Romania, centru regional pentru mentenanta avioanelor F-16?

Foto: Tech. Sgt. Charles Vaughn, 144 FW/PA
Romania ar putea deveni centru regional de mentenanta pentru avioanele F-16, potrivit unei declaratii a ministrului Apararii, Mihai Fifor.

Aerostar Bacau ar trebui sa asigure lucrarile de intretinere si reparatie ale Viperelor din dotarea Fortelor Aeriene Romane, iar compania ar avea destul de mult de lucru daca intentia de a achizitiona inca 36-40 de aparate se va si materializa.

Momentan, bacauanii nu au certificarea pentru astfel din partea Lockheed Martin si mai este mult pana la momentul respectiv, dar se poarta negocieri in acest sens.

„Cert este că pentru câteva programe majore de înzestrare a Armatei Române vom colabora fără niciun fel de dubiu cu Aerostar Bacău. Aici se va face mentenanţa pentru avioanele F-16 pe care Forţele Aeriene Române le au în dotare. Cei de la Aerostar Bacău sunt într-o fază foarte avansată de negociere cu Lockheed Martin atât pentru F-16 dar mai ales pentru sistemele Himars. De asemenea, în faza foarte avansată de negociere cu Raytheon pentru programele referitoare la sistemele de rachete Patriot. Eu cred că acesta este doar începutul. Armata Română îşi propune ca în perioada următoare să achiziţioneze încă 36 de avioane F-16, astfel încât Forţele Aeriene să fie complet dotate cu aeronavele necesare. Întreţinerea programului de mentenanţă pentru F-16 se va face aici, la Aerostar. Intenţionăm ca Aerostar să fie un hub regional pentru tot ce înseamnă partea aceasta de aeronautică”, a declarat Mihai Fifor.

Va spuneam in titlu ceva de centru regional si o sa ma refer tot la declaratiile lui Fifor. Ar fi vizate pentru mentenanta in Romania viitoarele avioane F-16 ale Croatiei si, foarte important, au avut deja loc negocieri in acest sens.

„Am discutat în repetate rânduri cu omologul meu din Croaţia, ţară care la rândul său cumpără F-16 şi caută un furnizor de servicii de mentenanţă pentru aeronavele sale. De ce nu, discutăm şi cu celelalte ţări din regiune pentru că, aşa cum am spus-o întotdeauna, şi prin programul de guvernare, România că îşi doreşte să devină un hub pentru industria de apărare”, a mai spus Fifor.

Daca bagam in discutie si eterna nehotarata Bulgarie, despre care spun ca va lua F-16 sh pana la urma, am avea o piata de vreo 60-70 de aparate, una foarte buna pentru o companie ca Aerostar.

Ramane insa de vazut pana la ce nivel vor integra bacauanii mentenanta F-urilor 16 sau daca nu cumva ne alegem toti, romani, croati si, eventual, bulgari, cu niste contracte prin Portugalia sau Israel pentru lucrarile complicate.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Turcii și grecii și le șusubăresc ei singuri,n-au nevoie de noi,iar ceilalți din zonă au prin bătătură păsări ivanești sau de la vikingi. Noi am mai avut miniștri retardaţi-oligofreni,scăpați cu pluta pe Dîmboviţa,care se contraziceau cu copii de 8 ani,Cîte stele se află pe steagul UE? Se pare că nici Fifor nui pre-a departe de ăia,vrea să repare cu orice pret mig-urile sîrbilor și bulgarilor pe care el le zice căi F-16. Vae victus.

Pawlyk

Eu nu cred ca poate sa citeasca..

Cezar

:))))))

LaCuscaPSD

Ar veni cam 2 miliarde pentru 40 f16 !

Adi

Porcii ar putea sa zboare, dar ministrul apararii inca nu s-a hotarat daca e suficient supersonic sau ii modernizam la Aerostar pentru zboruri hypersonice. Si marmota a inceput sa inveleasca rahatul pe care il debiteaza personajul ala, ca s-a prins si ea ca nu e ciocolata.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x