Prima misiune de salvare cu elicopterul din România

Read Time:57 Second

Pe 29 noiembrie 1963, nava comercială sub pavilion turc, „Abdullah”, eșuează în dreptul localității Gura Portiței, la circa 300m de țărm.

În frig, pe întuneric și cu sala mașinilor inundată, în condiții de furtună, capitanul navei lansează prin radio mesaje de salvare. Nava are la bord 22 de marinari care nu pot fi salvați pe mare datorită furtunii și adâncimii mici a apei.

Singurul mijloc de salvare este elicopterul, astfel ca este alertat TAROM-ul, care la acea data avea în dotare și elicoptere. În zbor, de la Otopeni pană la Gura Portiței, sosește în noaptea de 29 spre 30 noiembrie elicopterul cu înmatricularea YR-EMB, un aparat de tip Mi-4 al Intreprinderii Aviația Utilitară, subordonata TAROM.

Echipajul era compus din pilot comandant Constantin Ștefănescu, pilot secund Ion Tudose și mecanic de bord Stan Georgescu.

În condiții meteo aproape imposibile, cu vânt puternic, în rafale de 120km/h, noaptea pe viscol și ninsoare, echipajul elicopterului salvează cei 22 de marinari, într-o misiune dură ce a durat 4 ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas pana pe mal.

via Facebook – Marian Marin

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Embraer Legacy 500, la primul zbor | Foto si Video
Next post Chinezii se dau cu J-15 pe Liaoning | Foto si Video