in razboiul din 90? Pai tot sarbii au pierdut intreaga flota de Mig-29, alta prastie de avion de pomenesti… Ca sa-ti fac o paralela, ai putea sa spui de Mig-29A ca era oarecum prastie fata de F-16, dar ai putea oare sa spui… Read more »
„Mai boss, nu mai continua cu aberatiile si lasa-ma cu neamtu tiganu, un simplu inginer iesit din schema odata cu IAR-ul 93.” „Ce cacat e asta? Sa ma incred in spusele unui inginer expirat despre care nici nu stiu cat de veritabil e sau la cate proiecte aeronautice de succes a lucrat?” Fara suparare, asta nu e discutie, e monolog. Pare-se ca in afara de parerea ta, restul sunt aberatii. Si mai amuzant este ca denigrezi taman pe unul din oamenii care au contribuit la proiectarea avionului a carui aparare o iei cu atata virulenta. Din cate stiu, omul a… Read more »
Eu cred ca citesti mult, dar depinde si de unde citesti. Vino si tu cu ceva exemple care sa iti sustina afirmatiile. Sarbii au pierdut parca 4 Orao in razboiul civil in fata unor antiaeriene rudimentare, cu tehnologie sovietica din anii ’60 si folosita in conditii nu tocmai optime. Pentru un avion de atac la sol, care trebuie sa infrunte antiaeriene moderne, e un esec major. Altfel, sunt foarte curios sa citesc despre marile realizari ale Orao-ului sarb. Te rog, arata-ne ce rezultate deosebite a avut in lupta. Accept comparatia J-22 IAR-93, desi sarbul era cu vreo doua clase peste… Read more »
Nicolae & Lancer, datorita structurii paginii web devine tot mai greu sa continuam conversatia aici si asa. O sa incerc totusi sa raspund catorva lucruri. Nicolae -1 eu am spus ca IAR-93 adus la nivel TD poate face politie aeriana, adica REMOTORIZAT, adus la viteza SUPERSONICA, am scris eu mai sus, daca ai trecut fugitiv peste postarea mea sau nu vrei sa iei in calcul ce spun atunci chiar nu vad rostul discutiei. Mai degraba monogolul e la tine. -2 – Neamtu Tiganu este probabil un inginer care a lucrat la proiectul 93 si stie multe despre structura acestuia, DAR… Read more »
Sigur ca da ca la 20 + De MIG 21 LanceR C cate o sa treaca de primul val de AIM 120 AMRAAM lansate de Gripen C/D ca sa lanseze R 73-urile si Python 3-urile?
Ar fi tare la urma ca englezii să ne lase și nota de plată!
Sa o lase la Bruxelles. Sau sa ne-o inmaneze Trump, ca pe el nu indraznim sa il refuzam! 🙂
Poate cineva sa explice pas cu pas in ce consta operationalizarea unui avion, pentru ca vreau sa vad de ce nu se poate face in regim de urgenta. De exemplu mecanici, pilotii, navigatorii si operatorii radar pot fi tinuti peste program.
De ce in regim de urgenta? Sa fortam lucrurile si sa ne trezim ca se fac greseli? Sa tinem oamenii peste program, eficient lucru.
In esenta, inseamna executarea intregii game de misiuni pana cand piloti, tehnicienii, ofiteri planificatori etc. pot asigura permanenta pentru orice tip de misiune.
Un exemplu despre ce inseamna operationalizare: primele 5-6 revizii la un avion se fac cu cartea in mana cautand pagina cu pagina ce trebuie facut si cum se face, iar o operatiune dureaza X ore. Dupa aia se face cu cartea in mana pentru a verifica ca se face corect si dureaza X/2. Dupa 1 an de revizii, se face doar cu un checklist si dureaza X/4. De asemenea unele operatii se fac dupa fiecare zbor, dar unele o data la cateva luni. Pana nu treci prin toata plaja de operatiuni, cunostintele tehnice vor fi limitate. Pentru un om care… Read more »
Mersi 🙂
Hai ca iti scriu aici, sper sa o rezolv cu structura comentariilor cand voi schimba infatisarea site-ului. Atunci cand voi avea timp, ceva bani si un om care se pricepe la web design, nu neaparat in ordinea asta. 🙂 Revenind la 93, experienta mi-a aratat ca pilotii au tendinta sa fie foooarte subiectivi atunci cand vorbesc despre avionul pe care l-au zburat. Asta nu inseamna ca opiniile lor nu au valoare, ci doar ca trebuie primite sub rezerva subiectivitatii si puse in context cu informatii obiective. Bun, IAR-93 a fost proiectat ca avion subsonic de atac la sol. Asta inseamna… Read more »
Bun, eu nu am spus ca-l faci multirol la nivelul lui F-16, am spus ca-l faci supersonic si folosibil pt politie aeriana iar in mare parte il folosesti acolo unde e specializat, pentru atac. Legat de modernizarea 93ului imi mentin in continuare parerea, era realizabila, asa cum se realizeaza si pe 99… da, cu modificari structurale si cu tot tacamul, daca se poate pe 99 se poate si pe 93. Cum adica sarbii n-au pierdut 29 in razboiul civil? Dar unde le-au pierdut, la pacanele? Mai ales ca spui ca le-au folosit preponderent pt atac la sol, inseamna ca au… Read more »
