Replica primului avion cu reactie, in rulaj pe pista de la Craiova | FotoCopy of world’s first jet airplane, taxi on runway at Craiova | Photos

Read Time:1 Minute, 54 Second

avion-coanda1Replica functionala a avionului Coanda 1910, primul avion cu reactie din lume, a fost scoasa in lume si chiar a efectuat un prim rulaj pe pista de la Craiova.

Aparatul de zbor a fost construit in decurs de mai bine de trei ani, la initiativa Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Craiova, si cu sprijinul unor sponsori importanti.

Neoficial, costul proiectului ar fi de 100.000 de euro, insa nici nu mai conteaza banii in fata acestei realizari de exceptie. Dupa cum au marturisit constructorii, avionul este realizat din aluminiu, pe baza proiectului original al inginerului Henri Coanda.

Motorul are o poveste ceva mai speciala. Este un Turbomeca Artouste IIIB recuperat de pe un elicopter IAR-316B ce urma sa fie casat, care a fost ulterior modificat pentru a fi similar cu propusorul folosit de Coanda in urma cu mai bine de 100 de ani.

„A fost un motor turbopropulsor, eu cu oamenii mei l-am transformat în turbo reactor. Am făcut o serie de modificări cu tubul de reacţie, cu ajutaj”, a declarat conducătorul proiectului, comandor av. retr. Ilie Dumitrescu, pentru editie.ro.

Duminica, replica avionului Coanda 1910 a fost prezentat publicului dupa care a iesit din hangar pentru un prim rulaj pe pista.

Foto via editie.ro
avion-coanda1The functional replica of the Coanda 1910 airplane, world’s first jet, was presented to the world and even made ​​a first track taxi at Craiova airfield.

The aircraft was built during more than three years at the initiative of the Romanian Association for the History and Propaganda of Aeronautics (ARPIA), Craiova branch, with the support of few major sponsors .

Unofficially, the cost of this project would be in the region of 100,000 euros, but the money doesn’t even matter when we have this outstanding achievement. As the engineers said, the plane is made from aluminum based on the original design of Henri Coanda .

The engine has a quite special story. It’s a Turbomeca Artouste IIIB engine, recovered from a IAR- 316B helicopter that was to be scrapped. Later, the engine was modified to be similar to the ona that Coanda used a 100 years ago.

Sunday, the Coanda airplane replica was unveiled to the public after which it left the hangar for the first track taxi.

Photos via editie.ro

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Virgilius

Titlul corect ar fi fost asa: Replica primului avion cu reactie DIN LUME, in rulaj pe pista de la Craiova!

wingsofwrath

Si-au batut joc.

„Replica” nu are absolut nimic in comun cu avionul lui Coanda. In loc de propulsorul intubat actionat de un motor clasic cu racire cu apa ai o turbina de elicopter moderna. In loc de lemn e facut din metal. In loc de profilul de aripa original ai un profil de aripa modern, cu varfuri de plan Horner, ca daca tot nu respectam nimic din original…

Ce mai, e un fals grosolan si o insulta adusa lui Henri Coanda.

Previous post <!--:ro-->In caz ca v-ati speriat, programul „F-16 pentru Romania” continua<!--:--><!--:en-->If you were scared, the „F- 16 for Romania” program continues<!--:-->
Next post <!--:ro-->„Salvati Rosia Montana” din parapanta | Foto<!--:--><!--:en-->„Save Rosia Montana” from paraglider | Photos<!--:-->
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x