Puma Naval, primul zbor deasupra Mediteranei | Video

Read Time:1 Minute, 35 Second

Elicopterul IAR 330 Puma Naval cu numarul de bord 142 a executat prima misiune deasupra Marii Mediterane. A fost, de asemenea, si primul zbor al unui astfel de aparat deasupra altei suprafete de apa decat Marea Neagra.

Una din navele Marinei Militara a Romaniei, fregata Regele Ferdinand, a plecat, in urma cu aproape doua saptamani, catre Africa, acolo unde participa la opratiunea Atalanta. Pentru prima data, la bordul unei nave de lupta a Romaniei plecata in misiune s-a aflat si un elicopter Puma Naval.

Pe 25 septembrie, elicopterul a fost scos din hangar si si-a luat zborul pentru prima misiune deasupra Mediteranei. Echipajul a fost format din comandorul (av) Tudorel Duta şi cpt. (m) Bogdan Curca, in timp ce mecanic de bord a fost Mmp. Ion Sandu.

„Am avut destule emotii. Sunt bucuros ca a venit aceasta zi si ca am reusit sa executam prima misiune in afara Marii Negre. Vor urma, cu siguranta, multe alte misiuni in care vom reusi sa ne indeplinim obiectivele propuse.

Am avut de executat, in prima parte, un zbor de testare, dupa cateva zile bune de mars si de tinere a elicopterului in hangar. Apoi am avut o misiune de tragere cu armamentul de bord. Sunt bucuros ca am facut parte din primul echipaj care a efectuat acest zbor si, dupa cativa ani in care am fost implicat in acest program, pot sa va spun ca sunt multumit ca am reusit sa duc la indeplinire o prima etapa importanta”, a explicat comandorul Duta, completat de capitanul Curca.

„Singura diferenta a fost ca apa e putin mai albastra. Marea e la fel, doar ca nu vedem platformele caracteristice din zona Marii Negre. Totul a decurs normal.”

Si avem si doua clipuri video „furate” de la prietenii de la Resboiu:

Fregata Regele Ferdinand participa la operatiunea Atalanta si are ca misiune lupta impotriva pirateriei navale din Golful Aden, pe coasta Somaliei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post PAL, contract de miliarde pentru 10 Airbus A330
Next post Imaginea zilei – MiG 21 LanceR si turnul de la Borcea