Eu spun ca 93-ul nu putea fi facut multirol si punct. Uite la Tornado, ca tot a fost model pentru 93, de ce nu au incercat sa-l multiroleze? 🙂 Sarbii au pierdut 29, din cate stiu eu, in timpul conflictului din Kosovo, nu in razboiul civil din prima jumatate a anilor ’90. Au fost si doborate parca, dar cele mai multe bombardate si distruse la sol. Exercitiul de imaginatie este inutil. Ar fi fost nevoie de o reproiectare masiva a intregului avion, o chestie absurda si cu niste costuri enorme. Si-ar fi iesit o chestie, nici cal nici magar, mai… Read more »
Nu stiu ce tot o dai cu multirolul asta ca eu nu asta am spus. Eu am spus ca il folosim la politie aeriana si atac, eventual la aparare aeriana, acolo unde se preteaza dar nu ca rol principal. De aia am si spus, nu neaparat cu radar, pui un Litening pe el si aia e. Tot avion specializat ar ramane dar ne-ar mai usura munca legata de politia asta aeriana care consuma resurse fara sa fie nevoie de marea performanta si pt care nu ai nevoie de radar neaparat(in cazul unor zboruri civile, doar de viteza. Poti sa-i pui… Read more »
Pai cam asta inseamna multirol, nu? Daca il folosesti la atac, la superioritate aeriana (air policing), la antrenament avansat (dublele) si, poate, la recunoastere (parca si noi am avut, sarbii sigur au avut Orao de recunoastere) acoperi cam toata gama. Nu o dau eu, tu il vrei 🙂
Misiunea de Politie Aeriana e singura misiune de lupta pe timp de pace a unei forte aeriene, in niciun caz nu poate fi executata la nivelul „lasa ca merge si asa”.
Air policing nu e in niciun caz superioritate aeriana. imi pare rau, dar le incurci. politie aeriana se poate face si fara radar la bord, daca esti dirijat de la sol, sau te mai poti folosi de IRST. In orice caz, scopul politiei aeriene este de indrumare, deci viteza supersonica este ce iti trebuie neaparat.
Ma bucur imens sa vad ca discutati cu atita patima de aceste subiecte… si culmea.. aveti cu totii dreptate… am scris o carte, care sper ca va aparea in curind, cu multe aspecte legate de 93, 99, 95. Se va numi „Si noi am proiectat avioane”, in editura aripi argintii.
Desigur nu am pretentia ca voi reusi sa epuizez subiectul.
P.S Nu voi avea absolut nici un avantaj material.
Domnule Neamtu Tiganu nu stiu nimic despre dvs, iar daca mi-a scapat limbajul pe alocuri si v-am jignit, imi cer scuze. Nu pot accepta obtuzitatea unora insa care aduc argumente in genul „ca asa spune Neamtu Tiganu”, asta pentru ca-mi place sa gandesc pe argumente reale, dovedite si exprimate de interlocutor. In continuare spun ca nu stiu nimic despre dvs iar ca sa fiu sincer, nici porecla nu v-a avantajat atunci cand Nicolae v-a adus in discutie, de aia mi-au si scapat cateva obraznicii desi dvs nu aveati nici o vina. Legat de subiect, eu vreau sa vad mai departe… Read more »
Pana atunci, va asteptam si cu cateva precizari aici, pe subiectul asta „fierbinte” 🙂
@Mig 21_lancer, sincer sa spun nu-mi amintesc sa fi facut afirmatii categorice, intr-un sens sau altul, mai ales ca lumea aviatiei e extrem de complexa. IAR 93 a fost conceput drept avion de ataca la sol, deci dotat ca atare, mai ales cu doua tunuri incorporate, Gs 23, deosebit de combative pt. acele vremuri. Avionul de serie ar fi putut indeplini si actiuni de politie aeriana, deja avea performante mult mai bune prin motorul cu postcombustie si, mai ales, VBA (volet de atac) in manevra. Desigur ar fi trebuit dotat cu un radar cit de cit performant, dotare care nu… Read more »
https://www.cocoon.ro/mandria-aeronauticii-romanesti-calcata-cu-tancul-istoricul-de-aviatie-valeriu-avram-spune-ca-a-plans-cand-a-vazut-cum-erau-distruse-avioanele-iar-93/#
Articolul ala e o mizerie, plin de tromboane patriotarde dar fara nici un argument substantial. A devenit mai nou si avion de vanatoare, nu? Vaneaza muste, probabil.
@ Mig-21_LanceR Am citit cu atentie ce-ai spus, de altfel ti-am si raspuns citand direct din ceea ce ai postat. Nu vreau sa ma intelegi gresit: sunt adeptul lucrurilor facute in tara atat timp cat sunt reusite si performante, echivalentul celor pe care le putem cumpara de la altii. In domeniul militar nu merge si-asa. Daca nu merge, dai coltu’. Statul roman trebuie sa incerce sa ofere militarilor nostri cel mai bun armament de pe piata. Daca se intampla sa fie si de productie autohtona, si mai bine… Concluzia mea era ca un IAR 93 TD, remotorizat, supersonic s.a.m.d. nu… Read more »